Στο πένθος έχει βυθιστεί η κρητική - και όχι μόνο - κοινωνία στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Θεοχάρη Δετοράκη, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Η απώλεια του μεγάλου δασκάλου σκόρπισε θλίψη στην ακαδημαϊκή-επιστημονική - και όχι μόνο - κοινότητα, καθώς το έργο που άφησε πίσω του ο εκλιπών σε ιστορικό, φιλολογικό, λαογραφικό-κρητολογικό επίπεδο υπήρξε σπουδαίο.
Φίλοι και συγγενείς θα πουν το τελευταίο αντίο στον Θεοχάρη Δετοράκη σήμερα Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά. Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στον ναό από τις 11 το πρωί. Η ταφή θα λάβει χώρα στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου.
Λίγα λόγια για τον Θεοχάρη Δετοράκη
Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης γεννήθηκε το 1936 και ήταν ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων.
Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη Βυζαντινή Φιλολογία. Ήταν γνωστός κρητολόγος και δημοσίευσε περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά και λαογραφικά.
Το 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης «για την ποιότητα και την έκταση της επιστημονικής του προσφοράς».
Ο εκλιπών υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, εταίρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, Άρχων Mέγας Πρωτονοτάριος της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ενώ είχε τιμηθεί επίσης με βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
“Βροχή” τα συλλυπητήρια
«Ο Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφήνει μια μεγάλη και πολύτιμη παρακαταθήκη στις βυζαντινολογικές και κρητολογικές σπουδές. Διετέλεσε καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1978 ως το 2004. Χαλκέντερος μελετητής, αφοσιωμένος στην επιστήμη, προήγαγε με πλήθος μελετών την αγιολογία, καθώς και την κρητική ιστοριογραφία. Το συνολικό του έργο αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιστημονική έρευνα.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΙΜ ανακάλεσαν με βαθιά συγκίνηση τις μνήμες της μακράς παρουσίας και της πολυσχιδούς δράσης του Θεοχάρη Δετοράκη στην Εταιρεία. Ο Θεοχάρης Δετοράκης διετέλεσε από το 1997 ως το 2009 πρόεδρος της ΕΚΙΜ, στην ηγεσία της οποίας διαδέχτηκε τον Μενέλαο Παρλαμά. Διετέλεσε, επίσης, γενικός γραμματέας των Ζ’ και Η’ Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων (1991, 1996) και πρόεδρος του Θ’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (2001)», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, επίτιμος πρόεδρος της οποίας ήταν ο εκλιπών.
«Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη η απώλεια του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη. Ο Θεοχάρης Δετοράκης, μία σπουδαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης και αφοσιωμένος δάσκαλος που με το ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπηρέτησε εξίσου τις Κρητολογικές Σπουδές, παράλληλα με τη Βυζαντινή Φιλολογία. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τον τιμά για τη σημαντικότατη προσφορά του στο Ίδρυμα και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συναδέλφους - τα παιδιά του - Μαρίνα και Στάθη, καθώς και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του», αναφέρεται στη συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Για πολλά χρόνια, ακούραστος στην επιστημονική έρευνα, συνέγραψε μοναδικής αξίας βιβλία και συγγράμματα για την Κρήτη και τη Βυζαντινή Φιλολογία. Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συλλυπητήρια δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
«Ο Θεοχάρης Δετοράκης ανήκει στη χορεία των προσωπικοτήτων που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό του τόπου μας. Καταξιώθηκε στην επιστημονική κοινότητα με την πολυετή διδασκαλία του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκρότησε ένα βαρυσήμαντο εκδοτικό έργο, το οποίο θα παραμείνει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές που θα παρακολουθήσουν τις Βυζαντινές και τις Κρητολογικές Σπουδές», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.
«Ο θάνατος του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη, άφησε ένα κενό, αλλά κληροδότησε στο νησί μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον για τη Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία και την Ιστορία της Κρήτης μάς έδωσαν περισσότερες από πενήντα εργασίες για ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά και λαογραφικά θέματα», ανέφερε με αφορμή τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη ο βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης.
«Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η αναφορά και το σημείο εκκίνησης για όσους ερευνούν την Ιστορία της Κρήτης, αφού το επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο του παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο», ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.
«Ο διευθυντής και ο Σύλλογος Καθηγητών του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θεοχάρη Δετοράκη, ομότιμου καθηγητή της Βυζαντινής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ιδιαίτερη είναι η συμπαράστασή μας στα τρία εγγόνια του, αποφοίτους και νυν μαθητές του σχολείου μας, που με το ήθος τους τιμούν τη μνήμη του παππού τους. Η κοινωνία του Ηρακλείου γνωρίζει το επιστημονικό και ηθικό μέγεθος του μεταστάντος», αναφέρει σε συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε το 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.
Μοναδικές γνώσεις, εμπειρίες και αρετές - Κινητήριος δύναμή του η αγάπη του για το νησί
«Στις μεγάλες απώλειες των Κρητικών πνευματικών ανθρώπων συγκαταλέγεται πλέον και εκείνη του αγαπητού μας και σεβαστού καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη. Του ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα την πνευματική πορεία του με την Κρήτη και την Ιστορία της. Στην πολυκύμαντη αλλά και εξαιρετικά παραγωγική διαδρομή του, επιστράτευε πάντα την αγάπη του για το νησί μας. Αυτή η αφοσίωση λειτουργούσε ως κινητήρια δύναμη των πνευματικών πρωτοβουλιών και αναζητήσεών του. Σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα που τον διέκρινε και βέβαια με τις μοναδικές γνώσεις, εμπειρίες και αρετές του, ο Θεοχάρης Δετοράκης κατέκτησε κορυφαία θέση στο επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό της Κρήτης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης.