Κομπίνα στο Μηχανολογικό Ηρακλείου: Έφτασε η ώρα της κρίσης για τα δύο αδέρφια - Θα βρεθούν ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών

Κρήτη
Κομπίνα στο Μηχανολογικό Ηρακλείου: Έφτασε η ώρα της κρίσης για τα δύο αδέρφια - Θα βρεθούν ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα περί ποινικής διαπραγμάτευσης που είχε υποβληθεί από τους δύο εν λόγω κατηγορούμενους στην Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης

Ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να βρεθούν σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται στην πολύκροτη υπόθεση της απάτης στο Μηχανολογικό Ηρακλείου προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα περί ποινικής διαπραγμάτευσης.

Ουσιαστικά, εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα λάβει χώρα η συζήτηση αναφορικά με το ύψος της επιβλητέας ποινής και θα υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρακτικό της ποινικής διαπραγμάτευσης.

Ας σημειωθεί ότι όπως είχε γράψει πριν λίγες εβδομάδες το neakriti.gr, εάν στην ποινική διαπραγμάτευση δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του εισαγγελέα και του κατηγορουμένου, η ποινική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και η γραπτή αίτηση του κατηγορουμένου θεωρείται ως ουδέποτε υποβληθείσα.

Σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές, εάν ο κατηγορούμενος συμφωνήσει με τον εισαγγελέα για την επιβλητέα ποινή, ακολούθως συντάσσεται πρακτικό διαπραγμάτευσης που υπογράφεται από τον εισαγγελέα και τον κατηγορούμενο και τον παριστάμενο συνήγορό του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρακτικό διαπραγμάτευσης περιέχει την ομολογία του κατηγορουμένου για την πράξη για την οποία κατηγορείται, τη συμφωνηθείσα ποινή και τον τρόπο έκτισής του.

Ο προσφάτως εισαχθείς στην ελληνική έννομη τάξη θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης (εισήχθη για πρώτη φορά στο ελληνικό ποινικό σύστημα με το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το 2019) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε ουκ ολίγες χώρες και είναι αγγλοσαξωνικής προέλευσης (plea bargaining).

Ουσιαστικά, το βασικό του γνώρισμα είναι η «ανταλλαγή» της ομολογίας με την επιβολή μειωμένης ποινής.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, από τον θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης εξαιρούνται τα κακουργήματα που επισείουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, όσα συνδέονται με την τρομοκρατία, καθώς και όσα στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News