ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχοι ενημέρωσαν τον Στέλιο Πέτσα για θέματα της Κρήτης

Κρήτη
ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχοι ενημέρωσαν τον Στέλιο Πέτσα για θέματα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης και της Ολομέλειας των δημάρχων συναντήθηκε την Τετάρτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και μετέφερε στον κ. Πέτσα θέματα που αφορούν στα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα του νησιού

Για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες της Κρήτης ενημέρωσαν τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης Γιάννης Κουράκης και αυτοδιοικητικοί του νησιού σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25/1/2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ).

Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης και της Ολομέλειας των δημάρχων πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία στους αυτοδιοικητικούς της Κρήτης, μέσα από μια διεξοδική συζήτηση, να μεταφέρουν στον κ. Πέτσα τα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα του νησιού και να ανταλλάξουν μαζί του σχετικές απόψεις.

Τα θέματα που έθιξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης με την παρέμβασή του έθεσε στο επίκεντρο της συνάντησης όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

* Στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη και την ολοκλήρωσή τους χωρίς άλλες καθυστερήσεις, όπως ο ΒΟΑΚ (από Σητεία έως Κίσσαμο).

* Στους κάθετους άξονες.

* Στο διευρωπαϊκό δίκτυο του Νότου (Μεσαρά - Βιάννος - Ιεράπετρα) και τη σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

* Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της βελτίωσης της σύνδεσης των πόλεων με τον νέο ΒΟΑΚ και την επίλυση χρόνιων κυκλοφοριακών προβλημάτων με βάση τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

* Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη ενιαίας διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης.

* Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουράκης στο υψηλό ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι ΔΕΥΑ και οι ΟΤΑ και την κάλυψη του από την Πολιτεία, αλλά και στην προώθηση και χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων.

* Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης υπενθύμισε το αίτημα για τις νέες εντάξεις στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με δεδομένο τις ώριμες μελέτες των Δήμων.

* Μίλησε ακόμη για νέο Σύστημα Κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σημαντική αύξηση των πόρων.

* Αναφέρθηκε στην απόδοση των Παρακρατηθέντων αλλά και την ανάγκη διακριτής συμμετοχής της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και

* Στην έκδοση ΚΥΑ και σχετικής εγκύκλιου για την παραχώρηση του αιγιαλού και της ναυαγοσωστικής κάλυψης καθώς και τη χρηματοδότησή της.

* Ο πρόεδρος της ΠΕΔ μίλησε ακόμη για την υποστελέχωση των περισσοτέρων ΟΤΑ. Υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ΟΤΑ που δεν έχουν στον ΟΕΥ Δημοτική Αστυνομία μιας δεύτερης πρόσκλησης για προσλήψεις Δημοτικών Αστυνομικών.

* Για το Τέλος Ταφής είπε ότι πρέπει να καταργηθεί αφού δεν προκύπτει ούτε οικονομικό, ούτε περιβαλλοντικό όφελος, ενώ έκανε μνεία και για την προτεραιοποίηση ζητημάτων πολιτικής προστασίας.

Τον λόγο έλαβαν επίσης δήμαρχοι και αυτοδιοικητικά στελέχη που με τη σειρά τους έθεσαν στον υπουργό τα βασικά θέματα που απασχολούν τους Δήμους τους.

Τι απάντησε ο υπουργός στα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

- Για το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ και Δήμων, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από την Πολιτεία μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, για να καλύψει τα 2/3 των οφειλών λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

- Για τα θέματα που ετέθησαν για τα μεγάλα έργα της Κρήτης καθώς και για τις προτάσεις ο κ. Πέτσας είπε ότι θα ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς.

- Για την παραχώρηση του αιγιαλού είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΚΥΑ αλλά και θα καλυφθεί μέρος του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης.

- Για το θέμα του Τέλους Ταφής ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι θα υπάρξει ανταπόδοση απολογιστικά και όχι προϋπολογιστικά.

- Τέλος, σχετικά με τις ΚΑΠ, ανέφερε είναι στη διάθεση της ΚΕΔΕ και είναι πρόθυμος να κάνει σχετική συζήτηση για τυχόν αναγκαίες αλλαγές.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης προσέφερε στον κ. Στέλιο Πέτσα ένα συλλεκτικό νόμισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News