Ο Καζαντζάκης και οι γυναίκες

Κρήτη
Ο Καζαντζάκης και οι γυναίκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστημονικό συνέδριο για τη γυναικεία μορφή στη ζωή και το έργο του Κρητικού συγγραφέα διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, από 20-22 Οκτωβρίου 2023, διοργανώνει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας του.

Η γυναικεία μορφή έχει σημαντική παρουσία στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ συχνά έχει σχολιαστεί η αμφίθυμη εκπροσώπηση γυναικών στο έργο του. Όπως και με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον συγγραφέα, το θέμα συχνά εγείρει αντικρουόμενες απόψεις. Το Μουσείο απευθύνεται τόσο σε νέους ερευνητές/ερευνήτριες, όσο και σε έμπειρους και εξειδικευμένους μελετητές/μελετήτριες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και του Νίκου Καζαντζάκη, και τους καλεί να εξετάσουν όψεις της ζωής και του έργου του γύρω από τη σχέση του με τη γυναικεία μορφή και την απεικόνισή της στα κείμενά του, να διερευνήσουν ανεξερεύνητες ή παραγνωρισμένες πτυχές του θέματος και να προτείνουν νέες, αντικειμενικές και βασισμένες σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα προσεγγίσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο με ανακοίνωσή τους σχετική με την ως άνω θεματική ενότητα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανακοίνωση θα πρέπει να είναι πρωτότυπη, να παρουσιαστεί στα Ελληνικά και να είναι διάρκειας 20 λεπτών. Οι περιλήψεις των ανακοινώσεών τους (έως 300 λέξεις) θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία του Συνεδρίου μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected], το αργότερο έως τις 30 Απριλίου. Οι περιλήψεις θα αξιολογηθούν από την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα γνωστοποιηθούν στους συμμετέχοντες έως την 1η Ιουνίου 2023.

Μετά το πέρας του συνεδρίου και έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024 οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αποστείλουν το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής τους, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα λάβουν από τη Γραμματεία του Συνεδρίου, ώστε να δημοσιευτεί στα πρακτικά.

Η εγγραφή και η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Επιστημονική επιτροπή

Την επιστημονική επιτροπή αποτελούν οι:

- Θανάσης Αγάθος, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

- Γιάννης Δημητρακάκης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

- Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

- Αναστασία Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

- Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πληροφορίες

Πληροφορίες δίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνεδρίου [email protected] και το τηλέφωνο επικοινωνίας του Μουσείου Καζαντζάκη 2810/741.689 καθημερινά, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ. (εκτός Σαββάτου).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News