ΒΟΑΚ: Τους δίνουν απαλλοτριώσεις “ψίχουλα” για βίλες και επιχειρήσεις - Στα «κάγκελα» 82 ιδιοκτήτες

Κρήτη
ΒΟΑΚ: Τους δίνουν απαλλοτριώσεις “ψίχουλα” για βίλες και επιχειρήσεις - Στα «κάγκελα» 82 ιδιοκτήτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί οι μπουλντόζες να μπήκαν στο τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” του νέου ΒΟΑΚ, όμως οι ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων ακινήτων παραμένουν στα “κάγκελα”, ζητώντας από το υπουργείο Υποδομών επειγόντως διορθώσεις στα κτηματολογικά στοιχεία - 82 ιδιοκτήτες κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα”, καθώς τους δίνουν απαλλοτριώσεις “ψίχουλα” που αντιστοιχούν σε ποσά της τάξης μόλις των 17.000 - 18.000 ευρώ για βίλες και για καινοτόμες επιχειρήσεις!

Μπορεί οι μπουλντόζες να έκαναν ήδη, έστω και σε επίπεδο πρόδρομων σε αυτή τη φάση εργασιών, την εμφάνισή τους στο πρώτο εργοτάξιο του νέου ΒΟΑΚ, το οποίο επισκέφτηκε τις προάλλες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όμως το μεγάλο “αγκάθι” των αποζημιώσεων των απαλλοτριώσεων, που σημειωτέον προωθούνται με ειδικές διαδικασίες “φαστ τρακ”, παραμένει για το “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος”, με το οποίο ανοίγει κατασκευαστικά η αυλαία του νέου αυτοκινητοδρόμου της Κρήτης.

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 82 ιδιοκτήτες 115 συνολικά απαλλοτριωμένων ακινήτων κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” αγωνιώντας για το “αύριο”... Όχι άδικα, αν μη τι άλλο, αν αναλογιστεί κανείς πως οι άνθρωποι αυτοί υπέστησαν ένα ισχυρό σοκ, παίρνοντας στα χέρια τους αρχικές εκτιμήσεις- “ψίχουλα” που αντιστοιχούν σε ποσά της τάξης μόλις των 17.000-18.000 ευρώ για βίλες και για καινοτόμες επιχειρήσεις!

Διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, οι ίδιοι προχώρησαν σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υποδομών, ζητώντας να διορθωθούν έγκαιρα τα λάθος κτηματολογικά στοιχεία προτού κριθούν στα δικαστήρια, με βάση το ειδικό νομικό πλαίσιο 7Α των απαλλοτριώσεων-εξπρές, οι τιμές των αποζημιώσεων.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος τους Ιωάννης Χορομίδης στη σχετική έγγραφη δήλωση διαμαρτυρίας του προς το υπουργείο Υποδομών που δημοσιεύουμε σήμερα, οι αναγκαίες διορθώσεις στα κτηματολογικά στοιχεία των αρχικών αποφάσεων των απαλλοτριώσεων δεν έγιναν ποτέ με ευθύνη και αδράνεια του υπουργείου Υποδομών. Το αποτέλεσμα είναι οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν να βρουν προσεχώς μπροστά τους δικαστικές αποφάσεις καθορισμού αποζημίωσης, που λόγω λάθος στοιχείων δε θα ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματική αξία των περιουσιών που θα χάσουν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου.

Όπως είχαμε καταγράψει και σε σχετικό οδοιπορικό μας στην περιοχή, οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες έχουν καταγγείλει πράματα και θάματα ως προς τις αρχικές εκτιμήσεις των απαλλοτριώσεων. Έχουν καταγγείλει προκαταρκτικές εκτιμήσεις άνευ επίσκεψης και αυτοψίας στα ακίνητα, τραγελαφικά λάθη ως προς ακόμα-ακόμα τα στοιχεία των ιδιοκτητών, σε σοβαρές αστοχίες και λάθη ως προς το εμβαδόν και τα όρια των επίμαχων ακινήτων, και εκτιμήσεις για αποζημιώσεις- “ψίχουλα”, που αντιστοιχούν σε ποσά της τάξης μόλις των 17.000-18.000 ευρώ για βίλες και για καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία!

Στον καμβά αυτό, ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους απευθύνει προειδοποίηση προς το υπουργείο Υποδομών πως, αν προχωρήσει η έκδοση δικαστικών αποφάσεων καθορισμού αποζημιώσεων χωρίς τις αναγκαίες κτηματολογικές διορθώσεις, τότε οι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να παραδώσουν τις περιουσίες τους. Άλλωστε - όπως σημειώνουν με νόημα - με τέτοιες πενιχρότατες αποζημιώσεις, δε θα έχουν και πρακτικά την οικονομική δυνατότητα για να μετεγκατασταθούν αλλού ώστε να απελευθερώσουν τα ακίνητά τους για τις αναγκαίες κατασκευαστικές εργασίες...

«Δε θα αφήσουμε τις περιουσίες μας»

«Για τους λόγους αυτούς, και με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι παρήλθε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που σας ενημερώσαμε για τις αναγκαίες διορθώσεις των κτηματολογικών στοιχείων, χωρίς να εκπληρώνετε τις οφειλόμενες από μέρους σας ενέργειες, σας γνωρίζουμε ότι, εάν εκδοθεί δικαστική απόφαση καθορισμού αποζημίωσης με τη διαδικασία του άρθρου 7Α ΚΑΑΑ, στην οποία δε θα περιλαμβάνεται πλήθος συστατικών επί των ιδιοκτησιών μας, δε θα δυνηθούμε να τις αποδώσουμε για την εκτέλεση του έργου, όχι μόνο για νομικούς λόγους (μη καταβολή εύλογου τμήματος της οφειλόμενης αποζημίωσης, κατά παράβαση της προστασίας που παρέχουν στον ιδιοκτήτη τα άρθρα 17 Συντ., 8 της ΕΣΔΑ και 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ), αλλά και για τον απλό πρακτικό λόγο ότι, εξαιτίας της παράνομης συμπεριφοράς σας, δε θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα να μετακινήσουμε τις οικογενειακές κατοικίες μας, τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις μας, τις καλλιέργειές μας κ.λπ. σε άλλη θέση», καταλήγει το έγγραφο.

H δήλωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υποδομών

«Με τις 372041/23.12.2021, 372033/23.12.2021, 372050/23.12.2021 και 372052/23.12.2021 αποφάσεις της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Προδιαγραφών, Μητρώων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ Δ’ 947/24.12.2021) κηρύχθηκαν 4 επιμέρους απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του ΒΟΑΚ στο τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος”. Το έργο συγκαταλέγεται στα κορυφαία αναπτυξιακά έργα της Κρήτης και δικαιούται της απόλυτης προσοχής και επαγρύπνησης, ώστε να εκτελεστεί νομότυπα και στο συντομότερο χρονικό διάστημα, με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον και πλήρη αποζημίωση όσων αναγκαστικά θα πρέπει να στερηθούν τις ιδιοκτησίες τους για την ολοκλήρωσή του.

Με τη με αριθμό πρωτ. Α/ΣΕΡ000/ΟΔ/362818/15.12.2021 απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών διοριστήκατε ως “προϊσταμένη Αρχή του Έργου” και με την 302741/30.9.2022 απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών διοριστήκατε ως “αρμόδια Υπηρεσία” για τη διόρθωση των κτηματολογικών στοιχείων.

Κατά το άρθρο 16 παρ. 4 ΚΑΑΑ, η αρμόδια Αρχή υποχρεούται να εξετάζει αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων “χωρίς καθυστέρηση”.

Είμαστε ιδιοκτήτες περισσότερων από 115 ακινήτων. Με τις με ημερομηνίες 22/8/2022, 28/8/2022, 8/9/2022, 6/10/2022, 31/10/2022, 14/12/2022, 21/12/2022 και 27/12/2022 αιτήσεις μας ζητήθηκε η διόρθωση των κτηματολογικών στοιχείων των 4 απαλλοτριώσεων, διότι παρουσιάζουν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό παραλείψεων και χονδροειδών σφαλμάτων, με ορατό τον κίνδυνο να εξαπατηθεί το δικαστήριο για την πραγματική κατάσταση των ιδιοκτησιών μας και των επ’ αυτών συστατικών, που θα έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να οδηγηθεί σε ορθό καθορισμό της οφειλόμενης αποζημίωσης», αναφέρεται στην έγγραφη δήλωση διαμαρτυρίας και επισημαίνεται: «Με συνεχή δημοσιεύματα στα ΜΜΕ και σχετική ενημέρωση του Κοινοβουλίου, δόθηκαν κατ’ επανάληψη συστάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες να υποβληθούν άμεσα από τους ενδιαφερόμενους αιτήσεις διόρθωσης των κτηματολογικών στοιχείων των 4 απαλλοτριώσεων, εκτός άλλων και για να μπορέσουν να θεραπευτούν τα σφάλματα των επιπόλαιων εκτιμήσεων που συνοδεύουν τα κτηματολογικά στοιχεία και ήδη προκάλεσαν γενικότερη θυμηδία για την αξιοπιστία τους.

Παράλληλα, εκφράστηκε η βούληση για ταχεία προώθηση των απαλλοτριώσεων, ώστε να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν ο ΒΟΑΚ στο τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος”.

Μάλιστα, εδώ και πολλούς μήνες γίνεται κατά κόρον δημόσια αναφορά περί άμεσης προσφυγής του Δημοσίου στην επείγουσα διαδικασία του άρθρου 7Α ΚΑΑΑ για την προώθηση των συγκεκριμένων απαλλοτριώσεων.

Η προσφυγή, όμως, στη διαδικασία του άρθρου 7Α ΚΑΑΑ (αν συντρέχει πλέον νόμιμη δυνατότητα επίκλησης επείγουσας ανάγκης, μετά τις συνεχείς μεταθέσεις των ημερομηνιών, που ανακοινώνονται για την έναρξη των εργασιών, αλλά και τη μη υλοποίηση ακόμη ασφαλούς εναλλακτικής οδού για τη διέλευση των οχημάτων κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου) δεν παρέχει και τη δυνατότητα για την αντιμετώπιση κάθε προχειρότητας στην κήρυξη και στην προώθηση των απαλλοτριώσεων. Ανεξάρτητα από την ορθότητά της, σύμφωνα με την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, κατά την επείγουσα διαδικασία του άρθρου 7Α ΚΑΑΑ ο δικαστής δε δύναται να υπεισέλθει και στην εξέταση αιτημάτων διόρθωσης των κτηματολογικών στοιχείων, ακόμη και εάν αυτά έχουν υποβληθεί εγκαίρως και έχει παρέλθει η προθεσμία του άρθρου 16 παρ. 8 ΚΑΑΑ.

Τέλος, μέχρι σήμερα, δεν έχετε αξιοποιήσει ούτε τη δυνατότητα συμπλήρωσης των ελλείψεων των κτηματολογικών στοιχείων, μέσω της σύνταξης αξιόπιστης έκθεσης του διορισμένου από μέρους σας πιστοποιημένου εκτιμητή, με αναφορά και εκτίμηση σε αυτήν όλων των συστατικών επί των ιδιοκτησιών μας (διότι, προφανώς, δεν είναι δυνατόν άλλα συστατικά να διαπιστώνει ότι υπάρχουν και ανύπαρκτα συστατικά να εκτιμά), καθώς, παρά την πάροδο μηνών από την αυτοψία του στα ακίνητά μας, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News