«Στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης προσπαθεί να ρίξει η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, με τη δήλωσή της πως άμεσα θα υπάρξουν ατομικές αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα». Αυτό επισημαίνουν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού δεν έχουν οριστεί τόσο οι διευθυντές όσο και οι σύμβουλοι Εκπαίδευσης. «Απεναντίας με τις δηλώσεις της», όπως τονίζουν οι ίδιοι, «η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να στηρίξει το εκλογικό αφήγημα περί αξιολογήσεων, ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης έσπευσε γι’ άλλη μια φορά να καταδικάσει τον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Ειδικότερα, την έναρξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών κατά οριζόντιο τρόπο, για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υποστηρίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Κάλεσε τα κόμματα «να πάρουν θέση εάν εντέλει θέλουν η χώρα μας να εναρμονιστεί με αυτά που συμβαίνουν διεθνώς», επισημαίνοντας πως «η αξιολόγηση έχει καθαρά έναν βελτιωτικό χαρακτήρα» για να γίνουν «οι εκπαιδευτικοί μας καλύτεροι» και «τα παιδιά μας να πάρουν ακόμα περισσότερα εφόδια».
Απέναντι σε αυτήν τη διαμορφωθείσα κατάσταση, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιδρούν, καθιστώντας σαφές πως η ατομική αξιολόγηση δεν είναι εφικτή, καθόσον δεν έχουν οριστεί εκείνοι που θα αξιολογήσουν το εκπαιδευτικό έργο του διδάσκοντος.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Χρήστος Σουρουλής, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, επισήμανε: «Προσωπικά, δε βλέπω να προϋποθέτει απολύτως τίποτα το νομικό πλαίσιο όπως έχει συγκροτηθεί. Το ζήτημα είναι πως η αξιολόγηση θα καθυστερήσει. Δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι νέοι διευθυντές. Δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι επόπτες. Άρα, πώς θα γίνει η αξιολόγηση όταν ακόμη δεν έχει επανδρωθεί το στελεχιακό δυναμικό για να έχει τον ρόλο του αξιολογητή; Ο λόγος που το λέει η υπουργός είναι για να στηρίξει το εκλογικό αφήγημά της».
«Αποτίμηση σε μία ώρα;»
Μεταξύ άλλων ο κ. Σουρουλής έκανε σαφές πως η αξιολόγηση είναι μια άκρως αντιφατική διαδικασία: «Στην ατομική αξιολόγηση, ο διευθυντής μαζί με τον σύμβουλο Εκπαίδευσης πρέπει να μεταβούν στη σχολική αίθουσα για μία ώρα και να αξιολογήσουν τον διδάσκοντα. Και ρωτάω εγώ: Θα γίνει αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου μέσα σε μία ώρα; Το ίδιο συμβαίνει με τους αναπληρωτές. Είναι αντιφατικό και λανθασμένο να αξιολογείται ο αναπληρωτής που έχει έρθει σε μια σχολική μονάδα από τον Νοέμβριο».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, ο οποίος επισήμανε: «Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως θα γίνει σύντομα η ατομική αξιολόγηση. Δεν έχουν καθοριστεί οι νέοι διευθυντές ούτε οι σχολικοί σύμβουλοι. Απεναντίας, πραγματοποιεί η κ. Κεραμέως δηλώσεις σε μια απόπειρα να στηρίξει το εκλογικό αφήγημα της Ν.Δ. περί αξιολογήσεων. Από εκεί και πέρα, είμαστε εναντίον γιατί θεωρούμε πως όλο αυτό δεν έχει κανένα παιδαγωγικό όφελος και πως το δημόσιο σχολείο ιδιωτικοποιείται αφού αξιολογείται σε ποιο βαθμό έχει καταφέρει η εκάστοτε σχολική μονάδα να φέρει πόρους και χρήματα από χορηγούς. Η αξιολόγηση όπως υποστηρίζεται φέρνει τον κατακερματισμό του δημόσιου σχολείου, ενώ η κ. Κεραμέως με την τροπολογία που έφερε ουσιαστικά κάνει σαφές πως “όλα βρίσκονται σε μια τάξη και εμείς πρέπει ως παράταξη να συντηρήσουμε το αφήγημα” περί αξιολογήσεων, ιδιωτικοποιήσεων κ.τ.λ.».
Νίκη Κεραμέως: «Κανονικά την 1η Ιουνίου οι πανελλαδικές εξετάσεις»
Την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ανέφερε χθες το πρωί η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο. Αναλυτικότερα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι η ημερομηνία έναρξης για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023 θα είναι η 1η Ιουνίου. Κληθείσα να απαντήσει εάν γνωρίζει τον χρόνο των εκλογών, δεδομένου ότι επηρεάζεται ο χρόνος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας είπε πως «ένας άνθρωπος ξέρει και έχει όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει πότε θα γίνουν εκλογές. Κι αυτός είναι ο πρωθυπουργός».
Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου, και έχει δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμά τους ώστε να υπάρχει ένας προγραμματισμός για τους υποψήφιους. «Έχουμε ανακοινώσει ήδη το πρόγραμμα των πανελλαδικών, το οποίο ξεκινάει την 1η Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά, και επανάλαβε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν Απρίλιο ή Μάιο.
«Δεν απαγορεύεται φαντάζομαι να κάνεις εκλογές και πανελλαδικές, αλλά κανείς δε θέλει να διαταράξει την ομαλή πορεία των εξετάσεων», ανέφερε επίσης. «Σε κάθε περίπτωση οι πανελλαδικές θα γίνουν τον Ιούνιο μήνα, αυτό έχει ανακοινωθεί και δεν αλλάζει», συμπλήρωσε, αναφέροντας πως οι εξετάσεις ολοκληρώνονται τέλος Ιουνίου.