Στενάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης - Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις (vid)

Κρήτη
Στενάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης - Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διαμαρτυρόμενοι θα μεταβούν με μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο των Χανίων και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την αντιπεριφέρεια προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη
 • Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες στα Χανιά
 • Μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση την Τετάρτη
 • Ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν μπλόκα στις εθνικές
 • Για μια θερμή αγωνιστικά περίοδο προετοιμάζονται οι αγρότες των Χανίων που συντονιζόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αποφάσισαν την πρώτη κινητοποίηση της χρονιάς την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

  Οι διαμαρτυρόμενοι θα μεταβούν με μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την αντιπεριφέρεια προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη. Προειδοποιούν όμως με κλιμάκωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν μπλόκα στην εθνική οδό το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

  «Διεκδικούμε τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές. Καταγγέλλουμε την αισχροκέρδεια σε βάρος μας και σε βάρος των καταναλωτών με τις ευλογίες των κυβερνήσεων» είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων «η Ενότητα» ενώ και ο κ. Γιάννης Τσεπέτης, μέλος της Ομοσπονδίας, έκανε λόγο για τον κίνδυνο της ανέχειας για αγρότες μεγάλης ηλικίας αλλά και νέους αγρότες, σε περίπτωση που δεν ενισχυθούν από το κράτος.

  Το υψηλό κόστος παραγωγής και το κύμα ακρίβειας που πλήττει συνολικά την ελληνική κοινωνία οδηγεί τον αγροτικό κόσμο σε καθημερινή μάχη για την επιβίωση του. Στην Κρήτη παρά το γεγονός ότι η ελαιοκομική περίοδος κυλά με τους καλύτερους οιωνούς και με υψηλές τιμές πώλησης του ελαιολάδου, των κόστος των εργατικών σε συνδυασμό με τις μειωμένες επιδοτήσεις, δημιουργούν μια οριακή κατάσταση, όπως την περιγράφουν συνδικαλιστές. 

  «Ο διαρκής αγώνας και το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου του 2023 που προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων σε όλη την Κρήτη κατά 20% είναι αυτά που μας βγάζουν στους δρόμους» υπογράμμισε ο κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης καταγγέλλοντας την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των επιδοτήσεων.  Στον τομέα των ελαιοπαραγωγών, η κατάσταση δεν είναι βελτιωμένη παρά το ότι διανύουμε μια από τις καλύτερες σεζόν με σχετικά μεγάλη παραγωγή και καλές τιμές πώλησης του ελαιολάδου. Ο κ. Γιάννης Κατσαρός πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του πρώην δήμου Αρμένων σημείωσε πως «μπορεί να είδαμε τιμές πώλησης 4,5 ευρώ το κιλό το λάδι αλλά με τις γραμμές και με την επικράτηση του δάκου λόγο υψηλών θερμοκρασιών, όσοι καθυστέρησαν να μαζέψουν τις ελιές έπεσαν στα παλιά επίπεδα».

  Δύσκολα επιβιώνουν και οι κτηνοτρόφοι με το κόστος των ζωοτροφών να έχει πολλαπλασιαστεί και το κόστος των μετακινήσεων τους να έχει καταστεί δυσβάσταχτο. «Φέτος θα είναι πολύ μειωμένη η παραγωγή στο γάλα ειδικά επειδή οι περισσότεροι ταΐζουν πολύ πιο λίγο από άλλα χρόνια λόγω ακρίβειας» εκτίμησε ο κ. Γιάννης Ξανθουδάκης , μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Πρόσθεσε πως και «το κόστος των καυσίμων είναι επιβαρυντικό πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κτηνοτρόφους που διανύουν κάθε μέρα πενήντα και εκατό χιλιόμετρα για να πάνε στα κοπάδια τους».

  Στα αιτήματα της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων η Ενότητα θέτει μεταξύ άλλων την ενιαία εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις στο100% και τη δημόσια δωρεάν υγεία. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News