Σενάριο- “βόμβα” για το εγκαταλελειμμένο Α.Τ. στα Λιοντάρια - Απειλή κατάσχεσης από το δήμο Ηρακλείου

Κρήτη
Σενάριο- “βόμβα” για το εγκαταλελειμμένο Α.Τ. στα Λιοντάρια - Απειλή κατάσχεσης από το δήμο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφόσον από το Δημόσιο δε γίνει καταβολή της αποζημίωσης, που έχει καταστεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση στον Άρειο Πάγο, στον Δήμο σκέφτονται να προχωρήσουν σε διαδικασίες κατάσχεσης του εγκαταλελειμμένου επί χρόνια ακινήτου του πρώην Αστυνομικού Τμήματος στα Λιοντάρια

Στη... “βράση κολλάει το σίδερο”, καταπώς φαίνεται, για τον Δήμο Ηρακλείου, που μετά την πρόσφατη τελεσίδικη δικαστική απόφαση αποζημίωσής του με ένα μεγάλο ποσό ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο για την πολυετή χρήση του ακινήτου των φυλακών, εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει μπρος άμεσα τις διαδικασίες εκτέλεσης της απόφασης.

Μάλιστα, στις σκέψεις της δημοτικής Αρχής και προσωπικά του δημάρχου υπάρχει και ένα σενάριο- “βόμβα”.

Ποιο είναι αυτό;

Εφόσον από το Δημόσιο δε γίνει καταβολή της αποζημίωσης, που έχει καταστεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση στον Άρειο Πάγο, στον Δήμο σκέφτονται να προχωρήσουν σε διαδικασίες κατάσχεσης του εγκαταλελειμμένου επί χρόνια ακινήτου του πρώην Αστυνομικού Τμήματος στα Λιοντάρια. Κτήριο το οποίο η Λότζια διεκδικεί εδώ και χρόνια να πάρει στην κατοχή της, για να το επισκευάσει και να το αξιοποιήσει, με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου να... σφυρίζει αδιάφορα στα κελεύσματα αυτά, επιμένοντας σε διαγωνισμούς με σκοπό τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του από ιδιώτη, κάτι πάντως που μέχρι στιγμής έχει “ναυαγήσει”.

Όπως επιβεβαίωσε ερωτηθείς από το neakriti.gr ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, πράγματι σε περίπτωση που υπάρξει άρνηση από πλευράς του Δημοσίου για την άμεση εκτέλεση της απόφασης και καταβολή του ποσού, υπάρχει μια τέτοια σκέψη για κατάσχεση του εγκαταλελειμμένου πρώην αστυνομικού κτηρίου, με βάση παλαιότερη νομοθεσία που επέτρεπε κάτι τέτοιο, και την οποία βεβαίως θα πρέπει να μελετήσουν εξονυχιστικά...

Μετά τη δικαίωση για τις φυλακές - Διεκδίκηση μεγάλης αποζημίωσης και από τον ΟΤΕ

Την ίδια ώρα, μετά τη δικαστική δικαίωση για τη χρήση του ακινήτου των φυλακών, στον Δήμο Ηρακλείου ετοιμάζονται να διεκδικήσουν ανάλογη αποζημίωση για χρήση δημοτικής περιουσίας και από τον ΟΤΕ! Όπως ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης, η υπόθεση αφορά σε ένα μεγάλο δημοτικό ακίνητο αρχικού εμβαδού 40 στρεμμάτων στην περιοχή της Νέα Αλικαρνασσού, κοντά στα πρώην σφαγεία.

«Ο ΟΤΕ έχει φτιάξει εδώ και πολλά χρόνια κάποιες εγκαταστάσεις και υποδομές εκεί, δίχως να έχει πληρώσει ούτε ευρώ στον Δήμο.

Από τα 40 στρέμματα, είχαν απελευθερωθεί παλαιότερα περί τα 8 στρέμματα για τις ανάγκες της “Ζωοδόχου Πηγής” και απομένει μια έκταση περί τα 32 στρέμματα, για την οποία η Λότζια θα διεκδικήσει δικαστικά μισθώματα πολυετούς χρήσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης, η διαδικασία θα ξεκινήσει δικαστικά από το Πρωτοδικείο, μετά θα πάει στο Εφετείο για να τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο, ενώ η διεκδίκηση της αποζημίωσης θα αφορά στην τελευταία 5ετία 2018-2022. Όπως μας γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος, παράλληλα με τη νομική κίνηση διεκδίκησης αποζημίωσης, ο Δήμος Ηρακλείου έχει δώσει χρονική προθεσμία ως τις 31 Ιανουαρίου στον ΟΤΕ να απελευθερώσει το ακίνητο και να αποξηλώσει μια μεγάλη κεραία που έχει στο σημείο. Και ο λόγος είναι ότι στον σχεδιασμό της Λότζιας βρίσκεται η δημιουργία σχολικών μονάδων στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε ό,τι αφορά το ακίνητο των φυλακών, σε συνέχεια και των όσων είχε αναφέρει τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ο κ. Βασιλάκης διευκρίνισε πως “τρέχουν” παράλληλες δικαστικές υποθέσεις.

«Έχουμε μια απόφαση που έχει τελεσιδικήσει σε επίπεδο Αρείου Πάγου. Αφορά στην αποζημίωση για τη χρήση της περιόδου 2008-2012. Το ποσό που επιδικάστηκε είναι 510.000 ευρώ, ενώ μαζί με τους τόκους ανεβαίνει στα 750.000 ευρώ.

Έχουμε μια δεύτερη δικαστική διεκδίκηση ανάλογη για τη χρονική περίοδο 2013-2017. Αυτή αφορά σε ένα αντίστοιχο ποσό, με το ποσό της αποζημίωσης της αμετάκλητης απόφασης.

Για τη δεύτερη αυτή δικαστική διεκδίκηση ως προς τη χρήση του ακινήτου των φυλακών έχει βγει ήδη απόφαση υπέρ μας σε δεύτερο βαθμό, δηλαδή στο Εφετείο, και μένει να τελεσιδικήσει και στον Άρειο Πάγο. Από εκεί και πέρα, θα “τρέξουμε” και μια 3η δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης για τη χρήση του ακινήτου των φυλακών για την τελευταία 5ετία 2018-2022», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News