Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Το χιόνι έντυσε τα Χανιά στα λευκά χωρίς προβλήματα - Ειδυλλιακές εικόνες (vid)

Κρήτη
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Το χιόνι έντυσε τα Χανιά στα λευκά χωρίς προβλήματα - Ειδυλλιακές εικόνες (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα λευκά, χωρίς προβλήματα τα ορεινά και ημιορεινά των Χανίων

Η επέλαση του χιονιά από τα ορεινά και ημιορεινά των Χανίων βρήκε τον κρατικό μηχανισμό αλλά και τους πολίτες προετοιμασμένους, με την κατάσταση να εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, παρότι ανά διαστήματα έκλειναν τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονταν αδιάκοπα με το πρώτο φως της ημέρας προχωρώντας σε διανοίξεις, με προτεραιότητα στους κάθετους άξονες Βρύσες – Σφακιά, Λάκκοι - Ομαλός και Ταυρωνίτης - Παλαιόχωρα. Παρέμβαση εκχιονιστικών μηχανημάτων χρειάστηκε επίσης στα τμήματα Καλλικράτης - Ασφένδου και Μυριοκέφαλα Ασή Γωνιά, στην Αγία Ειρήνη, στα Τεμένια και στα Φλώρια. Χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν χθες ακόμη και μέσα στην πόλη των Χανίων.

Οι συνεχείς χιονοπτώσεις και οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν δημιούργησαν συνθήκες παγετού στον επαρχιακό δρόμο Λάκκων - Ομαλού και σε άλλα σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου. Συνεργεία της αστυνομίας βρίσκονταν από το πρωί χθες σε όλες τις περιοχές για τις οποίες ισχύει η υποχρέωση των οδηγών να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο κ. Μανώλης Χατζηγεωργίου, αρχιφύλακας στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά που έδινε συστάσεις σε όλους όσοι κινήθηκαν προς Ομαλό εξήγησε ότι «είναι ανάγκη να ενημερώνεται ο κόσμος ότι χωρίς αλυσίδες είναι τραγικά μεγάλο λάθος να ανέβει επάνω προς Οροπέδιο. Ο δρόμος δεν έχει πρόβλημα, αλλά σε ορισμένα σημεία παρατηρείται παγετός και μεγάλη ολισθηρότητα».

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής έκανε λόγο για μια διαχειρίσιμη κατάσταση. «Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και δουλεύουν συνεχώς μηχανήματα των δήμων, της περιφερειακής ενότητας και ιδιωτών και έτσι δεν έχουν υπάρξει προβλήματα με αποκλεισμένα χωριά, πολίτες που χρειάστηκε να μεταφερθούν ή άλλα έκτακτα. Το χιόνι είναι στα υψόμετρα που μας είχαν πει, περίπου στα 400 μέτρα και πάνω που σημαίνει ότι λίγα χωριά έχουν πρόβλημα». Ο ίδιος σημείωσε ότι ακόμη κι αν κάποιοι οικισμοί και χωριά μένουν χωρίς συγκοινωνία εξ αιτίας των χιονοπτώσεων, είναι άμεση η επέμβαση των εκχιονιστικών. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση δεν καταγράφηκαν, με εξαίρεση περιοχή των Σφακίων, που έμεινε το πρωί χωρίς ρεύμα, γρήγορα όμως αποκαταστάθηκε από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Μαθημένοι στη βαρυχειμωνιά κτηνοτρόφοι του ορεινού τμήματος του δήμου Πλατανιά κατέβασαν από τις προηγούμενες ημέρες τα κοπάδια τους σε χαμηλότερα υψόμετρα με την αγωνία τους όμως για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων να εντείνεται. Κτηνοτρόφος από τους Λάκκους χρειάστηκε χθες να μεταβεί με τα πόδια στο βοσκότοπο που είχε κατεβάσει τα ζώα του, εκφράζοντας φόβους πως αν τα φαινόμενα παραταθούν, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη μεταφορά των τροφών.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε ετοιμότητα και τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Στο μεταξύ αποφάσεις για να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και σήμερα πήραν δήμοι της περιφερειακής ενότητας. Έτσι δεν θα λειτουργήσουν το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Έλους στο δήμο Κισσάμου, το Δημοτικό Σχολείο Κατοχωρίου και το Νηπιαγωγείο Κεραμειών στο δήμο Χανίων, όλα τα σχολεία στο δήμο Καντάνου Σελίνου και τα σχολεία των Σφακίων στα οποία δεν είναι δυνατή η πρόσβαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News