Ρέθυμνο: Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα του Σταυρωμένου που την πήρε η πλημμύρα το 2019 (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα του Σταυρωμένου που την πήρε η πλημμύρα το 2019 (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόψιμο της κορδέλας στην νέα γέφυρα Σταυρωμένου σηματοδοτεί για το Ρέθυμνο την αντιπλημμυρική θωράκιση μιας πολύπαθης περιοχής, που από το 2019 με κορύφωση τις πλημμύρες του 2020, όπου που η γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, δοκιμάστηκε σκληρά από την μανία της φύσης

Την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου σηματοδοτεί η νέα υπερσύγχρονη γέφυρα που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ και η οποία εγκαινιάστηκε το πρωί στην περιοχή του Σταυρωμένου, όπου τον Νοέμβριο του 2020 ολόκληρη η περιοχή παραδόθηκε στην μανία της φύσης.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι 12 μελέτες για την οριοθέτηση ισάριθμων ρεμάτων και ποταμών του Ρεθύμνου που βρέθηκαν στο έλεος της θεομηνίας του 2020, ενώ οι χρηματοδοτήσεις των αντιπλημμυρικών έργων θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόψιμο της κορδέλας στην νέα γέφυρα Σταυρωμένου σηματοδοτεί για το Ρέθυμνο την αντιπλημμυρική θωράκιση μιας πολύπαθης περιοχής, που από το 2019 με κορύφωση τις πλημμύρες του 2020, όπου που η γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, δοκιμάστηκε σκληρά από την μανία της φύσης.

Από την πρώτη στιγμή που τα νερά του Αρκαδιώτη ποταμού ισοπέδωσαν την γέφυρα Σταυρωμένου, περιφέρεια και δήμος συνεργάστηκαν στενά και σε χρόνο ρεκόρ κατασκευάστηκε μία νέα υπερσύγχρονων προδιαγραφών γέφυρα, προϋπολογισμού σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ, που θα «θωρακίσει» αντιπλημμυρικά για τις επόμενες δεκαετίες την ευρύτερη ανατολική ζώνη του Ρεθύμνου.

Την ίδια ώρα η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου ολοκληρώνει 12 μελέτες ύψους άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στην οριοθέτηση ισάριθμων ρεμάτων και ποταμών που βρέθηκαν στο έλεος της θεομηνίας του 2020. Οι χρηματοδοτήσεις των αντιπλημμυρικών αυτών έργων θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αφού μόνο για την διευθέτηση του Πλατανιανού ποταμού απαιτούνται 25 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης από τις πλημμύρες του 2020 έως σήμερα η αντιπεριφέρεια κατάφερε να επισκευάσει 19 γέφυρες του Μυλοποτάμου, να κατασκευάσει δύο ακόμα σύγχρονες σε Αγιά και Άγιο Σύλλα, να ολοκληρώσει τα έργα στον Καλονύχτι, στον δρόμο προς Ρουσσοσπίτι, αλλά και στα φαράγγια του νότου με επίκεντρο τον Κουρταλιώτη, που θύμιζαν βομβαρδισμένες περιοχές.

Επιπλέον για το Ρέθυμνο η περιφέρεια Κρήτης «τρέχει» σειρά έργων οδοποιίας, ενώ ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου εξασφαλίζονται κονδύλια και για έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που θα επικεντρωθούν μόνο στον μητροπολιτικό δήμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News