«Αρπαχτές» στο όνομα της επιμόρφωσης! - Τι καταγγέλλουν ΕΛΜΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου

Κρήτη
«Αρπαχτές» στο όνομα της επιμόρφωσης! - Τι καταγγέλλουν ΕΛΜΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υποχρεώνουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς σε απογευματινές επιμορφώσεις και μάλιστα για δεύτερη φορά, για να “φάνε” κοινοτικά κονδύλια», καταγγέλλουν οι ΕΛΜΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου

“Αρπαχτές” για τα... “φράγκα” των κοινοτικών προγραμμάτων βλέπουν πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης για απογευματινές επιμορφώσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών οι συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, «πολλοί από τους νεοδιόριστους μας έχουν καταγγείλει ότι τις ίδιες ακριβώς επιμορφώσεις, και μάλιστα διά ζώσης, τις είχαν ξαναπεράσει και καλούνται για δεύτερη φορά τώρα να τις ξαναπεράσουν, την ώρα που για τα πραγματικά προβλήματα των ίδιων αλλά και της εκπαίδευσης το υπουργείο δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον»!

Να αποσυρθεί η απόφαση για τις απογευματινές επιμορφώσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών απαιτούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου. Όπως καταγγέλλει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, «εδώ στο Ηράκλειο δεν έχει γίνει ακόμα κάποια ανακοίνωση. Αλλά προφανώς αυτό θα γίνει σε όλη την Ελλάδα. Βρήκαν κάποια “φράγκα” να “μασήσουν” από ευρωπαϊκά προγράμματα. Να τα “φάνε” οι επιμορφωτές. Και βάζουν ανθρώπους να κάνουν επιμορφώσεις, που δεν έχουν καμία ουσιαστική υπόσταση. Για τα μάτια του κόσμου. Και για τα “φράγκα” που θα πάνε δεξιά και αριστερά...».

Μάλιστα, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, «αυτά κάνουν. Εδώ και τρία χρόνια αυτά γίνονται. Ούτε σχεδιασμός υπάρχει, ούτε στόχος υπάρχει, ούτε τίποτα...».

Στο ερώτημά μας αν αυτές οι επιμορφώσεις θα γίνονται διαδικτυακά, ο Ζαχαρίας Ρηγάκης μας είπε ότι «μάλλον αυτό θα γίνει. Αλλά πολλοί νεοδιόριστοι, για να διοριστούν, έχουν περάσει την ίδια επιμόρφωση και μάλιστα διά ζώσης. Και τώρα σου λέει “ξανακάνετε, για να πάρω εγώ τα φράγκα”!».

«Μετατρέπουν τον ελεύθερο χρόνο μας σε κινούμενη άμμο»

«Αυτό δεν είναι επιμόρφωση, είναι “απορροφητικότητα” για χρήματα που θα πάνε σε επιμορφωτές, τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός θα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις οικογενειακές και άλλες του υποχρεώσεις», καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, που κάνει λόγο για νέα υπουργική απόφαση που ορίζει ότι οι επιμορφώσεις θα γίνονται εξ αποστάσεως και εκτός εργασιακού ωραρίου.

«Πολλοί από τους νεοδιόριστους μας έχουν καταγγείλει ότι τις ίδιες ακριβώς επιμορφώσεις, και μάλιστα διά ζώσης, τις είχαν ξαναπεράσει και καλούνται για δεύτερη φορά τώρα να τις ξαναπεράσουν»

Ζαχαρίας Ρηγάκης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Η “γενική πρόβα” για τις απογευματινές επιμορφώσεις έγινε την περσινή σχολική χρονιά με τους εκπαιδευτικούς στα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία. Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου είχε από τότε επισημάνει ότι το υπουργείο καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα μεταφέροντας υποχρεώσεις του εργασιακού ωραρίου στον ελεύθερο χρόνο των εκπαιδευτικών.

«Τηλεκπαίδευση, εξωδιδακτικές υποχρεώσεις, εξ αποστάσεως επιμορφώσεις κ.λπ. έχουν καταστήσει το υπουργείο Παιδείας ομοτράπεζο του οικογενειακού μας τραπεζιού, του καναπέ μας, προσεχώς και της... κλίνης μας», λένε οι εκπαιδευτικοί.

«Η μετατροπή του ελεύθερού μας χρόνου σε κινούμενη άμμο παραβιάζει κάθε έννοια εργατικού δικαίου και, από αυτή την άποψη, αφορά όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά όλο τον κόσμο της εργασίας. Ως προς την ουσία της επιμόρφωσης, οι εξ αποστάσεως διαδικασίες έχουν σαφές μειονέκτημα σε σχέση με τα διά ζώσης ΠΕΚ των παλαιοτέρων ετών, ενώ προϋποθέτουν να διαθέτει ο εκπαιδευτικός τον απαραίτητο εξοπλισμό και προγράμματα, τα οποία βέβαια πληρώνει ο ίδιος», τονίζουν.

«Αυτό δεν είναι επιμόρφωση, είναι “απορροφητικότητα” για χρήματα που θα πάνε σε επιμορφωτές, τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός θα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις οικογενειακές και άλλες του υποχρεώσεις, την υποχρέωση να “επιμορφωθεί” και την ανάγκη να ασχοληθεί - αν του μένει διάθεση και χρόνος - με δραστηριότητες που τον εκφράζουν και καλλιεργούν την προσωπικότητά του», προσθέτουν.

Για τους λόγους αυτούς ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News