Συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Μηνά οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων που χάνουν τα βοσκοτόπια τους (εικόνες)

Κρήτη
Συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Μηνά οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων που χάνουν τα βοσκοτόπια τους (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει εκμετάλλευση της περιοχής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς οι ίδιοι να πρέπει να εκδιωχθούν από τα κτήματα

Με ένα πανό που αναγράφεται σε αυτό μια χριστιανική φράση «το άδικο ουκ ευλογείται» πραγματοποιήσαν διαμαρτυρία έξω από τον Άγιο Μηνά και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στο Ηράκλειο οι κτηνοτρόφοι από τα Ανώγεια με αφορμή την εκδίωξή τους από τα βοσκοτόπια της Μονής Οδηγητρίας προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Αρκετές κτηνοτροφικές οικογένειες με τα παιδιά τους βρέθηκαν στο Ηράκλειο και με ειρηνικές διαθέσεις θέλησαν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση των γαιών για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Κτηνοτρόφοι παρέδωσαν ψήφισμα στην Αρχιεπισκοπή.

Πρόκειται για 29 συνολικά κτηνοτροφικές οικογένειες που θα πληγούν αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση του ηγουμένου της Μονής και ανάμεσα τους όπως προ είπαμε είναι και πολλές Ανωγειανών, με όλες να αντιδρούν σε αυτή την αξίωση της Μονής να φύγουν από τις εστίες τους, όντας μάλιστα άψογοι όλα αυτά τα χρόνια και στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά και στον σεβασμό της περιοχής. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει εκμετάλλευση της περιοχής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς οι ίδιοι να πρέπει να εκδιωχθούν από τα κτήματα.

Η Ιερά Μονή έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, με την υπόθεση να εκδικάζεται στις 7 Φεβρουαρίου 2023, στο Ειρηνοδικείο Μοιρών με τους κτηνοτρόφους να ζητούν την παύση της δίωξης αυτής και την παραμονή τους στην περιοχή όπου ζουν και εργάζονται για δεκαετίες(κάποιες μάλιστα οικογένειες κοντεύουν να συμπληρώσουν έναν αιώνα παρουσίας εκεί!).

Όπως αναφέρει ο κτηνοτρόφος, πρώην αντιδήμαρχος Ανωγείων και νυν δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Σμπώκος, μέλος της επιτροπής των διωκομένων από τη Μονή κτηνοτρόφων, που αρχικά καλεί τον κόσμο να συμμετέχει αύριο στην ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας και να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αίτημα τους να σταματήσει αυτή η δίωξη, στη συνέχεια αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν είμαστε ούτε καταπατητές, ούτε μπαταχτσήδες, ούτε διεκδικούμε την περιουσία της Ιεράς Μονής και έχουμε τηρήσει στο ακέραιο τις οικονομικές μας υποχρεώσεις προς αυτήν. Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε οι θεματοφύλακες, οι φρουροί της κτηματικής περιουσίας της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News