Κρήτη: Παγωμένο σκηνικό με καύσιμα- “φωτιά” - Στα 1,30€ το θέρμανσης, αύξηση και στις τιμές αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης

Κρήτη
Κρήτη: Παγωμένο σκηνικό με καύσιμα- “φωτιά” - Στα 1,30€ το θέρμανσης, αύξηση και στις τιμές αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πετρέλαιο θέρμανσης, που είχε πέσει στο 1 ευρώ, πωλείται και πάλι σε τιμές... “χρυσού” - 1,30 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή στο Ηράκλειο με καθημερινές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη καυσίμων

Ακριβαίνει διαρκώς το πετρέλαιο θέρμανσης από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς και η νέα κακοκαιρία που φαίνεται πως για την Κρήτη θα έχει πραγματικά “παγωμένο” σκηνικό, “βάζοντας” μας επιτέλους στον πολυπόθητο χειμώνα, βρίσκει τα νοικοκυριά ανήμπορα να τροφοδοτήσουν τις δεξαμενές των σπιτιών τους με ποσότητες που να διασφαλίζουν την “άμυνά” τους απέναντι στο κρύο. Πάνω από 30% με 40% μειώθηκε η αγοραστική κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης σε τοπικό επίπεδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι τιμές σε όλα τα είδη καυσίμων έχουν αυξηθεί έως και 12 λεπτά το λίτρο μόνο μέσα στις τελευταίες δεκαπέντε μέρες και συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά!

Όσοι πρόλαβαν και εκμεταλλεύτηκαν τις επιδοτήσεις ως το τέλος της χρονιάς, γεμίζοντας τις δεξαμενές τους, μπορούν σήμερα να “κοιμούνται ήσυχοι” ή έστω να... “κοιμούνται”, γιατί οι υπόλοιποι μάλλον ούτε να κοιμηθούν δε θα μπορούν σε παγωμένα σπίτια. Βέβαια, δεν ήταν λίγοι όσοι πρόλαβαν να βάλουν σημαντικές ποσότητες. Όμως, τα φτωχότερα νοικοκυριά, σύμφωνα με τις κατά καιρούς καταγγελίες των σωματείων του νομού Ηρακλείου, μάλλον που δεν μπόρεσαν ούτε με τις προηγούμενες τιμές να βάλουν πετρέλαιο, ή φυσικά να γεμίσουν με πετρέλαιο τις δεξαμενές του λεβητοστασίου τους, καθώς οι προτεραιότητές τους ήταν να αντεπεξέλθουν στον πληθωρισμό και ασφαλώς να πληρώσουν τις συσσωρευμένες οφειλές σε ρεύμα και νερό, για να μην τους τα κόψουν. Επομένως, σίγουρα μόνο οι πιο ευκατάστατοι πολίτες “φούλαραν” μέχρι τον περασμένη μήνα, έχοντας τη δυνατότητα να διαθέσουν τα χρήματα αυτά, τακτοποιώντας και τις άλλες υποχρεώσεις τους.

“Κούρσα” τιμών σε όλα τα είδη καυσίμων

Οι τιμές αυξάνονται διαρκώς σε όλα τα είδη καυσίμων, σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης. «Οι ανατιμήσεις είναι καθημερινές. Δεν ξέρει κανείς τι τιμές θα πρέπει να περιμένουμε από τώρα και στο εξής. Σίγουρα υπάρχει μια καθημερινή αύξηση το τελευταίο διάστημα, γύρω στις 15 ημέρες. Η αμόλυβδη είναι πάνω από το 1,90 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης είναι γύρω στο 1,80 ευρώ το λίτρο. Και το θέρμανσης είναι γύρω στο 1,30 ευρώ το λίτρο...».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και αρκετές ημέρες η μείωση της κίνησης των καταναλωτών στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ μεγάλη. «Έβαλαν οι άνθρωποι μέσα στις γιορτές, κάποιοι φούλαραν και τις δεξαμενές τους, ενώ βοήθησε και ο καιρός και έτσι δεν έβαζε ο κόσμος. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τώρα που χαλάει ο καιρός», σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη.

Φυσικά η συνεχής άνοδος της τιμής - όπως επισημαίνει ο ίδιος - έχει αποθαρρύνει τον κόσμο που θα ήθελε να βάλει πετρέλαιο ενόψει της κακοκαιρίας. «Μην ξεχνάμε ότι στο τέλος της χρονιάς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,13 ευρώ το λίτρο και έχει φτάσει ήδη στο 1,30 ευρώ το λίτρο. Οι αυξήσεις είναι μεγάλες. Και η αγοραστική κίνηση σε σχέση με την αρχή του έτους έχει πέσει κατά 30% έως 40%, ενώ μέχρι τις γιορτές η κίνηση ήταν μεγάλη», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου. Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά, «το βαρέλι έχει στο αντίστοιχο διάστημα κατά 10 με 12 δολάρια. Και αυτό δημιουργεί μια αύξηση γύρω στα 10 έως 12 λεπτά σε όλα τα είδη καυσίμων...».

Πάντως, αναμένονται διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο και δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν και σε ποιο βαθμό και τις τιμές των καυσίμων. «Έχουμε το εμπάργκο κατά της Ρωσίας που ξεκινάει τον άλλο μήνα. Και ίσως αυτό να έχει δημιουργήσει ανωμαλίες. Από ’κει και πέρα θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα...».

Μονόδρομος η μείωση του φόρου

Όπως λοιπόν επαναλαμβάνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, ναι μεν το αίτημα του κλάδου παραμένει στο αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν πριν τα μνημόνια, όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην το δέχεται. «Το θέμα είναι αν γίνεται ή όχι. Και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δε σκοπεύει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο», όπως λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Λυκούργος Σαμόλης. Έτσι, εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική της στις επιδοματικές πολιτικές. Και το κράτος, που ως το τέλος του 2022 είχε εφαρμόσει την επιδότηση των 25 λεπτών κατά λίτρο στην αντλία, έχει τώρα μειώσει την επιδότηση στα 15 λεπτά το λίτρο, ενώ σταμάτησαν και οι επιδοτήσεις των εταιρειών καυσίμων. Όλο αυτό το πλαίσιο των επιδοτήσεων είχε βοηθήσει στην κατεύθυνση να πέσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι και στο ένα ευρώ την περίοδο των γιορτών, αλλά πλέον, παρά τη μειωμένη κρατική επιδότηση, οι τιμές αυξάνονται και πάλι και μάλιστα διαρκώς. Πώς θα αντεπεξέλθει ο κόσμος από τώρα και μετά; Είναι κι αυτό ένα μεγάλο και αναπάντητο ερώτημα, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε στον Φεβρουάριο, ο οποίος και είναι ο τελευταίος μήνας παράτασης της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και, άρα, έχουμε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες να βάλουμε πετρέλαιο.

Τι γίνεται με τις επιδοτήσεις καυσίμων

Στο μεταξύ, κανείς δεν ξέρει ούτε αν αυξηθεί και πάλι η κρατική επιδότηση, ούτε αν θα “επιστρέψουν” οι επιδοτήσεις των εταιρειών.

Έτσι, λοιπόν, οι πολίτες στη χώρα μας “από τα μαλλιά τους πιάνονται” και γι’ αυτό, μέχρι και το πέρας της (νέας) προθεσμίας, δηλαδή τη 13η Ιανουαρίου, πάνω από 1,2 εκατ. νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση στην εφαρμογή “MyΘέρμανση” της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις χορήγησης επιδόματος θέρμανσης άγγιξαν τις 1.235.001, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης καταβλήθηκε μέσα στον Δεκέμβρη. Και τώρα, για αγορές μέχρι 31 Ιανουαρίου, τα ποσά θα καταβληθούν στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη να γίνει η δεύτερη φάση των πληρωμών.

Για παραγγελίες που θα γίνουν από 1 Φεβρουαρίου έως και 31 Μαρτίου, οι πληρωμές θα γίνουν στην τρίτη φάση που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Απριλίου (28/4). Για να ληφθεί όλη η επιδότηση, θα πρέπει η αξία της αγοράς του πετρελαίου να είναι διπλάσια της επιδότησης που έχει να λαμβάνει κάθε δικαιούχος. Αν δεν καλυφθεί το ποσό, τότε η επιδότηση περιορίζεται στο μισό.

Στα SOS επίσης συγκαταλέγεται και η σημαντικότατη λεπτομέρεια να συμφωνεί ο ΑΦΜ του αιτούντος με τον ΑΦΜ που υπάρχει στο τιμολόγιο αγοράς. Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, κ.ά., ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο για να βάλουν πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης, το επίδομα διπλασιάζεται μέχρι και 1.600 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News