"Παράξενο" αλλά και "μη φυσιολογικό" χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς, το φαινόμενο του μεγαλύτερου πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα όχι στα ελλειμματικά, αλλά σε κείνα που η χώρα μας έχει αυτάρκεια. Αυτό το φαινόμενο προκύπτει μέσα από τα στοιχεία της Eurostat. Βέβαια, υπάρχει και η εξήγηση ότι οι ανατιμήσεις διαμορφώνονται από τα κέρδη των μεσαζόντων που "πατούν" και οι ίδιοι στο ήδη μεγάλο κόστος της παραγωγικής διαδικασίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022 είχαν αυξηθεί κατά 15,6% σε ετήσια βάση, κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (18,2%) και κάτω από πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά και χώρες με ανάλογα χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία. Ωστόσο από τα στοιχεία της Eurostat και τη σύγκριση των μεταβολών των τιμών σε βασικά τρόφιμα στη διάρκεια του τελευταίου έτους προκύπτουν υψηλές μεταβολές τιμών, υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι αυτάρκης και μάλιστα πραγματοποιεί και εξαγωγές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γιαούρτι, η τιμή του οποίου αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην Ε.Ε. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι και σύμφωνα με στοιχεία που είχε ανακοινώσει το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης στις 20 Δεκεμβρίου 2022, στην Ελλάδα το γιαούρτι αγελάδος (συσκευασία 200 γρ.) πωλείται προς 1,30 ευρώ, στην Ισπανία 0,90 ευρώ και στην Πορτογαλία 1 ευρώ.
Με βάση της ανάλυση της Καθημερινής, στην Ελλάδα έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το αιγοπρόβειο κρέας και συγκεκριμένα κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία. Τον Μάιο, μάλιστα, η αύξηση της τιμής σε ετήσια βάση ήταν στην Ελλάδα 22,6% (έναντι 14,6% στην Ε.Ε.).
Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.
Συνολικά ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Υπάρχει "λογική εξήγηση";
Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, δηλώνει ότι δεν πέφτει και από τα σύννεφα με τα συμπεράσματα αυτά, αφού προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το αιγοπρόβειο κρέας, έχουν τεράστιο κόστος παραγωγής που επηρεάζει την τελική τιμή τους. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν θεωρεί ότι υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αλλά επισημαίνει ταυτόχρονα και το γεγονός, ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα έπρεπε να λαμβάνουν πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας.
"Σαφώς και οι ανατιμήσεις των εγχώριων προϊόντων ίσως να είναι μεγαλύτερες, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί οι ανατιμήσεις σε όλα τα γεωργικά εφόδια και τις ζωοτροφές, είναι τέτοιες οι οποίες έχουν εκτινάξει το κόστος των προϊόντων αυτών στην αγορά. Αν αναφέρουμε για παράδειγμα το ελαιόλαδο, πραγματικά το κόστος έχει εκτιναχθεί. Και έχουμε και το ενεργειακό κόστος που έχει εκτινάξει το συνολικότερο κόστος παραγωγής σε όλα τα αγροτικά προϊόντα", όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.
Πάντως, ως "μη φυσιολογικό" χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης. "Έχει να κάνει με τα κέρδη των πολλών μεσαζόντων που μεσολαβούν από το χωράφι ως στο ράφι. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν και τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας. Αλλά για μένα η μόνη λύση είναι να φτιάξουν οι παραγωγοί τους δικούς τους συνεταιρισμούς και να παρακάμψουν τους μεσάζοντες", σύμφωνα με τον ίδιο.
Για μια κατάσταση άκρως ανησυχητική σε βάρος του αγροτικού κόσμου, κάνει λόγο ο αγρότης και στέλεχος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης. "Αν δεν είχαμε φέτος το ελαιόλαδο, θα είχαν "κρεμαστεί" πάρα πολλοί άνθρωποι. Θεωρώ ότι αν δεν στηριχτεί ο αγροτικός κόσμος, θα δούμε στο επόμενο διάστημα την εγκατάλειψη της γης και της κτηνοτροφίας μας", καταλήγει ο ίδιος.