Κρήτη: “Καζάνι” που βράζει και το Βενιζέλειο για τους παθολόγους - Παραιτήθηκε ο τελευταίος στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Κρήτη: “Καζάνι” που βράζει και το Βενιζέλειο για τους παθολόγους - Παραιτήθηκε ο τελευταίος στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιούν με παραίτηση οι παθολόγοι του νοσοκομείου εάν μετακινηθεί έστω και ένας στο Ρέθυμνο - Παραιτήθηκε, εξαντλημένος από τον τεράστιο φόρτο εργασίας, ο μοναδικός παθολόγος

Δε λέει να κοπάσει ο αναβρασμός που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον χώρο της δημόσιας Υγείας στην Κρήτη. Μετά τις εξελίξεις των προηγουμένων 24ώρων - έπειτα και - από την «ιδιωτική συνάντηση» της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, τη διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής, τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και τον πρόεδρο του ΙΣΗ, χθες Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν νέες αντιδράσεις ενόψει ενδεχόμενης μετακίνησης παθολόγων του Βενιζέλειου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τριμελής Επιτροπή του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, επισημαίνεται ότι, «κατόπιν ομόφωνης απόφασης συνέλευσης, οποιαδήποτε μετακίνηση παθολόγου του Βενιζελείου θα οδηγήσει σε παραίτηση όλων των παθολόγων του νοσοκομείου».

Στην ανακοίνωση της τριμελούς (Μ. Κοκκινάκη, Ε. Θαλασσινός, Γ. Κωστάκης) γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στα κενά που υπάρχουν και στις δύο Παθολογικές Κλινικές του Βενιζελείου, ενώ προτάσσεται και το αίτημα της άμεσης προκήρυξης για την κάλυψη των δεκάδων κενών θέσεων τόσο στο Βενιζέλειο, όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

«Η μακροχρόνια υποστελέχωση του Βενιζελείου σε παθολόγους έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους υπηρετούντες ιατρούς. Μετά από την εξαντλητική περίοδο της πανδημίας, αντί να αναγνωριστεί η προσπάθεια του προσωπικού και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη με προσλήψεις ιατρών αλλά και λοιπού προσωπικού, τα προβλήματα ολοένα και αυξάνονται.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προκύψει μία συνταξιοδότηση και μία παραίτηση παθολόγου, χωρίς να προκηρυχτεί καμιά νέα θέση. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο απουσιάζει μία παθολόγος λόγω κύησης-λοχείας και, σε συνδυασμό με μακροχρόνια μετακίνηση άλλου παθολόγου λόγω αναγκών στο ογκολογικό τμήμα, τελικά αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις δύο Παθολογικές 9 αντί 13 παθολόγοι που προβλέπονται. Αποτέλεσμα είναι η υπέρβαση του πλαφόν εφημεριών συστηματικά, η αδυναμία να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα ρεπό, η δυσκολία να λάβουν την κανονική τους άδεια και τελικά η σωματική και ψυχική εξάντληση των ιατρών.

Άλλη συνέπεια αυτών των ελλείψεων είναι να έχουν κλείσει τα περισσότερα εξωτερικά ιατρεία που γίνονταν (Παθολογικό ιατρείο Β’ Παθολογικής Κλινικής, Αντιυπερτασικό ιατρείο, Λιπιδαιμικό ιατρείο) και παραμένουν μετά βίας ακόμα σε λειτουργία το Ηπατολογικό καθώς και το Παθολογικό ιατρείο της Α’ Παθολογικής Κλινικής. Τελικά, για να μην καταρρεύσουν οι Παθολογικές Κλινικές, αναζητείται βοήθεια από παθολόγους άλλων τμημάτων, με αποτέλεσμα στο τέλος την επιβάρυνση και των τμημάτων αυτών.

Ανάλογα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, λόγω της σταθερής πλέον λειτουργίας του ιατρείου COVID-19 με στελέχωση από το υπάρχον προσωπικό, έχει επέλθει χρόνια κόπωση των ιατρών. Προ μηνός μάλιστα παραιτήθηκε μία ακόμα επικουρική ιατρός παθολόγος, χωρίς βέβαια να υπάρχει πρόβλεψη για αντικατάστασή της.

Μέσα σε αυτή την απογοητευτική κατάσταση κλήθηκαν επιμελητές παθολόγοι του Βενιζελείου να μετακινηθούν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, για να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν εκεί. Οι ιατροί του Βενιζελείου συμπαραστεκόμαστε στο πολύπαθο νοσοκομείο, στους συναδέλφους και στους ασθενείς του Ρεθύμνου και απαιτούμε μαζί τους τη στελέχωση του νοσοκομείου με επαρκές μόνιμο προσωπικό και γενναία κίνητρα, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της υποστελέχωσης -απόγνωσης- παραιτήσεων, που κρατάει χρόνια. Οι λύσεις με τις μετακινήσεις - που επανειλημμένως εφαρμόστηκαν - προσπαθούν να μπαλώσουν μόνο το πρόβλημα και είναι αποτυχημένες.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης συνέλευσης οποιαδήποτε μετακίνηση παθολόγου του Βενιζελείου θα οδηγήσει σε παραίτηση όλων των παθολόγων του νοσοκομείου.

Απαιτούμε άμεσα την προκήρυξη των δεκάδων κενών θέσεων (σχεδόν 40) του νοσοκομείου μας, αλλά και των άλλων νοσοκομείων. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία πλέον να μη γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις», αναφέρει αυτούσια η ανακοίνωση της τριμελούς Επιτροπής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Σήμερα το μεγάλο υγειονομικό συλλαλητήριο

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή διοργανώνεται υγειονομικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου, στο οποίο καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με αιτήματα - εκτός των άλλων - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς.

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ από τις 8 έως τις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί δίωρη στάση εργασίας (συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 8:30 το πρωί).

Οι εργαζόμενοι απαιτούν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, μονιμοποίηση για όλους τους συμβασιούχους, ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, καθώς και να δοθούν όλες οι άδειες που οφείλονται στους εργαζομένους. Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν «δημόσια και δωρεάν Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση», ενώ εναντιώνονται στην «αυταρχική συμπεριφορά διοίκησης και υπουργείου».

Στο μεταξύ, στον απόηχο της «ιδιωτικής συνάντησης» που έλαβε χώρα προ ημερών μεταξύ της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ., της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και του προέδρου του ΙΣΗ, χθες υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του Συντονιστικού Οργάνου όλων των Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Κρήτης.

«Το ότι χαρακτηρίστηκε ιδιωτική μια συνάντηση μιας δημόσιας υπηρεσίας, που γίνεται για να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει προκύψει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, δε μας κάνει εντύπωση, αφού όλα ιδιωτικά τα ονειρεύονται. Ιδιωτική θέλουν την υγεία, ιδιωτικά τα νοσοκομεία, ιδιωτική είναι η αντίληψή τους για τη διοίκηση, οπότε και ιδιωτικές θα είναι οι συναντήσεις τους.

Ξεπερνάμε τις κοινοτυπίες περί εποικοδομητικού διαλόγου και καλού κλίματος και μπαίνουμε στην ουσία.

* Συμπέρασμα 1ο: “Σε καμία περίπτωση η ενέργεια του Διοικητή δεν αποσκοπούσε στην προσβολή και αμφισβήτηση της προσωπικότητας των αναισθησιολόγων”.

Ακόμα και σε ανάλογες “παρεξηγήσεις” παιδιών του δημοτικού σχολείου το ξεκαθάρισμα της πρόθεσης καθίσταται ειλικρινές, όταν συνοδεύεται και από μια συγνώμη.

Προφανώς το “εγώ” όλων των διοικούντων (υπουργού Υγείας, διοίκησης Υ.ΠΕ., διοίκησης ΠΑΓΝΗ) είναι πολύ υψηλό για να ξεστομίσουν μια συγνώμη και σίγουρα πιο σημαντικό από την αναστάτωση, την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο που προκαλούν στην τοπική κοινωνία με τη δυσλειτουργία του νοσοκομείου που οι ίδιοι προκάλεσαν.

* Συμπέρασμα 2ο: “Η αντιμετώπιση μελλοντικών στο εξής ζητημάτων θα επιλύονται από την Ιατρική Υπηρεσία”.

Προφανώς η παραπάνω δήλωση δεν είναι τίποτε άλλο από μια ομολογία ότι μέχρι σήμερα η Ιατρική Υπηρεσία δεν είχε τον ρόλο που εκ του νόμου οφείλει και πρέπει να έχει για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Προτείνουμε μάλιστα να κάνουν και άλλες “ιδιωτικές συναντήσεις” μήπως και ανακαλύψουν ότι θεσμικά υπάρχουν και άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο (Νοσηλευτική, Διοικητική, Οικονομική, Τεχνική κ.τ.λ.) με συγκεκριμένο έργο και καθήκοντα διοίκησης και όχι απλά διακοσμητικό ρόλο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι, αφού δεν ήμασταν παρόντες, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν η στάση των διοικούντων αποκατέστησε το ατόπημα της διοίκησης, ούτε και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής πήρε τις εγγυήσεις ότι στο εξής θα κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις και εντάσεις, ούτε ότι θα ενισχυθεί το τμήμα της ώστε να μην προκύπτουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον. Θα θέλαμε ωστόσο να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους μας αναισθησιολόγους, αλλά και όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, πως οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της Κρήτης θα είμαστε δίπλα τους απέναντι σε όποια αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Έμεινε χωρίς παθολόγο το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας του ψηφίσματος των φορέων και της Επιτροπής Αγώνα, για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ώστε να παραμείνει ανοικτό και να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όταν το πρωί της Πέμπτης, στα χέρια του αναπληρωτή διοικητή Γιάννη Πετράκη παραδόθηκε η επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και εξαίρετου επιστήμονα κ. Γιώργου Φυτρολάκη, του μοναδικού παθολόγου που είχε απομείνει στο πολύπαθο νοσοκομείο.

Ο παθολόγος κ. Γιώργος Φυτρολάκης, εξαντλημένος από τον τεράστιο φόρτο εργασίας στη μονάδα COVID και στην εδώ και πολλά χρόνια υποστελεχωμένη Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, έδινε έναν τιτάνιο αγώνα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αμέτρητων ασθενών που έρχονταν από τη Βιάννο, την Ιεράπετρα και τον Μακρύ Γιαλό, περιμένοντας μάταια να έρθουν στην κλινική του, για να τον βοηθήσουν, έστω δύο νέοι επικουρικοί παθολόγοι, ώστε να μπορεί να αντέξει και ο ίδιος βιολογικά και ψυχολογικά στην πίεση που δεχόταν η μονάδα υγείας της Ιεράπετρας, από την πανδημία και ειδικά τον τελευταία καιρό από το “τσουνάμι” των περιστατικών της γρίπης, εκτός από τα υπόλοιπα περιστατικά παθολογικής φύσης.

«Ο αγώνας μας δεν ξεκινάει τώρα, αλλά συνεχίζεται και εντατικοποιείται, καθώς μόλις πριν λίγο πληροφορήθηκα ότι κατέθεσε την παραίτησή του ο μοναδικός παθολόγος που είχε απομείνει στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Χωρίς παθολόγο, στην ουσία το νοσοκομείο παύει πλέον να λειτουργεί. Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της το ψήφισμα και τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που έχουμε πάρει εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κάνει συναντήσεις στο υπουργείο Υγείας, στην 7η Υ.ΠΕ., στο γραφείο του κυβερνητικού βουλευτή, υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, και έχουμε μιλήσει επίσης και με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε ότι, παρά τις προσπάθειές μας, έχουμε φτάσει στα όρια του κλεισίματος. Άρα θα πρέπει άμεσα στην κυβέρνηση να δούνε τι θα γίνει με το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Εμείς θα συνεχίσουμε, όπως είπαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να στηρίζουμε τον αγώνα όλων όσων εμπλέκονται στο νοσοκομείο, είτε είναι εργαζόμενοι είτε είναι ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου. Εμείς ως δημοτική Αρχή θα είμαστε μπροστά σε αυτόν τον αγώνα, ώστε οι εξαγγελίες για αυτοδιοίκητο νοσοκομείο, στελεχωμένο σωστά και επαρκώς χρηματοδοτημένο, να γίνουν πράξη», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

“Λουκέτο” στην Παθολογική;

«Η παραίτηση του μοναδικού παθολόγου μας κ. Γιώργου Φυτρολάκη σημαίνει ότι το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας δε θα έχει στο εξής καθόλου Παθολογική Κλινική. Η κλινική ουσιαστικά κλείνει, μέχρι να γίνουν προσλήψεις νέων γιατρών. Αυτό έρχεται σαν συνέπεια του νόμου που έχει περάσει στη Βουλή, ο οποίος καταργεί στην ουσία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς επίσης είναι συνέπεια των αμυδρών αμοιβών των γιατρών που δεν μπορούν, μένοντας μόνοι τους, να αντέξουν αυτό το βάρος και την ευθύνη, να λειτουργούν ως λειτουργοί γιατροί σε αυτό το νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο, εκτός από τις συνέπειες που θα έχει όπως όλα τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία, θα έχει επιπλέον συνέπειες επειδή δεν περιλαμβάνεται στους νέους υγειονομικούς χάρτες, ως νοσοκομείο τουλάχιστον.

Άρα το νοσοκομείο μας δε θα είναι ελκυστικό για την έλευση νέων γιατρών, ενώ όσοι υπηρετούν σε αυτό μέχρι τώρα, σιγά-σιγά θα φεύγουν. Πρέπει να αντιδράσουμε για να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Το βράδυ της Τετάρτης, το ψήφισμά μας πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ξεκαθαρίστηκε απόλυτα ότι κάθε προσπάθεια και των φορέων και του Συλλόγου μας δεν έχει κανένα κομματικό ή παραταξιακό χρώμα, ούτε έχει στόχο να εκμεταλλευτεί την προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Ένας είναι ο στόχος: Να διασωθεί το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Η πιθανότερη ημερομηνία για το μεγάλο πάνδημο συλλαλητήριο που οργανώνουμε θα είναι η 2α Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, μαζί με άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για να διασώσουμε το νοσοκομείο μας», πρόσθεσε ο κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, χειρουργός, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

«Ο αγώνας έπρεπε να είχε κλιμακωθεί»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας έχει εκθέσει πάρα πολλές φορές και σε όλα τα επίπεδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα υγείας τα τελευταία χρόνια. Η ταμίας του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Καλλιόπη Κονταξάκη μάς εκμυστηρεύτηκε ότι είναι η πιο παλιά εργαζόμενη του νοσοκομείου και ότι δεν το θυμάται ποτέ να βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση.

«Τα προβλήματα του νοσοκομείου μας είναι γνωστά πλέον σε όλους. Τα φωνάζαμε τα τελευταία τρία χρόνια και φτάσαμε να έχουμε μείνει με πάρα πολύ λίγους γιατρούς σήμερα. Ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι πριν λίγο έφτασε στα χέρια μας ακόμα μια παραίτηση, εκείνη του μοναδικού παθολόγου που έχουμε στο νοσοκομείο μας, του κ. Γιώργου Φυτρολάκη. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ο γιατρός δε θα επιμείνει στην παραίτησή του. Εδώ δεν περισσεύει πλέον κανείς. Ο αγώνας έπρεπε να είχε κλιμακωθεί. Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε ανοικτό το νοσοκομείο μας.

Το ΠΑΓΝΗ και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι... στα κάγκελα, γιατί τα προβλήματα υποστελέχωσης που έχουν όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι σοβαρότατα», μας είπε η κ. Καλλιόπη Κονταξάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News