Ηράκλειο: Έστελνε εργάτες για να ραβδίσουν ξένες ελιές - Τους έπιασαν στα πράσα στα Πραιτώρια

Κρήτη
Ηράκλειο: Έστελνε εργάτες για να ραβδίσουν ξένες ελιές - Τους έπιασαν στα πράσα στα Πραιτώρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 35χρονος παρίστανε το αφεντικό σε ξένα λιόφυτα: Με τον ως άνω τρόπο, ο ίδιος και οι δύο Πακιστανοί εργάτες που είχε "επιστρατεύσει", είχαν συλλέξει παράνομα ελαιόκαρπο, από περισσότερες από 400 ελιές...

Εντόπιζε λιόφυτα οι ιδιοκτήτες των οποίων διέμεναν σε μακρινές περιοχές και έστελνε μετανάστες εργάτης γης να μαζεύουν τις ξένες ελιές! Ο λόγος για έναν 35χρονο ντόπιο, ο οποίος φέρεται να είχε κάνει μια μικρή περιουσία με την εν λόγω μέθοδο το τελευταίο δίμηνο.

Ο 35χρονος παρίστανε το αφεντικό σε ξένα λιόφυτα: Με τον ως άνω τρόπο, ο ίδιος και οι δύο Πακιστανοί εργάτες που είχε "επιστρατεύσει", είχαν συλλέξει παράνομα ελαιόκαρπο, από περισσότερες από 400 ελιές…

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα (3/2) η ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση, οι τρεις εμπλεκόμενοι είχαν μαζέψει τις ελιές από τουλάχιστον έξι λιόφυτα με παράνομο όφελος που εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 27000 ευρώ! Η έκνομη δράση των επιτήδειων φέρεται να διήρκησε από την 1η Δεκεμβρίου του 2022 έως χθές οπότε και συνελήφθησαν.

Το τελευταίο διάστημα περιήλθαν πληροφορίες στο Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσίων αναφορικά με άγνωστα άτομα τα οποία «προβαίνουν στη συλλογή ελαιόκαρπου από αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας ημεδαπής εν αγνοία της». Όντως, στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων μετέβησαν στο επίμαχο χωράφι στα Πραιτώρια Ηρακλείου.

Εκεί, έπιασαν στα πράσα τόσο τους δύο Πακιστανούς, όσο και τον 35χρονο ντόπιο. Οι αλλοδαποί έγιναν «τσακωτοί» ενώ είχαν ήδη συλλέξει 4 τσουβάλια με ελαιόκαρπο, ενώ ο 35χρονος Κρητικός την ώρα που οι τρεις τους φόρτωναν τα τσουβάλια στο φορτηγάκι του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσε ότι οι συλληφθέντες είχαν μαζί τους και εξοπλισμό για τη συλλογή του ελαιοκάρπου: Πρόκειται για τέσσερα πανιά, τέσσερις βέργες και κι ένα ελαιοραβδιστικό μηχάνημα. Τα ευρήματα αυτά κατασχέθηκαν.

Όπως είναι λογικό, οι έρευνες των Αρχών επεκτάθηκαν: Συγκεκριμένα, αστυνομικοί μετέβησαν σε αποθήκη ιδιοκτησίας του πατέρα του 35χρονου άνδρα. Εκεί, εντοπίστηκαν άλλα 14 σακιά με ελιές. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μετέβησαν κατόπιν και σε ελαιουργείο της ευρύτερης περιοχής. Όπως διαπιστώθηκε, εκεί είχαν μεταφερθεί άλλα 28 τσουβάλια ελιές για να αλεστούν!Επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι ιδιοκτήτες του ελαιουργείου υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για την προέλευση του ελαιοκάρπου.

Συνολικά, οι τρεις εμπλεκόμενοι άνδρες φέρονται, σύμφωνα με τις Αρχές, να είχαν συλλέξει ελαιόκαρπο από 421 ελιές σε τουλάχιστον ΄6 λιόφυτα, τα οποία δεν ήταν δικά τους. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν , εκτιμάται περίπου στα 27500 ευρώ.

Τα τέσσερα σακιά από το λιόφυτο στα Πραιτώρια επιστράφηκαν στην ιδιοκτήτρια του χωραφιού, ενώ η Αστυνομία κατάσχεσε το φορτηγάκι του 35χρονου «ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η Αστυνομία κατάσχεσε ακόμη το ελαιοραβδιστικό μηχάνημα, τις βέργες, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό για το ράβδισμα που εντοπίστηκαν. Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν κατηγορούμενοι «για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών».

Όπως ανέφερε σε προ ολίγων εβδομάδων ρεπορτάζ της «Ν.Κ.», η πολύ καλή τιμή με την οποία πωλείται φέτος το ελαιόλαδο συνιστά «πειρασμό» για κάθε λογής επιτήδειο, ο οποίος «μυρίζεται» εύκολο κέρδος και δεν διστάζει να ραβδίσει ελιές σε ξένα χωράφια.

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

"Συνελήφθησαν, (...) σε περιοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων ημεδαπός και δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής και της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στην ανωτέρω υπηρεσία περιήλθαν πληροφορίες ότι άγνωστα άτομα προβαίνουν στη συλλογή ελαιόκαρπου από αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας ημεδαπής εν αγνοία της και αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο όπου εντόπισαν δύο αλλοδαπούς κατά το χρόνο που είχαν συλλέξει 4 τσουβάλια με ελαιόκαρπο και τον ημεδαπό κατά το χρόνο παραλαβής και φόρτωσης τους σε ΙΧΦ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.

Σε έρευνα που έγινε σε ελαιουργείο της περιοχής και σε οικία του ημεδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 42 σακιά με ελαιόκαρπο, ελαιοραβδιστικό μηχάνημα και αγροτικά εργαλεία και εξοπλισμός.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική προανάκριση της ανωτέρω υπηρεσίας , ο ημεδαπός εντόπιζε ελαιώνες των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν κάτοικοι άλλων περιοχών και δεν είχαν δυνατότητα επιτήρησης τους και ανέθετε στους αλλοδαπούς που είχε προσλάβει ως εργάτες, τη συλλογή του ελαιοκάρπου.

Με αυτό τον τρόπο, κατά το χρονικό διάστημα από 01.12.2022 έως και 02.03.2023 είχαν προβεί στην παράνομη συλλογή ελαιόκαρπου από 421 ελαιόδεντρα σε 6 τουλάχιστον ελαιώνες αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος περίπου 27.500 ευρώ" αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News