Σωκράτης Βαρδάκης: «Να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ για τη λειτουργία των ΟΤΑ A’ βαθμού»

Κρήτη
Σωκράτης Βαρδάκης: «Να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ για τη λειτουργία των ΟΤΑ A’ βαθμού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αποκατασταθεί η σύνθεση των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, οι οποίες αλλοιώθηκαν με τον αντισυνταγματικό νόμο Θεοδωρικάκου, προς όφελος των διοικήσεων των δήμων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη λειτουργία των ΟΤΑ α βαθμού, πραγματοποίησαν 41 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογραφή του Τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη και του αν. Τομεάρχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μίλτου Χατζηγιαννάκη.

Όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4623/2019, με τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων, διότι επί της ουσίας τροποποίησαν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, που έγιναν βάσει του νόμου 4555/2018.

Μετά την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί απολύτως στην απόφαση του ΣτΕ, αλλά και να αποκαταστήσει τη στρέβλωση που με δικούς της νόμους δημιούργησε, αναφορικά με την απεικόνιση της λαϊκής βούλησης στα όργανα των δήμων, όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές για ΟΤΑ α’ βαθμού, στις 26 Μαΐου 2019.

Παρά τη διαβεβαίωση του ίδιου του Υπουργού ότι θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της κυβέρνησης ως προς την απόφαση, ανησυχία προκαλούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του σύμφωνα με τις οποίες αν και αναμένεται τροπολογία σχετικά με το θέμα στις 17 Ιανουαρίου, εντούτοις διευκρίνισε ότι θα υπάρξει παρέμβαση ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων, ορισμένες από τι οποίες θα επιστρέψουν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, όμως οι συνθέσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής θα μείνουν ως έχουν με βάση την ισχύουσα διάταξη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αποκατασταθεί η σύνθεση των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, οι οποίες αλλοιώθηκαν με τον αντισυνταγματικό νόμο Θεοδωρικάκου, προς όφελος των διοικήσεων των δήμων, δίνοντας τη δυνατότητα στον δήμαρχο να διορίσει τα 3/5 των μελών, αποκτώντας τον απόλυτο έλεγχο και καταργώντας στην ουσία την αναλογικότητα του προγράμματος Κλεισθένη. Οποιαδήποτε συμμόρφωση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποκατάσταση της αναλογικότητας στα συλλογικά όργανα των δήμων που όριζε ο νόμος με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές 4555/2018».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση και επαναφορά της αναλογικότητας στα συλλογικά όργανα των Δήμων όπως αυτή ορίστηκε από τον νόμο 4555/2018, σύμφωνα με το οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές ΟΤΑ α βαθμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News