Εποχική… όχι πραγματική: Εντυπωσιακή πτώση στο 8,2% για την ανεργία στην Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Εποχική… όχι πραγματική: Εντυπωσιακή πτώση στο 8,2% για την ανεργία στην Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τουρισμός σώζει την παρτίδα για το νησί - Σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” - Η Κρήτη είχε τη μεγαλύτερη μεταβολή στην ανεργία από κάθε άλλη ευρωπαϊκή περιφέρεια

Μειώθηκε σημαντικά η ανεργία στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV”, με την καλπάζουσα ανεργία την περίοδο της υγειονομικής κρίσης να αποτελεί πλέον παρελθόν. Ωστόσο, παρά την απομείωση της ανεργίας σε επίπεδο Κρήτης, παρατηρείται μείωση των μισθολογικών απολαβών σε σχέση με την περίοδο πριν το 2019, ενώ μεταξύ άλλων ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί στη σημερινή κατάσταση.

Όπως επισήμαναν μεταξύ άλλων αναλυτές και ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους, επικρατεί και μια αντιφατική κατάσταση σε επίπεδο εργασιακού προσωπικού, καθώς δηλώνουν πως μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις παρά τη μείωση του μισθού τους.

Ειδικότερα, την προηγούμενη Πέμπτη στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο”, την παρουσίαση και την επιμέλεια της οποίας έχει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Συμβουλάκης, δόθηκε έμφαση σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την απασχολησιμότητα και την ανεργία. Τόσο ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης, όσο και ο διδάσκων του συγκεκριμένου τμήματος Στέλιος Τζαγκαράκης προέβησαν σε μια ανάλυση και ερμηνεία των στοιχείων του Περιφερειακού Μηχανισμού της Αγοράς Εργασίας σε επίπεδο Κρήτης πριν και μετά την πανδημία, ενώ δόθηκε έμφαση και στο σημερινό εργασιακό τοπίο.

Αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως την περίοδο της υγειονομικής κρίσης η Κρήτη ανέβασε τα ποσοστά ανεργία της, κάτι που δε συνέβη την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οπότε και τα “πέτρινα” αυτά χρόνια η Κρήτη είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας. Ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε πως το 2021, που ήταν η χρονιά παύσης των λοκντάουν, η οικονομική αποκατάσταση επήλθε με συνολική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και αποκατάσταση της ανεργίας, που με βάση τα τελευταία στοιχεία έπεσε στο 8,2%. Ωστόσο, ο κ. ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχει ένα ποσοστό σημαντικό ακόμα των επιχειρήσεων που με δυσκολία αντεπεξέρχονται στις όποιες ανάγκες.

«Η Κρήτη είχε τη μεγαλύτερη μεταβολή στην ανεργία από κάθε άλλη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Το 2021 είχαμε σημαντική βελτίωση στην οικονομική κατάσταση αμφότερων του εργατικού δυναμικού και των επιχειρήσεων. Πρέπει να πούμε εδώ ότι το 50% του εργατικού δυναμικού σημειώνει ότι τη διετία 2020-2021 αθροιστικά τα εισοδήματά του έχουν μειωθεί σε σχέση με την πρότερη κατάσταση. Ωστόσο τώρα τα νέα φαίνονται καταρχάς καλά. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν έχει πέσει μέσα στο 2021 στο 19%, που είναι σημαντική μείωση σε σχέση με το 34,5% που ήταν ο δείκτης το 2020. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, έχει μειωθεί στην Κρήτη αρκετά κάτω σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Δηλαδή τον Νοέμβριο του 2022 η ανεργία ήταν στο 8,2% στην Κρήτη», είπε.

Ο Λευτέρης Συμβουλάκης έθεσε ένα καίριο ζήτημα: Η μείωση της ανεργίας σχετίζεται με την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας του νησιού; Σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ του neakriti.gr, ο τουρισμός στην Κρήτη αποκαταστάθηκε, αφού όχι μόνο ξεπεράσαμε τους προσδοκώμενους στόχους, αλλά σε επίπεδο αφίξεων ο αριθμός ξεπέρασε και το τελευταίο κερδοφόρο έτος πριν την έλευση της πανδημίας, το 2019.

Ο κ. Παπαδάκης απάντησε θετικά με την έννοια πως, όντως, ένα μέρος του εργασιακού προσωπικού της Κρήτης καταπιάνεται με τα επαγγέλματα του τουρισμού, όπως είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις. Αλλά, η εποχική απασχόληση, ένεκα του συμπυκνωμένου χρόνου απασχόλησης, είναι μια μορφή επισφαλούς και όχι σταθερής απασχόλησης.

«Μην ξεχνάμε πως ένα μέρος της αγοράς εργασίας της Κρήτης είναι απολύτως εξαρτημένο από την εποχική απασχόληση στην οποία το 2022 έχουμε αποκατάσταση των πραγμάτων. Η εποχική απασχόληση “παίρνει” ξανά “εμπρός”. Αυτοβελτιώνει τους δείκτες απασχόλησης και τους δείκτες οικονομικής αποκατάστασης του εργατικού δυναμικού, ενώ απομειώνει την ανεργία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως η εποχική απασχόληση είναι μια μορφή επισφαλούς απασχόλησης», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Μιχάλης Ταρουδάκης: «Η επισφάλεια παραμένει»

Παρέμβαση μέσω Skype έκανε στην εκπομπή και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Μιχάλης Ταρουδάκης, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως η επισφάλεια παραμένει...

«Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απομείωση της επισφάλειας, κάτι που σημαίνει πως τα οικονομικά μεγέθη που φαίνεται να πηγαίνουν καλά αμέσως μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας δεν έχουν αλλάξει σε επίπεδο εργασιακής κατάστασης του εργατικού δυναμικού. Η επισφάλεια παραμένει. Δεν υπάρχει η πορεία προς τα εμπρός των εργαζομένων όπως θα περιμέναμε», υποστήριξε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ταρουδάκης έκανε σαφές πως υπάρχει μια αντίφαση η οποία είναι δύσκολο να απαντηθεί, η οποία σχετίζεται με το γεγονός πως οι εργαζόμενοι θεωρούν σε μεγάλο ποσοστό πως μπορούν να τα καταφέρουν, χωρίς όμως να υπάρχει ανάλογη αύξηση των μισθών.

«Υπάρχουν τα ποσοτικά χαρακτηριστικά και στοιχεία που δείχνουν πως υπάρχει μείωση των αμοιβών των εργαζομένων. Αλλά εκείνο που αποτυπώνει η συγκεκριμένη κατάσταση είναι πως, παρά τη μείωση, φαίνεται πως οι εργαζόμενοι τα βγάζουν πέρα. Η διαπίστωση αυτή είναι μια σύνθετη παρατήρηση που πρέπει να μας προβληματίζει. Και να δούμε... Μήπως οφείλεται σε μια βελτίωση της ψυχολογίας των εργαζομένων; Γιατί βλέπουμε πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων που δηλώνει πως μπορεί να τα βγάλει πέρα με την πανδημία. Επομένως, μήπως αυτοί οι εργαζόμενοι βλέπουν ένα φως μπροστά τους; Όσον αφορά όμως τους μισθούς, στη βάση των στοιχείων βλέπουμε πως δεν υπάρχει η ανάλογη αύξηση», σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News