Χανιά: Πράσινο φως για την παραχώρηση του κτηρίου του πρώην ΙΚΑ στο δήμο

Κρήτη
Χανιά: Πράσινο φως για την παραχώρηση του κτηρίου του πρώην ΙΚΑ στο δήμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατεδάφιση και ανέγερση νέου αποφάσισε ο δήμος - Την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο η έγκριση της σύμβασης

Το πράσινο φως για την παραχώρηση του κτηρίου του πρώην ΙΚΑ στο δήμο Χανίων, άναψε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ στην τελευταία συνεδρίαση του ανοίγοντας τον δρόμο για την κατεδάφιση και την ανέγερση νέου που θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες. Η σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης 25 Ιανουαρίου.

«Η μεγάλη δυσκολία στο εν λόγο κτήριο, μετά από την στατική μελέτη που έγινε, προέκυπτε από το ότι θα έπρεπε να κατεδαφιστεί. Υπήρχαν ενστάσεις από την πλευρά του ΕΦΚΑ, όμως αυτές ξεπεράστηκαν» είχε δηλώσει λίγες ημέρες πριν στο neakriti.gr, ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης. Στα σχέδια του δήμου, είναι το κτήριο που βρίσκεται σε οικόπεδο 1.062 τετραγωνικών μέτρων , να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί ένα σύγχρονο, το οποίο θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες. «Θα εξαντλεί τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή, θα έχει ανοιχτό χώρο πρασίνου και κυρίως θα έχει πάρκινγκ που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους συναλλασσόμενους πολίτες» επεσήμανε ο κ. Σημανδηράκης.

Το σχέδιο εντάσσεται στο μεγαλόπνοο έργο αξιοποίησης των Ιταλικών Στρατώνων για την μεταφορά του Δημαρχείου Χανίων. Πρόκειται για τον κατεστραμμένο από πυρκαγιά χώρο που στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο και ο οποίος βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα από το κτήριο του πρώην ΙΚΑ.

Η παραχώρηση του κτηρίου των Υγειονομικών Υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ είχε σκαλώσει στην άρνηση του ΕΦΚΑ να αποδεχτεί τη λύση της κατεδάφισης η οποία υποστηρίχτηκε ως η πιο συμφέρουσα από τον δήμο, δεδομένου ότι το κόστος του έργου ενίσχυσης της στατικότητας είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ μεταφέρθηκαν στο νέο κτήριο επί της λεωφόρου Σούδας, για να δρομολογηθεί λύση και να ανοίξουν οι διαδικασίες αξιοποίησης του οικοπέδου.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπάθειες που έγιναν από την εκάστοτε δημοτική αρχή και από κυβερνήσεις, έπεσαν στο κενό. Επί δημαρχίας Μανόλη Σκουλάκη σχεδιαζόταν μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Χανίων. Ταυτόχρονα το ΤΕΙ Κρήτης διεκδικούσε την αξιοποίηση του για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας. Ήταν το 2018 , επί ΣΥΡΙΖΑ όταν δρομολογούνταν η μεταφορά των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News