Φοινικόδασος Βάι: Αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας του - Διεκδικούν την εκμετάλλευσή του ως γεωργική γη

Κρήτη
Φοινικόδασος Βάι: Αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας του - Διεκδικούν την εκμετάλλευσή του ως γεωργική γη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμφισβητείται ευθέως «άγνωστο» από ποιους φορείς οι οποίοι έχουν καταθέσει αντίρρηση στον δασικό χάρτη όπως φαίνεται από την προσωρινή ανάρτηση

Φρένο στην υπερεκμετάλλευση του φοινικοδάσους Βάι θα μπει με την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών όπου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά τη διαχείριση του μοναδικού δάσους του φοίνικα Θεοφράστου στην Ευρώπη.

Μέχρι και σήμερα ελάχιστα πράγματα από αυτά που κατά καιρούς έχουν αποφασιστεί έχουν υλοποιηθεί όπως η μεταφορά του πάρκινγκ, η αναδάσωση του εν λόγω σημείου αλλά και ο περιορισμός του κοινού έξω από την περίμετρο του δάσους.

Ωστόσο παρά τις αποφάσεις και την προσπάθεια της δασικής υπηρεσίας να μπει μια σειρά, αναμφισβήτητα το Βάι θεωρείται ένα «φιλέτο ανεκμετάλλευτης γης» που έλκει κάθε χρόνο λόγω της μοναδικότητας του εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Αυτό το τελευταίο ζωντανό μνημείο της άγριας Κρητικής φύσης με την Παγκόσμια ακτινοβολία που διαθέτει, αμφισβητείται ευθέως «άγνωστο» από ποιους φορείς οι οποίοι έχουν καταθέσει αντίρρηση στον δασικό χάρτη όπως φαίνεται από την προσωρινή ανάρτηση, διεκδικώντας την εκμετάλλευση του ως γεωργική γη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Προβληματισμό αν όχι αγανάκτηση προκαλεί αυτή η στάση στους πολίτες του νομού Λασιθίου την ώρα που από το 1999 με την απόφαση του Εφετείου Χανίων 330/99 τελεσίδικα αναγνωρίστηκαν ως ιδιοκτησία της μονής Τοπλού 30χιλ στρέμματα γεωργικής και χορτολιβαδικής έκτασης εξαιρουμένης της έκτασης που περιβάλει το Φοινικόδασος και άλλες περιοχές οι οποίες και χαρακτηρίστηκαν Δάσος, αποδόθηκαν στο Ελληνικό κράτος και έκτοτε προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία.

Αυτό που θα κρίνει η Επιτροπή Δασικών χαρτών που έχει συσταθεί όσον αφορά την αντίρρηση που έχει κατατεθεί, έχει να κάνει με το χαρακτήρα της έκτασης του φοινικοδάσους, δηλαδή αν είναι δασική όπως έχει κριθεί στο παρελθόν ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση η προστασία του Φοινικοδάσους στο Βάι δεν αποτελεί μόνο ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του αλλά και όλων των πολιτών της Κρήτης που σέβονται την κληρονομιά αιώνων που άφησε στο νησί η Κρητική φύση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News