Κοινωφελής Εργασία: 4μηνη παράταση συμβάσεων - Δεν θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα

Κρήτη
Κοινωφελής Εργασία: 4μηνη παράταση συμβάσεων - Δεν θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εξέλιξη δεδομένου ότι το θέμα ενδιαφέρει πολλούς συμπολίτες μας και εδώ στο νησί,  γνωστοποίησε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης

Την 4μηνη παράταση των συμβάσεων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 25.000 θέσεων το οποίο γίνεται μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σε μια  απόφαση που έχει ωστόσο 2 αναγνώσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Την εξέλιξη δεδομένου ότι το θέμα ενδιαφέρει πολλούς συμπολίτες μας και εδώ στο νησί,  γνωστοποίησε μάλιστα πριν από λίγο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Η υπουργική ανακοίνωση για τη 4μηνη παράταση έγινε στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης του υπουργού Εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ και αφού έκανε αναφορά στη μη εξάντληση του προϋπολογισμού του Προγράμματος, τόνισε: «Θέλω να κάνω μία ανακοίνωση, θα δοθεί 4μηνη παράταση στην Κοινωφελή Εργασία, κι αυτό είναι επίσημο».

Οι 2 όψεις του νομίσματος

Στη προκειμένη περίπτωση πάντως το νόμισμα μοιάζει να έχει 2 όψεις:

Η εξέλιξη με την παράταση από την μια πλευρά φέρνει χαμόγελα στους συμβασιούχους και εδώ στην Κρήτη αφού θα συνεχίσουν να δουλεύουν για άλλους 4 μήνες ενώ οι συμβάσεις τους έληγαν τώρα προσεχώς, αλλά από την άλλη σημαίνει ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους ΟΤΑ και να γίνουν νέες προσλήψεις ανέργων μέσα τουλάχιστον στο 2023.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το Νοέμβριο, ο υπουργός Εργασίας κατά την ομιλία του στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, με βάση τους διαθέσιμους πόρους.

Την περίοδο της πανδημίας τα εν λόγω προγράμματα στήριξαν τις Περιφέρειες και τους Δήμους μέσα από την απασχόληση 36.000 πολιτών, ενώ φέτος ξεκίνησε νέο πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό κάλυψης 25.000 ωφελουμένων, χάρη στο οποίο οι ωφελούμενοι, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, προσφέρουν εργασία σε Περιφέρειες και Δήμους.

Έτσι, το πρόγραμμα που έληγε αυτό το διάστημα θα παραταθεί για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι μπήκαν στο πρόγραμμα από τα τέλη Ιουνίου και μετά και έτσι οι συμβάσεις τους θα ξεκινήσουν να λήγουν από τον Ιανουάριο 2023 και μετά.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει ζητήσει τη διατήρηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ το θέμα έθεσε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Δημήτρης Παπαστερίου, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News