Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε απόγνωση - «Οδηγείται στον θάνατο η ντόπια παραγωγή»

Κρήτη
Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε απόγνωση - «Οδηγείται στον θάνατο η ντόπια παραγωγή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα μπροστά στον κίνδυνο εγκατάλειψης της γης και της κτηνοτροφίας ζητούν οι Ομάδες Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Μασταμπά-Ατσαλένιου, Τεμένους και Βασιλειών

«Χώρα που δεν παράγει την τροφή που καταναλώνει, κινδυνεύει διπλά...», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ομάδες Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μασταμπά-Ατσαλένιου, Τεμένους και Βασιλειών, ζητώντας την άμεση στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται τα εξής: «Ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θα έπρεπε να αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας! Χώρα που δεν παράγει την τροφή που καταναλώνει, κινδυνεύει διπλά...

  • Το χρέος της αυξάνεται, λόγω της ανισορροπίας, περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές.
  • Στον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης, όπως αυτόν που βρίσκεται μπροστά μας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, κινδυνεύει με αφανισμό!

Τι σημαίνει όμως στηρίζω τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή αγρότες και κτηνοτρόφους; Καταρχήν το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των παραγωγών έχει πιάσει ταβάνι!

Πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη και ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν ξεφύγει οι τιμές τους! Το πετρέλαιο θέρμανσης στα 2,30, το πετρέλαιο κίνησης στα 2,00 € και η βενζίνη φτάνει και στα 2,15 € σήμερα, ενώ το 2019 ήταν αντίστοιχα 1,00 και 1,35 € και 1,60 €! Το δε ηλεκτρικό ρεύμα έχει υπερδιπλασιαστεί το κόστος της κιλοβατώρας που από 0,09 € το 2019 φτάνει σήμερα, με τις εκπτώσεις και τις επιδοτήσεις του κράτους, πάνω από τα 0,25 €...

Τα λιπάσματα έχουν γίνει βραχνάς, τα φυτοφάρμακα άγχος, οι ζωοτροφές αγωνία, αλλά και στο νερό άρδευσης έχει υπερδιπλασιαστεί η τιμή του!

Εάν δίπλα στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας προσθέσουμε και το ακριβό κόστος ζωής (σούπερ-μάρκετ, υγεία, παιδεία, ενοίκια και υπηρεσίες), τότε καταλαβαίνουμε πως η παραγωγή είναι πλέον ασύμφορη εκ των προτέρων! Εάν δεν αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής, θα βλέπουμε το παράδοξο φαινόμενο τα αντίστοιχα εισαγόμενα προϊόντα να έχουν χαμηλότερες τιμές πώλησης από τα ντόπια. Κι αυτό σημαίνει θάνατος στην ντόπια παραγωγή.

Χρειάζεται λοιπόν γενναία κρατική στήριξη με χρηματοδοτήσεις, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους εθνικούς πόρους. Μηδενικό ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση στο 6% του ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενναίες επιδοτήσεις του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και φυσικά έλεγχος των αγορών, για να μπορούμε να διασφαλίσουμε όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και ένα ρεαλιστικό κέρδος των παραγωγών και κτηνοτρόφων!

Είναι χαρακτηριστικό και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτό που ανέφερε ο σ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: «Φτάσαμε η απόκλιση από το χωράφι στο ράφι να είναι 300%!

Τα προϊόντα, λοιπόν, φτάνουν στον καταναλωτή σε απρόσιτες τιμές, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πληρώσει!

Υπάρχουν όμως και ένα σωρό άλλες διορθωτικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση που θα βοηθούσαν στο τελικό αποτέλεσμα... Επιβάλλεται ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να μπορεί να πάει στο χωράφι του, στη στάνη του ή στο μαγαζί του! Επομένως χρειάζεται:

Α) Διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Β) Καθαρισμός και συντηρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα των δρόμων από χόρτα και μπάζα, από κατολισθήσεις, αλλά και λόγω καιρικών συνθηκών.

Γ) Τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωση όπου απαιτείται.

Δ) Επίλυση των προβλημάτων κυκλοφορίας και βελτιώσεις των οδικών δικτύων. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας του Ηρακλείου με αγροτικές περιοχές, όπως ο Προφήτης Ηλίας και άλλες περιοχές, είναι βασική προτεραιότητα.

Ε) Οι αυξήσεις των συντάξεων των αγροτών είναι σπουδαίας σημασίας, όπως και η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και τα προγράμματα βοήθειας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΣΤ) Πολιτικές νερού, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, βελτίωση και επέκταση των αρδευτικών δικτύων με υπογειοποίησή τους!

Ζ) Πολιτικές προώθησης των τοπικών προϊόντων από την Πολιτεία, κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους θεσμικούς, αλλά και ιδιωτικούς φορείς.

Η) Προώθηση οργάνωσης και ενίσχυσης των συνεταιρισμών και των ομάδων καλλιέργειας.

Θ) Υποδομές και βελτιώσεις ποιότητας ζωής σε χωριά, κεφαλοχώρια και κωμοπόλεις. Θυμόμαστε ότι μια ανθηρή πόλη έχει ανάγκη από μια εξίσου αναπτυγμένη και προσεγμένη ενδοχώρα!

Ι) Αγροτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και η έγκαιρη καταβολή τους».

«Ένα κράτος που θα διεκδικεί!»

«Δυστυχώς», συνεχίζει η ανακοίνωση των Ομάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μασταμπά-Ατσαλένιου, «με τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στον νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε στήνεται πλέον κάλπη για τις κοινότητες, αλλά ο εκάστοτε δήμαρχος ορίζει έναν δημοτικό σύμβουλο υπεύθυνο!

Η κεντρική διαχείριση έχει αποδειχτεί ότι λειτουργεί ως ανάχωμα για τον πρωτογενή τομέα!

Εμείς όμως πάντα θα αγωνιζόμαστε για ένα κράτος κυρίαρχο και αρωγό προς τον πρωτογενή τομέα, γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας!

Έχουμε ανάγκη ένα κράτος που θα διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζοντας τα δικαιώματα του αγροτικού κόσμου!

Ένα κράτος, που θα παρεμβαίνει στην αγορά για να διασφαλίσει όχι μόνο τα κέρδη των εμπόρων ή των αλυσίδων πώλησης, την αισχροκέρδεια, αλλά πρωτίστως τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές! Που η πολιτική του θα είναι ξεκάθαρα υπέρ του συνόλου των πολιτών, με την έννοια πως θα παράγουμε αξιοπρεπώς κερδίζοντας τα προς το ζην, με εύλογο κέρδος. Οι έμποροι και οι αλυσίδες πωλήσεων να λειτουργούν με αξιοπρέπεια και το προϊόν να μπορούν να το γεύονται ΟΛΟΙ οι πολίτες, σε προσιτές τιμές!

Αν δε στηριχτεί η αγροτική παραγωγή, στο επόμενο διάστημα θα δούμε την εγκατάλειψη της γης και της κτηνοτροφίας μας και η εκτίναξη των τιμών στο ράφι θα γίνει περισσότερο ανεξέλεγκτη!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News