Σωκράτης Βαρδάκης: «Στη μέγγενη των funds και πάλι οι δανειολήπτες»

Κρήτη
Σωκράτης Βαρδάκης: «Στη μέγγενη των funds και πάλι οι δανειολήπτες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ των πλειστηριασμών από τα funds

Με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ των πλειστηριασμών από τα funds, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες επιστρέφει αδυσώπητος ο εφιάλτης των πλειστηριασμών. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς βάσει ενός νόμου του 2003, και όχι με βάση τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που προστατεύει τους ιδιοκτήτες απέναντι στους servicers.

Τον νόμο αυτό της κυβέρνησης Σημίτη, που δεν θέτει καμιά δικλείδα ασφαλείας, ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Πτωχευτικό Νόμο, εγκαταλείποντας με αυτό τον τρόπο στην τύχη τους πάνω από 700.000 ευάλωτους δανειολήπτες.

Ούτε η πρόταση μομφής προς τον Υπουργό Οικονομικών, ούτε οι πολυάριθμες τροπολογίες που καταθέσαμε τα τελευταία χρόνια για διεύρυνση των κριτηρίων για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, ούτε οι επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις σταμάτησαν τη μανία της κυβέρνησης.

Μάλιστα, με την πρόσφατη Ερώτηση που καταθέσαμε 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίναμε ακριβώς την ανάγκη να υψωθεί ένα τείχος προστασίας των δανειοληπτών, μετά και την τεράστια αύξηση των επιτοκίων που τους έχει γονατίσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που βλέπουν τη μηνιαία δόση τους να αυξάνεται μέχρι και 117,8%!

Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητες ξεκάθαρες και στοχευμένες λύσεις: Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής, μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds, δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα, πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News