Βαρδάκης: «Να αποσυρθεί το επαίσχυντο νομοσχέδιο που εμπορευματοποιεί τα μουσεία μας»

Κρήτη
Βαρδάκης: «Να αποσυρθεί το επαίσχυντο νομοσχέδιο που εμπορευματοποιεί τα μουσεία μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μετατροπή του Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ σημαίνει την εκχώρηση της διαχείρισής του από τις κρατικές δομές σε ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο και τη διαχείριση του μουσειακού αποθέματος με όρους κερδοφορίας και ανάλογα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων», αναφέρεται σε ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα του ΑΜΗ

Συνάντηση πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα για την προάσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (ΑΜΗ) έναντι του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας, μεταξύ αυτών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε ΝΠΔΔ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο, με το μείζον ζήτημα που εγείρει για τα εν λόγω μουσεία να αποτελεί και αντικείμενο της πρόσφατης κοινοβουλευτικής παρέμβασης που πραγματοποίησαν 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας Αναφορά προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνεται και στο ψήφισμα, η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ στην ουσία σημαίνει την εκχώρηση της διαχείρισης του Μουσείου από τις κρατικές δομές σε ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο και τη διαχείριση του μουσειακού αποθέματος με όρους κερδοφορίας και ανάλογα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων.

Προβλέπει τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές), πέραν του σημερινού πλαισίου ελέγχου και διαχείρισης από τις κρατικές δομές, αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ενώ παράλληλα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς όχι μόνον τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία, αλλά το Μουσείο θα επιχορηγείται από το κράτος, για να καλύψει τα νέα αυξημένα έξοδα.

Επιπλέον, περικόπτει όλες τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό και απαξιώνει το σημαντικό επιστημονικό, εκθεσιακό και εκπαιδευτικό έργο που έχει συντελεστεί έως τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με πρόφαση τον «εκσυγχρονισμό».

Οι εργαζόμενοι του μουσείου απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού και τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και σχεδιασμού της μουσειακής πολιτικής, χωρίς παρεμβάσεις από χορηγούς και από εξωπολιτιστικούς παράγοντες.

Όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Βαρδάκης, «πρόκειται για ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο που εμπορευματοποιεί τα μουσεία μας. Θα προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων και τα δικαιώματα των εργαζομένων». 

Με την κατάθεση της Αναφοράς οι βουλευτές καλούν την αρμόδια υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση του ψηφίσματος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και να τους ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News