Αποκάλυψη στο «Ελεύθερο Σημείο»: Θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης και Γιώργος Καραντινός; (vid)

Κρήτη
Αποκάλυψη στο «Ελεύθερο Σημείο»: Θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης και Γιώργος Καραντινός; (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο αυτοδιοικητικοί σε ευθεία ερώτηση αν θα ηγούνταν, όχι μόνο δεν απέκλεισαν, αλλά μάλλον θα ήταν θετικοί αν το απαιτούσαν συνθήκες που ο καθένας περιέγραψε με τον τρόπο του

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ηγηθούν ως επικεφαλής παρατάξεων και υποψήφιοι δήμαρχοι Ηρακλείου, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες που θα το απαιτούσαν, τόσο ο Γιώργος Καραντινός από τη “Δύναμη Πολιτών”, όσο και ο Νίκος Γιαλιτάκης από το “Ηράκλειο 3.7.5” μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.

Οι δύο αυτοδιοικητικοί σε ευθεία ερώτηση αν θα ηγούνταν, όχι μόνο δεν απέκλεισαν, αλλά μάλλον θα ήταν θετικοί αν το απαιτούσαν συνθήκες που ο καθένας περιέγραψε με τον τρόπο του. Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός σύμβουλος Ζαχαρίας Δοξαστάκης μίλησε για την εκ νέου υποψηφιότητά του διεκδικώντας τον Δήμο Χερσονήσου, λέγοντας ότι, αν τα πράγματα στον Δήμο του πήγαιναν καλά, τότε δε θα σκεφτόταν να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος. Αντιθέτως είπε ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα και χρειάζονται άνθρωποι με εμπειρία, έκανε επίκληση στους νέους και αποκάλυψε ότι ήδη συγκροτεί ψηφοδέλτιο και πολύ σύντομα θα το έχει κλείσει!

Θετικός να ηγηθεί της “Δύναμης Πολιτών”

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και δημοτικός σύμβουλος της “Δύναμης Πολιτών” στο Ηράκλειο Γιώργος Καραντινός δήλωσε «ερωτευμένος» με την Αυτοδιοίκηση και πως θα ήθελε να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε κάποια παράταξη, όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκε την πιθανότητα να κατέβει ο ίδιος ως υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, αφού ο Βασίλης Λαμπρινός δε θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αλλά, όπως είπε, θα το έκανε αν χρειαζόταν για την παράταξη. «Εάν βρεθεί σχήμα στο οποίο μπορώ να συνυπάρξω με κάποια στάνταρ τα οποία θεωρώ πως θα τα έχουνε όλοι οι υποψήφιοι - ηθική και προγραμματικές θέσεις που να συμβαδίζουν μαζί μου - ναι, θα ξαναεκτεθώ και θα ζητήσω την ψήφο του Ηρακλειώτη», τόνισε χαρακτηριστικά... δηλώνοντας καθαρά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ξανά.

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής Λευτέρης Συμβουλάκης ρώτησε τον Γιώργο Καραντινό, μετά τη δήλωση Λαμπρινού ότι δε θα ξανακατέβει υποψήφιος, αν ο ίδιος θα σκεφτόταν να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ο κ. Καραντινός απάντησε μεταξύ άλλων πως «μόνο αν υπάρξει μία πρόταση στο πρόσωπό μου που να έχει μια κοινή συνισταμένη, που το βλέπω δύσκολο, τότε θα μπορούσα να το σκεφτώ»... Παρακάτω, πάντως, τόνισε πως θεωρεί για τον εαυτό του ότι έχει τις ικανότητες.

«Αν ήταν η ύστατη λύση να αναλάβετε εσείς τη “Δύναμη Πολιτών” για να μη διαλυθεί; Θα την αναλαμβάνατε;», ήταν η επόμενη ερώτηση.

«Μέσα από μια διαδικασία και διαβούλευση της “Δύναμης Πολιτών”, δε θα απείχα από τις υποχρεώσεις μου. Δεν έχω ποτέ υπαναχωρήσει σε κάποια δυσκολία», απάντησε με νόημα ο κ. Καραντινός, εκφράζοντας έτσι για πρώτη φορά τις προθέσεις του να κάνει ό,τι χρειαστεί για την παράταξη αν δεν υπάρχει άλλη λύση, αφού ως τώρα δεν έχει εκφραστεί κάποιο άλλο ενδιαφέρον από μέλη της να θέσουν εαυτόν στη διάθεσή της.

Ανοιχτό ενδεχόμενο από τον Γιαλιτάκη

Την ίδια στιγμή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Γιαλιτάκης, Μαρία Καλουδιώτη και Γιώργος Καραπιδάκης από τις παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες” και “Συν+Πράξη Δημοτών”, αντιστοίχως, επιβεβαίωσαν ότι γίνονται συζητήσεις και με τις παρατάξεις “Συν-Εργασία” και “Ηράκλειον Αξίζει” για κοινή κάθοδο. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η «αδιάλλακτη» στάση της δημοτικής Αρχής ένωσε τις πέντε παρατάξεις του Δήμου Ηρακλείου και πλέον συζητούν στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης. Τη συζήτηση αυτή είχε αποκαλύψει ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης μια εβδομάδα νωρίτερα στην ίδια εκπομπή της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γιαλιτάκης από την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μένα είναι κάτι που πραγματικά το αγαπώ. Έχω την τιμή να υπηρετώ τους δημότες ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος για τρεις τώρα θητείες. Είναι κάτι το οποίο το έχω σπουδάσει».

Στο σημείο αυτό τόνισε την ανάγκη για το Ηράκλειο να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό μέτωπο δημοτικής ανασυγκρότησης. «Εμείς από το 2019, και μάλιστα με τον νόμο της απλής αναλογικής που υπήρχε τότε, σε όλες μας τις δημόσιες τοποθετήσεις αυτό ουσιαστικά προτάσσαμε. Δηλαδή ότι χρειάζεται για το Ηράκλειο μια ενότητα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων οι οποίες θα συγκεντρώσουν ό,τι καλύτερο στελεχιακό δυναμικό υπάρχει στην κοινωνία μας, φυσικά κάτω από ένα προγραμματικό πλαίσιο και από έναν αξιακό κώδικα που διέπει αυτά τα πρόσωπα, για να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή»... Ο κ. Γιαλιτάκης σε ερώτηση αν θα μπορούσε να ηγηθεί ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος μιας παράταξης που θα προέκυπτε από ευρύτερες συνεργασίες είπε: «Υπάρχουν στελέχη όπως κι εγώ που έχουν εμπειρία να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα οργανωτικά που έχουν να κάνουν και με τους επικεφαλής, θα το ξαναδούμε», κατέληξε ο κ. Γιαλιτάκης χωρίς να αποκλείει τίποτε!

Απογοήτευση

Η Μαρία Καλουδιώτη, δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες”, δήλωσε για την τελευταία τετραετία «απογοητευμένη»: «Δεν ξεκινάω ούτε από έρωτα για να ανήκω στην αυτοδιοικητική παράταξη που ανήκω και να μπαίνω στον Δήμο, ούτε επειδή είναι επιταγή από κάποιους. Ούτε με παρακαλάνε, ούτε... ούτε... Το νιώθω ως ανάγκη. Ως πολίτης... Ενεργός πολίτης, να έχω λόγο και να μπορώ να διαμορφώσω πράγματα. Την τελευταία τετραετία μες στο Δημοτικό Συμβούλιο, λοιπόν, ένιωσα αμήχανα...».

Και συνέχισε καταγγέλλοντας ότι ελάχιστες φορές δόθηκε ο λόγος στους δημοτικούς συμβούλους, με εξαίρεση μόνο τους επικεφαλής των παρατάξεων. «Έτσι ένιωθα “μαϊντανός” πάρα πολλές φορές και να μην μπορώ να παρέμβω. Και όσες φορές έπαιρνα τον λόγο ένιωθα μια πίεση μην τυχόν δεν προλάβω να πω αυτό που θέλω»...

Η ίδια τόνισε την ανάγκη να αλλάξουν οι συνθήκες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλιώς, όπως είπε, τα Δημοτικά Συμβούλια θα είναι δύσκολα.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι της προτάθηκε να είναι επικεφαλής στον Δήμο Χερσονήσου!

Πάντως στο ερώτημα για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δε θα κατέβει. «Έχω ένα ψώνιο», είπε... «Να φτάσω εκεί που μπορεί να φτάνει το χέρι μου»... Όσο για την Αυτοδιοίκηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναείναι υποψήφια, μέσα όμως από μια ευρύτερη διαδικασία.

Μαζί της συμφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Συν-Πράξη Δημοτών” Γιώργος Καραπιδάκης. «Εμείς που δεν επιδιώξαμε να είμαστε κομμάτι της εκτελεστικής εξουσίας, είμαστε κάτι σαν ένα “γλαστρικό άνθος”... Δηλαδή, παίρνουμε τον λόγο σπάνια. Για να τον πάρουμε θα πρέπει καταρχήν να μας το επιτρέψει ο επικεφαλής της παράταξης και κατά δεύτερον να κάνουμε ρεσάλτο... Δεν κατηγορώ τον πρόεδρο. Μην παρεξηγηθώ. Ίσα-ίσα. Είναι η διαδικασία τέτοια που δεν το επιτρέπει. Στην αρχή αυτής της θητείας είχαμε τα δίλεπτα τα λεγόμενα... Αυτά καταργήθηκαν. Δύο χρόνια και πλέον έχουμε να πάρουμε τον λόγο»...

Πάντως, για την επόμενη θητεία, ο Γιώργος Καραπιδάκης είπε: «Υπάρχει μια συνεννόηση, που στην αρχή αυτής της θητείας, το 2019, δεν την είχαμε»... Και πρόσθεσε ότι αυτή η συνεννόηση μεταξύ των άλλων παρατάξεων ήταν το αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας της παρούσας δημοτικής Αρχής... Και κατέληξε λέγοντας πως θα ήθελε να συμμετάσχει και ο ίδιος σε μια ενιαία κάθοδο μεταξύ των παρατάξεων της σημερινής αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου.

ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας

Ένας συνδυασμός στον Δήμο Ηρακλείου για να είναι νόμιμος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 43 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και 94 υποψηφίους στις Δημοτικές Κοινότητες. Αν κάποιος θέλει νόμιμο και πλήρη συνδυασμό, χρειάζεται να έχει 153 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και συνολικά 395. Ο κ. Δοξαστάκης σε επισήμανσή του επισήμανε ότι «βλέπω να τίθεται ένα θέμα συνταγματικότητας και στον νόμο αυτό γιατί τα 3/5 των Δημοτικών Κοινοτήτων τα παίρνει ο νικητής, δηλαδή εκείνος που εκλέγεται δήμαρχος. Υπάρχει αντισυνταγματικότητα και αν προσβληθεί θα καταπέσει, γιατί παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας». Ωστόσο ο κ. Δοξαστάκης σημείωσε ότι η πενταετής θητεία είναι καλύτερη από την τετραετία, καθώς προλαβαίνουν οι δημοτικές Αρχές να ολοκληρώσουν το έργο τους, ενώ τόνισε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ισχύει η πενταετία.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023

Οι εκλογές θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου με επαναληπτικές στις 15 Οκτωβρίου, ενώ οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο Νόμος 4804/2021 είναι:

* Επαναφορά της 5ετούς θητείας

* Εκλογή από τον πρώτο γύρο με 43% συν μία ψήφο

* Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής

* Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των εδρών στον νικητή

* Υποψηφιότητα μέσω συνδυασμών και δήλωση στο gov.gr

* Δήλωση συνδυασμών το αργότερο την 31η Αυγούστου και τη 10η Σεπτεμβρίου ανακήρυξη

* Μειώνεται ο αριθμός των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μόνο στο Ρέθυμνο αυξάνονται κατά δύο. Στο Ηράκλειο από 49 γίνονται 43.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο από 51 μέλη πλέον θα εκλέγει 45.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News