Τι είπαν οι δήμαρχοι και όχι... μόνο στον υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα

Κρήτη
Τι είπαν οι δήμαρχοι και όχι... μόνο στον υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρου Ηρακλείου, βρέθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εφ' όλης της ύλης ήταν η συνάντηση που είχαν σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και η Ολομέλεια των Δημάρχων του νησιού.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρου Ηρακλείου, βρέθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και διάφορα αναπτυξιακά ζητήματα, ενώ είχαμε ειδήσεις, ανακοινώσεις αλλά και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, με σημεία αναφοράς το δυσβάσταχτο  ενεργειακό κόστος των δήμων αλλά και το μεγάλο έργο του νέου ΒΟΑΚ.....

Η πολιτεία θα καλύψει τα 2/3 των οφειλών των ΔΕΥΑ

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας εξήρε το έργο της αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι η συμβολή της στη διαχείριση πολύ δύσκολων καταστάσεων όπως η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές ακόμη και το μεταναστευτικό ήταν καθοριστικής σημασίας. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος» τόνισε χαρακτηριστικά «γιατί, όπως αποδείχθηκε κατορθώσατε να κρατήσετε όρθια την κοινωνία».

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε και μια σημαντική ανακοίνωση, για το κρίσιμο θέμα του ενεργειακού κόστους.

Ο ίδιος  γνωστοποίησε πως η πολιτεία  θα καλύψει οριστικά, από κρατικούς πόρους, τα 2/3 των οφειλών που έχουν οι ΔΕΥΑ της χώρας και οι οποίες έχουν «πνιγεί» στη θηλειά του μεγάλου ενεργειακού κόστους.

Για τα ενεργειακά, οι παρευρισκόμενοι αιρετοί εξέφρασαν παράπονα για τους αργούς ρυθμούς και τις κωλυσιεργίες σε σχέση με το εγχείρημα των ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων.

Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης ειπώθηκε μάλιστα ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι ενεργειακές κοινότητες μέχρι να ολοκληρωθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ώστε να διοχετεύεται, να εξάγεται δηλαδή εκτός νησιού, το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα.

Κάτι βεβαίως που  όπως εξήγησαν οι αιρετοί δεν ισχύει...

Ο ΒΟΑΚ, τα αιτήματα και η «βόμβα» Κουκιαδάκη για προσφυγή στο ΣτΕ

Το μεγάλο έργο του νέου ΒΟΑΚ, με τα αιτήματα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο παρακάμψεων των μεγάλων αστικών κέντρων έθεσαν από τη πλευρά τους αρκετοί δήμαρχοι, όπως οι δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας αλλά και άλλοι αιρετοί.

O Γιώργος Μαρινάκης έθεσε το γνωστό παλλαϊκό αίτημα του Ρεθύμνου για την δρομολόγηση της νότιας περιφερειακής παράκαμψης ενώ ο Βασίλης Λαμπρινός αναφέρθηκε στην εικόνα διχοτόμησης που θα συνεχίσει να έχει το Ηράκλειο και με τον νέο ΒΟΑΚ.

Για το θέμα  αυτό έκανε μάλιστα μια φορτισμένη παρέμβαση  και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ''Συνεργασία για το Ηράκλειο'' Ευρυπίδης  Κουκιαδάκης, ο οποίος  έθεσε το θέμα των στεγάστρων στην παράκαμψη Ηρακλείου του ΒΟΑΚ. Είπε χαρακτηριστικά πως είναι κρίμα να υπάρχει ένα άλλο, σύγχρονο τείχος του Βερολίνου και προειδοποίησε πως αν δεν ληφθεί υπόψην το αίτημα τότε ο ίδιος και ομάδα πολιτών θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας...

Λύση για τα καταπατημένα ζητά η Λότζια

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης έθεσε το θέμα των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου.

Είπε πως με βάση την εικόνα που έχουν στον δήμο , το προωθούμενο από την κυβέρνηση  νομοσχέδιο αφορά μόνο στα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου και όχι στα δημοτικά.

Ουσιαστικά, όπως τόνισε, η νομοθετική ρύθμιση μπορεί  να ωφελήσει άλλες περιοχές της χώρας αλλά για το Ηράκλειο  ειδικά θα είναι δώρον-άδωρον, αν δεν τροποποιηθεί ώστε να περιλάβει και τα δημοτικά ακίνητα αλλά και να σκύψει επίσης πάνω από τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας. Μάλιστα ο ίδιος παρέδωσε και ένα σχετικό υπόμνημα, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο, στον κ. Πέτσα, ο οποίος είπε πως θα το  εξετάσει, δίχως πάντως να δεσμευτεί για κάτι επί του παρόντος...

Οι αιρετοί έθεσαν επίσης στον κ. Πέτσα και ζητήματα σε επίπεδο αντιπλημμυρικής προστασίας, μετά και τα όσα συνέβησαν κατά τις φονικές, καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου, με τον ίδιο να σημειώνει πως δεν μπορούν να προχωρήσουν ad hoc έργα και παρεμβάσεις αλλά θα πρέπει να γίνουν οργανωμένες, συνολικές μελέτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News