Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών Γερμανίας: «Όχι στη χειραγώγηση της εκπαίδευσής μας από το γερμανικό κράτος»

Κρήτη
Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών Γερμανίας: «Όχι στη χειραγώγηση της εκπαίδευσής μας από το γερμανικό κράτος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας καλεί με ανακοίνωσή του τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη τις γερμανικές μεθοδεύσεις χειραγώγησης της Εκπαίδευσης

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας καλεί με ανακοίνωσή του τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη τις γερμανικές μεθοδεύσεις χειραγώγησης της Εκπαίδευσης και «σωφρονισμού της μνήμης από τις μη ορθές πολιτικά αναφορές (sic) στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», για όσο τουλάχιστον διάστημα η Ο.Δ.Γ. αρνείται να αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα, ως καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, σύμφωνα με τις διεθνείς μεταπολεμικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Πιο συγκεκριμένα, εκδήλωση με θέμα «Ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων-χρηματοδότηση σχολικών προγραμμάτων» διοργανώνει την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Δ’ Περιφερειακών Δράσεων της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης & Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (EΛΓΙΝ). Η εκδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «αποσκοπεί στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων σχολικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών (ΕΣΔΟΓΕ) από τη Γερμανία, «ήδη με απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως (12-12-2022) το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας χρηματοδοτήθηκε για το οικονομικό έτος 2022 με 1 εκατομμύριο ευρώ (!), τη στιγμή που η δημόσια εκπαίδευση στενάζει από την υποχρηματοδότηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι:

α) Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 “Ελληνικά Ολοκαυτώματα” με κοινό υπόμνημα προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 20.12.2020 είχαν ταχθεί ρητά και κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ως μία εσφαλμένη και επιζήμια ενέργεια, τη στιγμή, μάλιστα, που η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας συνεχίζει προκλητικά και αφοριστικά να απορρίπτει τις δίκαιες και απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις κι επανορθώσεις.

Τονίζαμε, μάλιστα, ότι, με την παραπάνω συμφωνία, “δημιουργείται ένας διακρατικός οργανισμός, με σκοπό, μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί δήθεν ανώδυνα εκπαιδευτικά προγράμματα (όπως το πρόγραμμα “MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα”, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Ο.Δ. της Γερμανίας και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων), τα οποία όμως παραχαράσσουν άλλοτε ανοιχτά κι άλλοτε κεκαλυμμένα την Ιστορία της Κατοχής”. Στο ίδιο πλαίσιο, αναθεώρησης και διαχείρισης της Ιστορίας της Κατοχής, κινούνται και άλλες γερμανικές κρατικές πρωτοβουλίες και ιδρύματα, όπως το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον” ή η “Ελληνογερμανική Συνέλευση”.

β) Με ανοιχτή μας επιστολή στις 20.7.2020 είχαμε καλέσει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα να μην εγκαταστήσει την έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στο διατηρητέο της πρώην Βίλας Πετρίδη, που βρίσκεται μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το υπό κατασκευή Μουσείο-Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ολοκαυτώματος. Του υπενθυμίσαμε επίσης ότι το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 “Ελληνικά Ολοκαυτώματα”, στο οποίο μετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίασή του στο Χορτιάτη την 1η Σεπτεμβρίου 2014 πήρε ξεκάθαρη θέση κατά των πρωτοβουλιών της γερμανικής κυβέρνησης που, λειτουργώντας ως “Δούρειοι Ίπποι”, αποβλέπουν στην αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Μία απόφαση που επαναλήφθηκε αρκετές φορές έκτοτε και οφείλει να γίνει σεβαστή απ’ όλους.

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι τρέφουμε φιλικά αισθήματα απέναντι στον γερμανικό λαό, όπως και όλους τους λαούς του κόσμου. Θεωρούμε όμως ότι η πραγματική φιλία και συνεργασία των λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια της Μνήμης, του αμοιβαίου Σεβασμού και της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, η πολύχρονη υποστήριξη και ενεργός συμμετοχή Γερμανών δημοκρατών, συλλογικοτήτων και κομμάτων στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση απέναντι στις μεθοδεύσεις του γερμανικού κράτους αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αλληλεγγύης σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δημοκρατικός, αντιφασιστικός αυτός κοινός μας αγώνας, αγώνας στον οποίο οι Μανώλης Γλέζος, Λάκης Σάντας, Ευάγγελος Μαχαίρας, Γιάννης Σταμούλης, Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Πριόβολος, Μπάμπης Ρούπας και πολλοί ακόμη αγωνιστές αφιέρωσαν τη ζωή τους, ανοίγει μία ελπιδοφόρα προοπτική για την Ευρώπη! Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για την ιστορική μνήμη και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι “βίοι παράλληλοι και ασύμπτωτοι”. Είναι μία παράλληλη, διττή και αδιάσπαστη μάχη.

Καλούμε λοιπόν τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις γερμανικές μεθοδεύσεις χειραγώγησης της Εκπαίδευσης και “σωφρονισμού της μνήμης από τις μη ορθές πολιτικά αναφορές (sic) στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, για όσο τουλάχιστον διάστημα η Ο.Δ.Γ. αρνείται να αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα, ως καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, σύμφωνα με τις διεθνείς μεταπολεμικές συνθήκες.

Η Ελληνική Δημοκρατία, ξεπερνώντας τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 απαιτώντας, με όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικά μέσα, ακόμα και με μονομερείς ενέργειες, την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, πρέπει να άρει κάθε νομικό κώλυμα που εμποδίζει τη δικαίωση των θυμάτων από την ελληνική Δικαιοσύνη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News