Ενέργεια: Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση, κόμματα και Αρναουτάκη από τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης

Κρήτη
Ενέργεια: Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση, κόμματα και Αρναουτάκη από τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να απαιτήσετε από την κυβέρνηση έκτακτη άμεση χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αλέκος Μαρινάκης, Νίκος Μανουσάκης και Γενοβέφα Χουστουλάκη

Να διεκδικήσει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη άμεση χρηματοδότηση που να καλύψει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες για την ηλεκτρική ενέργεια των κτιρίων και τη θέρμανση τους, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν στα καύσιμα κίνησης, τον οδοφωτισμό, το αυξημένο κόστος των σχολικών μεταφορών, τις προμήθειες αναλώσιμων υλικών κ.α., ζητάει με επερώτηση της που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης.

"Ο λαός μας ήδη πληρώνει τα οδυνηρά αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, που εφαρμόζουν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Αιτία της «απελευθέρωσης» είναι η τάση για αύξηση του κέρδους από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκεί βρίσκεται και η ρίζα του προβλήματος, στο ότι δηλαδή η Ενέργεια σήμερα είναι εμπόρευμα, ενώ αντίθετα η ανάγκη χρήσης της αναδεικνύει ότι πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό.

Τα λαϊκά νοικοκυριά ζουν τη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα με την ενεργειακή φτώχεια, τις συνεχείς αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια Ενέργειας και την επιβολή «εξοικονομήσεων» - περικοπών στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών πχ στη θέρμανση. Αυτό δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο. Ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των δεσμεύσεων της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση». Το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα και οι «πράσινοι» φόροι διασφαλίζουν τα κέρδη των «πράσινων» επενδυτών, πολύ πριν το 2022. «Λάδι στη φωτιά» έριξε, βέβαια, και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που αποτελεί χρυσή «ευκαιρία» για μονοπωλιακά υπερκέρδη", καταγγέλλει μεταξύ των άλλων η παράταξη.

Παρακάτω αναφέρει ότι οι ΔΕΥΑ προειδοποιούν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στην Ενέργεια, ενώ αν μετακυλιστεί το κόστος στους δημότες, τότε αμέτρητες εργατικές - λαϊκές οικογένειες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα ήδη υπέρογκα τιμολόγια νερού, για να εξασφαλίσουν αυτό το πολύτιμο αγαθό που είναι πια υπόθεση ζωής.

Η παράταξη καταγγέλλει ότι "αυτές οι πολιτικές, έχουν τη σφραγίδα και της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ γι αυτό είναι συναυτουργοί στα προβλήματα που βιώνει ο λαός, βρίσκοντας πρόθυμους συνεργάτες σε Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Αρχή Κρήτης δεν είναι θύμα της ακρίβειας στο ρεύμα. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη"...

Για όλα αυτά, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης κρίνουν ότι είναι επιβεβλημένο "η Περιφερειακή Αρχή να διεκδικήσει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη άμεση χρηματοδότηση που να καλύψει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες για:

Την ηλεκτρική ενέργεια των κτιρίων. • Τη θέρμανση των κτιρίων. • Τα καύσιμα κίνησης. • Τον οδοφωτισμό. • Το αυξημένο κόστος των σχολικών μεταφορών. • Τις προμήθειες αναλώσιμων υλικών κ.α. • Την αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης και της αποζημίωσης εκτός έδρας των εργαζομένων, με βάση τα αιτήματα της Ομοσπονδίας τους.

Το περιφερειακό συμβούλιο με απόφασή του να συνταχθεί με τα αιτήματα των σωματείων και των μαζικών φορέων για :

• Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κόντρα στις δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα. • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. • Γενναία μείωση και επιβολής πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. • Να μην υπάρχει κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. • Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες. • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, με αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ. • Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους μικρούς επαγγελματίες. • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. •Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί των λαϊκών σπιτιών".

Το κείμενο υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλέκος Μαρινάκης, Νίκος Μανουσάκης και Γενοβέφα Χουστουλάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News