Σωκράτης Βαρδάκης: Όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού μια γροθιά απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Κρήτη
Σωκράτης Βαρδάκης: Όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού μια γροθιά απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υπονομεύει την ασφάλεια των αρχαιοτήτων και προωθεί την εμπορευματοποίησή τους» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μετατροπή των 5 μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, μεταξύ αυτών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Κρήτης Νίκου Ηγουμενίδη, Μανόλη Θραψανιώτη, Χάρη Μαμουλάκη, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη καταθέτοντας αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, την επιστολή της Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή: «το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υπονομεύει την ασφάλεια των αρχαιοτήτων και προωθεί την εμπορευματοποίησή τους, καθώς περιλαμβάνει προτάσεις για μακροχρόνιο δανεισμό με δυνατότητα ανανέωσης, για ίδρυση παραρτημάτων των μουσείων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και για μίσθωση του χώρου των μουσείων προκειμένου να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας.

Επιπλέον, καταπατά εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, με δυνατότητα τροποποίησης των όρων απασχόλησης. Το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό καλείται να δηλώσει εάν επιθυμεί την απασχόλησή του στα ΝΠΔΔ μουσεία, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά σε ΙΔΟΧ προσωπικό για κάλυψη εποχικών – παροδικών αναγκών φύλαξης, μεθοδεύοντας τη συνεργασία των μουσείων με ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης.

Η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων ζητά επιτακτικά την άμεση απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου και απευθύνει κάλεσμα κοινής και συλλογικής αντίδρασης για την προάσπιση της δημόσιας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ασφάλειας των αρχαιοτήτων.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από την αρμόδιους Υπουργό να εξετάσει την επιστολή και να τους ενημερώσουν σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News