Κρήτη: Δραματική έκκληση ντελιβεράδων και οικοδόμων - Ζητούν προστασία από την πολιτεία

Κρήτη
Κρήτη: Δραματική έκκληση ντελιβεράδων και οικοδόμων - Ζητούν προστασία από την πολιτεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικοδόμοι και διανομείς απευθύνουν δραματική έκκληση, ζητώντας να διακοπεί η διανομή, καθώς όπως αναφέρουν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία τους και την σωματική τους ακεραιότητα, πάνω στα μηχανάκια και τις σκαλωσιές

Την απαγόρευση κάθε εργασίας σε εργοτάξια και γιαπιά, αλλά και της κυκλοφορίας των ντελιβεράδων, για όσο επικρατούν αυτές οι πολικές καιρικές συνθήκες, ζητούν τα συνδικάτα της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας. Η δυσμενής εργασιακή συνθήκη που διαμορφώνεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις οδηγούν διανομείς και οικοδόμους εργαζόμενους στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού, να απευθύνουν δραματική έκκληση, ζητώντας να διακοπεί η διανομή, καθώς όπως αναφέρουν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία τους και την σωματική τους ακεραιότητα, πάνω στα μηχανάκια και τις σκαλωσιές.

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, μιλώντας στη “Ν.Κ.” την Δευτέρα (7/2), τόνισε την ανάγκη έκδοσης από την Περιφέρεια Κρήτης σχετικών οδηγιών και αποφάσεων που να απαγορεύουν τα φαινόμενα αυτά. Μάλιστα, το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε και σε έγγραφο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου. «Δεν μπορείς να σταθείς σε μια οικοδομή. Θα πεθάνεις», λέει χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Μωυσάκης, ενώ καλεί και την ίδια την κοινωνία να είναι ευαίσθητη απέναντι σε δουλειές όπως των διανομέων και να μην παραγγέλνει κανένας φαγητό όταν έξω οι θερμοκρασίες είναι πολικές και όταν, βέβαια, βρέχει και χιονίζει.

«Πέρα από τους νόμους, όπως αυτόν του 2010, πρέπει κι εμείς από μόνοι μας να είμαστε άνθρωποι και να μην περιμένουμε κανέναν νόμο να μας πει ότι δεν πρέπει να παραγγείλουμε κάτω από τέτοιες συνθήκες», τονίζει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ο Νεκτάριος Μωυσάκης.

Ζητούν από το Υπουργείο να απαγορεύσει στους εργοδότες να τους απασχολήσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Αναλυτικότερα, χθες η διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Ηρακλείου έστειλε το παρακάτω έγγραφο, όχι μόνο προς την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης και το Γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, αλλά και προς το υπουργείο Εργασίας: «Το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Ηρακλείου καλεί τις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς στον χώρο της εστίασης με δίτροχα οχήματα, να προβούν στην άμεση παύση εργασιών στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τη Δευτέρα 6/2/2023 (σ.σ. χθες) και την Τρίτη 7/2/2023 (σ.σ. σήμερα). Υπενθυμίζεται πως οφείλουν να το πράξουν στο πλαίσιο της λήψης μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ιδίως δε τον Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (Ν. 3850/2010)».

«Προτεραιότητά μας η ζωή»

Στο μεταξύ, να απαγορευτεί κάθε εργασία σε εργοτάξια και γιαπιά, σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και εσωτερικούς που δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη θέρμανση, ζητά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας όσων εργάζονται σε επιβαρυμένες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων σημειώνει: «Η κακοκαιρία που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στην Αττική κάνει επιτακτική την ανάγκη να απαγορευτεί κάθε εργασία σε εργοτάξια και γιαπιά, σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και εσωτερικούς που δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη θέρμανση. Η χιονόπτωση και ο παγετός που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο του εργατικού “ατυχήματος”. Στον κλάδο έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε θρηνήσει ακόμα και νεκρούς, λόγω της πίεσης που ασκεί η εργοδοσία στους εργαζόμενους για να προσέλθουν στη δουλειά τους.

Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας όσων εργάζονται σε επιβαρυμένες συνθήκες, αφού η πολιτική υγείας και ασφάλειας της εργασίας της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζει στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο έλεγχος των επιθεωρήσεων Υγείας και Ασφάλειας είναι ανεπαρκής, ζήτημα που εκφράζεται με την απουσία επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας.

Καλούμε κάθε οικοδόμο και εργαζόμενο στις κατασκευές να μη συμβιβαστεί με τα “θέλω” της εργοδοσίας, στα οποία μόνο κριτήριο είναι η αύξηση των κερδών τους και δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή.

Προτεραιότητα για μας είναι η ζωή μας, η υγεία μας και δεν τη χαρίζουμε σε κανένα αφεντικό.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσουν όλα τα εργοτάξια και γιαπιά που δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες και να αποδοθούν κανονικά τα μεροκάματα. Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθυνθούν στο Συνδικάτο σε περίπτωση που δεχτούν πίεση από την εργοδοσία για εργασία αυτές τις μέρες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News