Εννέα χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τις μέρες αυτές πήραν το τελευταίο επίδομα που θα μπορούσαν να λάβουν από το Ταμείο Ανεργίας. Η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων αυτών αναμένεται να δουλέψει στις αρχές Ιουνίου, με τους ίδιους να πραγματοποιούν έναν μαραθώνιο αγώνα επιβίωσης, αφού πολλοί εξ αυτών είναι οικογενειάρχες. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας πρέπει να πάρει υπεύθυνη στάση και να δει το Ταμείο Ανεργίας με έναν πιο ευέλικτο τρόπο εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης που ζούμε.
Ειδικότερα, έληξε το Ταμείο Ανεργίας για ένα μεγάλο ποσοστό ξενοδοχοϋπαλλήλων οι οποίοι έλαβαν το τελευταίο μηνιάτικο τώρα τον Ιανουάριο. Ο αριθμός για τους εν λόγω εποχικούς εργαζόμενους ανέρχεται σε 9.000 στο σύνολο των 15.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων. Είναι άνθρωποι που θα περιμένουν στην πλειονότητά τους να περάσουν ο χειμώνας και η άνοιξη ώστε να ενσωματωθούν εκ νέου στην τουριστική χρονιά. Είναι άνθρωποι οι οποίοι “έκαναν τα χαρτιά” τους στα τέλη Οκτωβρίου, πληρώθηκαν το πρώτο μηνιαίο επίδομα τον Νοέμβριο, και τώρα τον Ιανουάριο έλαβαν ή αναμένεται να λάβουν εντός των επόμενων ημερών το τελευταίο μηνιάτικο. Υπενθυμίζεται πως το επίδομα που λαμβάνουν από το Ταμείο Ανεργίας διαρκεί 80 ολόκληρες ημέρες.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μιλώντας στο neakriti.gr υποστήριξε: «Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων έλαβε το τελευταίο μηνιάτικο. Είναι εκείνοι που έκαναν τα χαρτιά τους τέλη Οκτωβρίου, τότε που στην πλειονότητά τους τα ξενοδοχεία κλείνουν. Εκτιμώ λοιπόν πως το 60% των 15.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή κοντά στους 9.000, πήραν τον τελευταίο μισθό τους. Μερικοί από αυτούς αναμένεται να δουλέψουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά η ουσιαστική και πλήρης ενσωμάτωσή τους στις ξενοδοχειακές μονάδες θα γίνει από 1η Ιουνίου».
Είναι άξιο αναφοράς πως τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ξενοδοχοϋπαλλήλων που κατέθεσε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται αργοπορημένα, καθόσον η σεζόν παρατάθηκε έστω και ελάχιστα, με αποτέλεσμα να μην έχει λάβει ακόμη επίδομα ανεργίας.
Ο κ. Κοκολάκης θέτει επί τάπητος το ζοφερό μέλλον των ξενοδοχοϋπαλλήλων, σημειώνοντας: «Οι άνθρωποι πώς θα ζήσουν; Αυτή τη στιγμή, τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για τον μισθωτό εργαζόμενο και πιο συγκεκριμένα για τον ξενοδοχοϋπάλληλο. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν κι αυτοί οικογένειες. Πώς θα τις θρέψουν;».
Έντονη κριτική άσκησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου κ. Νίκος Σμυρνάκης προς την Πολιτεία και προς τους ξενοδόχους. Όπως είπε, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για να φύγει ο ξενοδοχοϋπάλληλος από το “μαύρο” και θολό τοπίο που υπάρχει σήμερα.
«Εμείς ζούμε το θέατρο του παραλόγου και δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως δέλεαρ από τους ξενοδόχους με σκοπό να παρακινήσουν νέο κόσμο να έρθει να εργαστεί. Δεν υπάρχει νέος κόσμος στα ξενοδοχεία και αυτό είναι ανησυχητικό. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έχει την όρεξη να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Το μέλλον για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους διαγράφεται άσχημο και δυστυχώς σε αυτό ευθύνονται και οι ξενοδόχοι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», είπε.
Συνάντηση με Κικίλια σήμερα το πρωί
Είναι άξιο αναφοράς πως το πρωί της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου και εργαζόμενοι του κλάδου συνάντησαν τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο. Ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, και για το ποιες είναι οι επιδιώξεις των τουριστικών φορέων ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς.
Σε αυτό το μήκος κύματος, όπως έκανε σαφές ο κ. Κοκολάκης, αναμένεται να κατατεθεί υπόμνημα από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους τόσο για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν όσο και για τους χώρους εκπαίδευσης.
«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε υπόμνημα αύριο (σ.σ. σήμερα). Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον υπουργό για τις εργασιακές μας συνθήκες, οι οποίες είναι απαράδεκτες. Επιθυμούμε επέκταση του επιδόματος του Ταμείου Ανεργίας, αλλά και καταβολή εφάπαξ στην εικοσαετία. Θέλουμε να δούμε ουσιώδη κίνητρα ώστε νέος κόσμος να έρχεται και την ίδια στιγμή να μην αποχωρούν άνθρωποι που έχουν προσφέρει χρόνια στον χώρο του τουρισμού και τώρα απομακρύνονται για μια πιο σταθερή εργασία. Αυτή είναι η αντίληψή μας. Όπως επίσης θα ζητήσουμε αναβάθμιση των χώρων εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού τόσο σε επίπεδο μετεκπαίδευσης (ΙΕΚ) όσο και σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν πραγματοποιείται σωστά. Πολλές φορές, οι φοιτητές κάνουν μάθημα κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ τίθεται μεγάλο ζήτημα όσον αφορά τα εργαστήρια των φοιτητών», υπογράμμισε.