Οριστική λύση για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου - Πώς διαχωρίζεται το έργο

Κρήτη
Οριστική λύση για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου - Πώς διαχωρίζεται το έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων μηνών προωθηθείται η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καθώς δρομολογείται η απεμπλοκή του έργου για τα Δικαστικά Μέγαρα της Κρήτης και ο διαχωρισμό τους σε δύο υποέργα - Πώς θα προχωρήσει το cluster Δικαστικών Μεγάρων Κρήτης

Τις καθυστερήσεις και το γραφειοκρατικό αδιέξοδο αναφορικά με τη δημοπράτηση του έργου του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, υστερα από μία μακρά περίοδο αδράνειας, αναγνώρισε ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, κ. Καραγιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη αναφορά στην Βουλή, του βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υποδομών.

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων μηνών προωθηθείται η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καθώς δρομολογείται η απεμπλοκή του έργου για τα Δικαστικά Μέγαρα της Κρήτης και ο διαχωρισμό τους σε δύο υποέργα και συγκεκριμένα:

  • Σε δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και ανακατασκευή δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου
  • Σε δικαστικό μέγαρο Χανιών

Επιπλέον, δεσμεύτηκε για την άμεση τροποποίηση του προγράμματος ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα μέχρι τέλος του μήνα καθώς και την δημοπράτηση του έργου του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου εντός του α’ τριμήνου του 2023.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καθώς θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης ενώ αποτελεί ένα αναγκαίο και ώριμο έργο που όμως έχει καθυστερήσει υπερβολικά και αδικαιολόγητα η έναρξη κατασκευής του, παρόλο που το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, στο οποίο προβλέπεται να γίνει είναι ξεκάθαρο και άρα μπορεί να προχωρήσει άμεσα, σε αντίθεση με το οικόπεδο που θα ανοικοδομηθεί το δικαστικό μέγαρο στα Χανιά, η παραχώρηση του οποίου στο ΤΑΧΔΙΚ δεν έχει συντελεστεί ακόμη, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με συνέπεια να κωλύεται το έργο στο σύνολο του.

Με δεδομένο ότι το έργο προχωρεί με διαδικασία ΣΔΙΤ, σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και των πραγματικών περιστατικών, ο κ.Κεγκέρογλου επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει από τον Ιούνιο του 2022 στον Υπουργό και ζήτησε:

  • Την απεμπλοκή του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με εξειδίκευση του έργου σε δύο υποέργα: α)δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και ανακατασκευή δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου που μπορεί να προχωρήσει άμεσα και
  • δικαστικό μέγαρο Χανιών, διαδικασία σύννομη και θεσμική που θα τερματίσει το γραφειοκρατικό αδιέξοδο.

Άλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή είναι και η υπ’ άριθμ πρωτ 1081/26-09-22 επιστολή των Δημάρχου Ηρακλείου, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου,κ. Συριγωνάκη, επ’αφορμή της οποίας προκλήθηκε και η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία διατυπώνεται το αίτημα της τροποποίησης της αρ. 111613/27.04.21 απόφασης και του διαχωρισμού της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου από τα λοιπά έργα που δεν είναι ώριμα.

Απεμπλοκή έργου

Ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Καραγιάννης, αφού αναγνώρισε τις καθυστερήσεις και το γραφειοκρατικό αδιέξοδο, ανακοίνωσε την απεμπλοκή του έργου και τον διαχωρισμό του σε δύο υποέργα και συγκεκριμένα σε: α)δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και ανακατασκευή δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου και β) δικαστικό μέγαρο Χανιών. Επιπλέον, δεσμεύτηκε για την άμεση τροποποίηση του προγράμματος ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα μέχρι τέλος του μήνα καθώς και την δημοπράτηση του έργου του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου εντός του α’ τριμήνου του 2023.

Ο κ. Κεγκέρογλου, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή της πρότασης του καθώς και των Δημάρχου Ηρακλείου, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου που δίνει οριστική λύση για το δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ζήτησε επιπλέον από τον Υφυπουργό να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στις περαιτέρω διαδικασίες καθώς και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Επ’ ευκαιρίας της ερώτησης, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα συντήρησης και ανακαίνισης των δικαστηρίων Λασιθίου, θέμα που είχε θέσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου στον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση της ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής: 

Γ. Καραγιάννης: Με έργα 3,5 δισ. ευρώ αναβαθμίζουμε συνολικά τις υποδομές στην Κρήτη

Στο μεγάλο πρόγραμμα έργων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που υλοποιείται στην Κρήτη, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ ανακοίνωσε και τον τρόπο που θα προχωρήσει το cluster Δικαστικών Μεγάρων στο νησί. «Ξέρουμε να λειτουργούμε με πολιτικό ρεαλισμό και όχι πολιτική αλαζονεία» τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο έχουμε πορευτεί όλο το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο και έχουμε κατορθώσει μετά από μια δεκαετία υποεπένδυσης στον χώρο των υποδομών να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο πακέτο έργων που έχει δει η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια ύψους 13δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν στη Κρήτη».

Στα εμβληματικότερα έργα που υλοποιούνται στην Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «είναι ο ΒΟΑΚ που ξεκίνησε να κατασκευάζεται, στο τμήμα Άγιος Νικόλαος - Νεάπολη, το αεροδρόμιο στο Καστέλι που θα είναι μεγαλύτερο κατά 32%, προκειμένου να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του νησιού έως και τα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα».

«Πρόθεση μας ήταν και είναι να συμβάλλουμε κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, στην υλοποίηση ενός σημαντικού σχεδίου, που περιλαμβάνει τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, με εμβληματικά έργα» συνέχισε ο κ. Καραγιάννης και ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε να δίνουμε ανέξοδες υποσχέσεις, ούτε να δημοπρατούμε μη υλοποιήσιμα έργα και να εγκαινιάζουμε μουσαμάδες».

Πώς θα προχωρήσει το cluster Δικαστικών Μεγάρων Κρήτης

Εστιάζοντας στο έργο των Δικαστικών Μεγάρων, ο υφυπουργός Υποδομών υπογράμμισε πως «τα νέα Δικαστικά Μέγαρα που θα κατασκευαστούν θα αποτελούν τοπόσημα για την κάθε περιοχή».

Σχετικά με την υλοποίηση του έργου, ο κ. Καραγιάννης έκανε γνωστό ότι «κατόπιν των συνεννοήσεων που έγιναν με τις αρμόδιες τοπικές αρχές των Χανίων κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου, αλλά και με το επισπεύδον Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκρίθηκε η λύση της δημοπράτησης των δύο Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Ρεθύμνου σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο χρόνο μετά και την τεχνική ωρίμανση του φακέλου του, η δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Χανίων».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, έκανε γνωστό ότι «η λύση αυτή θα προχωρήσει άμεσα υποβάλλοντας τροποποιημένη αίτηση υπαγωγής στη Διυπουργική ΣΔΙΤ και μέχρι το τέλος του Α’ τριμήνου του 2023 το έργο θα έχει δημοπρατηθεί».

Ο κ. Καραγιάννης διαβεβαίωσε ότι «για τα Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη η λύση που επιλέχθηκε θα επιτρέψει το έργο και να δημοπρατηθεί άμεσα και να υλοποιηθεί εντός της επόμενης κυβερνητικής μας θητείας».

Επισήμανε ότι «στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλουμε να αναβαθμίζουμε ολιστικά τις περιοχές που παρεμβαίνουμε και όχι αποσπασματικά με σπασμωδικές λύσεις» και έφερε ως παράδειγμα «τη λύση της προηγούμενης κυβέρνησης που ενοποιούσε την υλοποίηση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας».

Ο Υφυπουργός Υποδομών σχολίασε, μάλιστα, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ότι «εμείς στο Υπουργείο εκπαιδευτήκαμε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στο να λύνουμε σύνθετες ασκήσεις σε δύσκολους καιρούς και έχουμε μάθει να βρίσκουμε τις κατάλληλες απαντήσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν».

«Γνωρίζετε ότι για όσα έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση αλλά και ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Καραγιάννης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News