ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις: Πρεμιέρα τέλη Ιανουαρίου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Κρήτη
ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις: Πρεμιέρα τέλη Ιανουαρίου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική ενίσχυση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Επιδότηση από 18.000 ευρώ έως και 1.200.000 θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέσα από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την δημιουργία προφίλ για κάθε επιχειρηματία έχει ήδη ανοίξει ενώ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αρχίζει στις 31 Ιανουαρίου.

Ως μια μεγάλη ευκαιρία κυρίως για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζει το νέο ΕΣΠΑ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων κ. Γιάννης Παυλάκης. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν ακόμα και επιχειρήσεις που απασχολούν τρεις εργαζομένους, ενώ αλλάζουν τα κριτήρια αξιολόγησης, καθώς οι αιτήσεις θα εξετάζονται με τη σειρά που υποβάλλονται.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Παυλάκης, «το πρώτο πρόγραμμα θα είναι η ψηφιακή αναβάθμιση με τρία υποπρογράμματα, ένα για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ένα για μεσαίες και μεγαλύτερες κι ένα για μεγάλες. Ευελπιστούμε το νέο πρόγραμμα το οποίο θα παρακάμψει την κωλυσιεργία που υπήρχε με τις καταθέσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και γενικότερα των ενισχύσεων , να είναι πιο ευέλικτο ,πιο χρήσιμο και πιο δημιουργικό για τους επαγγελματίες».

Το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» θα μοιράσει ενισχύσεις 300.000.000 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει ο «Πράσινος Μετασχηματισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 700.000.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό του 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί σε βάθος τριετίας, ενώ στις δύο αυτές δράσεις θα ενταχθούν περίπου 56.000 επιχειρήσεις. Αρχικά θα διενεργείται έλεγχος προϋποθέσεων συμμετοχής και, στη συνέχεια, τα επιλέξιμα σχέδια θα βαθμολογούνται βάσει κριτηρίων που θα οριστούν στην αναλυτική πρόσκληση.

Ουσιαστικά δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεως και μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα όλες, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. «Απαραίτητο, κυρίως για μικρομεσαίους επαγγελματίες, είναι να απευθύνονται σε ειδικούς επαγγελματίες, όπως λογιστές  ή φοροτεχνικούς, προκειμένου να υποβάλλουν σωστά την αίτηση τους» υπογράμμισε ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών στα Χανιά.

Τα ποσά των επιδοτήσεων είναι σημαντικά, ιδιαίτερα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Για το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού μια πολύ μικρή επιχείρηση θα μπορεί να λάβει επιδότηση από 18.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο για τις μεγαλύτερες είναι το 1.200.000 ευρώ.Στο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης οι επιδοτήσεις των μικρών αρχίζουν από 30.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν το 1.000.000 ευρώ για τις μεγαλύτερες. Για όλα αυτά τα ποσά ισχύει ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων.

Απαραίτητη πριν από την κατάθεση αίτησης ενίσχυσης από τις εκάστοτε επιχειρήσεις είναι η δημιουργία προφίλ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), που άνοιξε την περασμένη Παρασκευή…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News