ΓΣΕΕ - Γιάννης Παναγόπουλος στο neakriti.gr: «Όχι άλλη αύξηση του ορίου ηλικίας για τους νέους συνταξιούχούς»

Κρήτη
ΓΣΕΕ - Γιάννης Παναγόπουλος στο neakriti.gr: «Όχι άλλη αύξηση του ορίου ηλικίας για τους νέους συνταξιούχούς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γήρανση του πληθυσμού έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση του εργατικού δυναμικού και την επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος με την αύξηση των συνταξιούχων. Αν αθροίσει κανείς και την έλλειψη στρατηγικής δημογραφικής πολιτικής και τις πολιτικές μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, όλα τα παραπάνω αποτελούν περαιτέρω αιτίες κλονισμού των αντοχών του ασφαλιστικού συστήματος», αναφέρει στο neakriit.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος

Με αποκλειστικές δηλώσεις του στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος καταγγέλλει τη λογική του ΟΟΣΑ που σε μία ακόμη έκθεση “προβλέπει” αύξηση των ορίων ηλικίας για να... “σωθεί” το ασφαλιστικό μας σύστημα και τονίζει ότι, κάθε φορά που μπαίνει αυτή η “λογική” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος θέτει το ζήτημα της αύξησης των χρηματοδοτήσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα μας, μέσα από την αναζήτηση υγειών πόρων.

Για επιδείνωση της κατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα κάνει λόγο ο ΟΟΣΑ, υποστηρίζοντας ότι «αυτή συνίσταται αφενός στην αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, και αφετέρου στη μείωση του πληθυσμού που είναι σε εργασιακή ηλικία (20-64 ετών), που στην Ελλάδα θα φτάσει έως και το 35%»!

Η έκθεση επαναλαμβάνει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Έως το 2050 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχεί σε κάθε 100 εργαζόμενους. Δηλαδή, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζόμενους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στο 75.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία - εάν δεν επιλυθεί το οξύτατο εθνικό δημογραφικό πρόβλημα - κατά το έτος 2070 κάθε ένα άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχεί σε ένα - ίσως και λιγότερο - άτομο σε ηλικία εργασίας, δηλαδή οικονομικά ενεργό.

Οι επανειλημμένες μειώσεις των συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης καθίστανται ανενεργές - σε βάθος χρόνου - εάν δε βρεθούν λύσεις στο οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα. Σημαντική συνεισφορά στην κατάρρευση του συστήματος έχει και η εκρηκτική άνοδος των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που προκαλούν αυξημένη απώλεια εσόδων στο σύστημα.

Η σημερινή επίσημη εικόνα της σχέσης απασχολούμενων συνταξιούχων δείχνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 1,5 εργαζόμενοι, ενώ πριν 15 χρόνια η σχέση αυτή ήταν κοντά στο ένας συνταξιούχος προς δύο εργαζόμενοι.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Εργασίας στη Βουλή, όταν προσδιόριζε τη σχέση αυτή στο 1 προς 1,7, τη στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα έχει δομηθεί με την παραδοχή ότι για κάθε 4 εργαζομένους θα υπάρχει ένας συνταξιούχος. Μάλιστα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2030 η Ελλάδα θα έχει πάρει από την Ιταλία μια «ανεπιθύμητη πρωτιά, θα είμαστε, δηλαδή, η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης».

Γιάννης Παπαγόπουλος: «Οι κυβερνήσεις αγνοούν τις προτάσεις μας»

«Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μείωση και γήρανση του πληθυσμού της. Η αύξουσα πτώση της γονιμότητας, η οποία ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή, το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων, η κοινωνικοοικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 και η μαζική μετανάστευση οδήγησαν σε δραματική μείωση του πληθυσμού της χώρας, που σε συνδυασμό με τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οδηγούν στη γήρανσή του», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

«Η γήρανση του πληθυσμού έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση του εργατικού δυναμικού και την επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος με την αύξηση των συνταξιούχων. Αν αθροίσει κανείς και την έλλειψη στρατηγικής δημογραφικής πολιτικής και τις πολιτικές μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, όλα τα παραπάνω αποτελούν περαιτέρω αιτίες κλονισμού των αντοχών του ασφαλιστικού συστήματος», είπε.

Και συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε: «Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η οικονομική κρίση της δεκαετίας που πέρασε και η πανδημία COVID είχαν ως συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι, ειδικά σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να χάσουν την εργασία τους. Στην κατηγορία αυτή εργαζομένων παραμένει βέβαια ως σοβαρό ζήτημα το αντίκτυπο, δυστυχώς συχνά ανεπανόρθωτο, των συνθηκών εργασίας τους στην υγεία τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί, οι οποίοι έχουν συνήθως μεγάλη ηλικία, αντιμετωπίζουν αδυναμία εξεύρεσης άλλης εργασίας, πολύ περισσότερο με ασφάλιση στα ΒΑΕ, γι’ αυτό επιβάλλεται η αντιμετώπιση του προβλήματος με την επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα προ μνημονιακών παρεμβάσεων όρια ηλικίας, με ειδική περαιτέρω πρόνοια για τους εργαζόμενους γονείς στα ΒΑΕ παιδιών με αναπηρία»...

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι καταπέλτης: «Η αύξηση των ορίων ηλικίας δε λύνει το πρόβλημα, ούτε του ασφαλιστικού, ούτε του δημογραφικού. Ως ΓΣΕΕ, κάθε φορά που τίθεται στο τραπέζι μια τέτοια συζήτηση, δηλαδή της αύξησης των ορίων ηλικίας, εμείς αντιτείνουμε την αναζήτηση νέων υγιών πόρων για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Πάντα καταθέτουμε δέσμη προτάσεων, οι οποίες συνήθως αγνοούνται από τις κυβερνήσεις. Οι όποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας δεν πρέπει να εξαντλούνται στις παλιές χρεωκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας. Η μη αναζήτηση νέων υγιών πόρων, μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση, έχει αποδειχθεί καταστροφική.

Απαιτείται πρόβλεψη και δέσμευση για τη συμμετοχή του κράτους, για την είσπραξη των βεβαιωθέντων και καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών κράτους και ιδιωτών, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας, που αποτελούν την κυριότερη αιτία των προβλημάτων και των ελλειμμάτων του συστήματος», όπως καταλήγει προς την εφημερίδα μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News