Τουρισμός: «Ψηφίζουν» και φέτος την Κρήτη για τις διακοπές τους - «Πονοκέφαλος» η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία

Κρήτη
Τουρισμός: «Ψηφίζουν» και φέτος την Κρήτη για τις διακοπές τους - «Πονοκέφαλος» η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τουριστικής σεζόν -Αυξημένες είναι οι κρατήσεις και φέτος στο νησί

Ικανοποίηση φέρνουν στους τουριστικούς φορείς της Κρήτης οι προκρατήσεις που προδιαγράφουν μια, εκτός απροόπτου, πολύ καλή επερχόμενη τουριστική σεζόν, η οποία, μάλιστα, ανοίγει νωρίς, από τα τέλη Μαρτίου.

Τότε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, είναι προγραμματισμένες οι πρώτες αφίξεις τουριστών στο νησί. Τα ξενοδοχεία που θα έχουν ανοίξει σε αυτή τη φάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου θα είναι λίγα και θα έχουν χαμηλές πληρότητες. Από τις αρχές Μαΐου, ωστόσο, οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού θα ανοίξουν για να υποδεχθούν τους τουρίστες που, όπως δείχνουν οι προκρατήσεις, “ψηφίζουν” και φέτος Κρήτη για τις διακοπές τους.

Η ροή των προκρατήσεων είναι πολύ καλή και θυμίζει τις παλιές, προ πανδημίας, καλές εποχές, όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Χαλκιαδάκης. Ανάλογη εικόνα μετέφερε και ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης. Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, οι κρατήσεις γίνονται με πολύ καλό ρυθμό και σε ορισμένα γραφεία καταγράφεται αύξηση κατά 50% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, όταν η αβεβαιότητα λόγω πανδημίας ήταν διάχυτη και επιδρούσε αρνητικά στον προγραμματισμό διακοπών από τους Ευρωπαίους.

“Οι τουρίστες θα έρθουν και φέτος” ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος, ωστόσο, σημειώνει πως σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι επόμενοι δύο μήνες και το πώς αυτό το χρονικό διάστημα – λόγω του ενεργειακού κόστους – θα κυλήσει για τους Ευρωπαίους και τα πορτοφόλια τους. Εκτίμησε δε, πως φέτος η τουριστική σεζόν θα χαρακτηριστεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και τις προσφορές.

Στο μεταξύ, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, ο “πονοκέφαλος” της εξασφάλισης του απαιτούμενου προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης έχει επιστρέψει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Σφακιανάκη, φέτος εκτιμάται ότι λείπουν από τα ξενοδοχεία της χώρας 60.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, ενώ σε επίπεδο Κρήτης οι ελλείψεις προσωπικού υπολογίζονται στις 6.000. Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό κενών θέσεων που, όπως και πέρυσι, χρειάζεται να καλυφθεί για να λειτουργήσουν όπως πρέπει τα ξενοδοχεία.

Πέρυσι, όπως εξήγησε, σταδιακά και μετά από προσπάθειες καλύφθηκαν τα 2/3 των κενών στα ξενοδοχεία, που μπόρεσαν να λειτουργήσουν με συγχωνεύσεις ή κλείσιμο τμημάτων, διεύρυνση ωραρίου εργασίας κ.α. Ο ίδιος εκτίμησε πως η αύξηση των αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων μπορεί να επιδράσει θετικά στην προσέλκυση προσωπικού, σημειώνοντας, παράλληλα, πως και η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει από την πλευρά της ώστε οι εποχικά εργαζόμενοι του τουρισμού να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας που θα μπορούν να τους εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση. Ήδη, πάντως, όπως σημείωσε, έχουν γίνει σχετικές επαφές με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για να κινηθούν οι διαδικασίες της αναζήτησης προσωπικού για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών σε τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Πακιστάν.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης προσωπικού, σήμερα, σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων και η Περιφέρεια Κρήτης οργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, αλλά ένα μήνα νωρίτερα φέτος, Ημέρα Καριέρας στις Ξενοδοχειακές Μονάδες του νησιού, με σκοπό να έρθουν σε επαφή οι εκπρόσωποι των ξενοδοχείων με τους ενδιαφερόμενους να εργαστούν στον τομέα.

Σημειώνεται πως αύριο, Τετάρτη 25 Ιανιουαρίου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού, στο Ηράκλειο θα βρεθεί και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα συναντήσει τους τουριστικούς φορείς το πρωί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News