Εβδομάδα εξελίξεων με κρίσιμες συνεδριάσεις - Στα άκρα η σύγκρουση υγειονομικών για τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ (βίντεο)

Κρήτη
Εβδομάδα εξελίξεων με κρίσιμες συνεδριάσεις - Στα άκρα η σύγκρουση υγειονομικών για τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Βροχή” παραιτήσεων από τον προηγούμενο χρόνο, ενώ δεν αποκλείεται από σήμερα να ανακοινωθούν ακόμα περισσότερες - Κρίσιμη συνεδρίαση των γιατρών του ΠΑΓΝΗ, θύελλα αντιδράσεων και στο Ρέθυμνο, όπου απόψε η κοινωνία βγαίνει στους δρόμους - Η Εκκλησία παίρνει θέση υπέρ των υγειονομικών

Κρίσιμες αποφάσεις σε θέματα παραιτήσεων, αλλά και παραπέρα ενδυνάμωσης του αγώνα τους κατά της απόφασης Πλεύρη να διατηρήσει στη θέση τους διοικητή και υποδιοικητή, λαμβάνουν σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στη συνεδρίασή τους, στις 12 το μεσημέρι, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Ήδη πάνω από 40 γιατροί και νοσηλευτές έχουν στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου υποβάλει την παραίτησή τους, ενώ άλλοι 60 έφυγαν επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους, όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. Καλεί, δε, τη διοίκηση του μεγαλύτερου κρατικού νοσοκομείου της Κρήτης να πάρει επιτέλους θέση απέναντι στο ζήτημα, που έχει “ανάψει φωτιές” όχι μόνο στον νοσοκομειακό χώρο του Ηρακλείου αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, με τον νομό Ρεθύμνου να βρίσκεται “στα κάγκελα”!

«Θα ενημερωθείτε τις επόμενες μέρες», ήταν η φράση της αναισθησιολόγου Ελένης Παπαϊωάννου, το απόγευμα της Κυριακής 15 Ιανουαρίου, σε επικοινωνία του neakriti.gr, μαζί της, ως προς την απόφασή της να παραιτηθεί ή όχι από τα κλινικά της καθήκοντα στο ΠΑΓΝΗ, μετά την ενέργεια της διοίκησης να στείλει στο σπίτι της γιατρό Εργασίας και να την υποβάλει σε rapid test για τον κορωνοϊό που η ίδια είχε δηλώσει στην πλατφόρμα του κράτους... Όπως είναι γνωστό, αυτή η ενέργεια προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, αφού θεωρήθηκε ότι προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα των γιατρών και θίγει αναμφίβολα και την επιστημονική τους υπόσταση. Έτσι κι αλλιώς, όλα τα τεστ πάλι θετικά βγήκαν!

Η Δημόσια Υγεία στην... “Εντατική”

«Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο παραιτήσεων, που βεβαίως δε θα είναι οι μοναδικές, τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και γενικότερα στον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης», όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. «Ήδη τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΓΝΗ περίπου 100 εργαζόμενοι, εκ των οποίων περίπου οι 40 είναι γιατροί και νοσηλευτές που δήλωσαν παραίτηση με διάφορες αιτιολογίες. Άρα, καταλαβαίνει κανένας ότι, όσο προχωράει η εργασιακή εξουθένωση και εντατικοποίηση, ένα κομμάτι των εργαζομένων θα προσπαθήσει να βρει άλλες διεξόδους. Την ευθύνη πλέον την έχει η Πολιτεία», σημείωσε με αγανάκτηση ο συνδικαλιστής.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, γιατί ακριβώς είναι ενάντια στην υγεία του κόσμου και βεβαίως ενάντια σε αυτά που εμείς έχουμε σπουδάσει και έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε»!

Μάλιστα, ο συνδικαλιστής αποκαλύπτει ακόμα ότι, «το τελευταίο εξάμηνο, 9 νοσηλευτές από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου παραιτήθηκαν, γιατί η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη σε σχέση με την υποστελέχωση και σε σχέση με την κάλυψη μεγάλων κενών που υπάρχουν, αναγκάζοντας έναν νοσηλευτή να καλύπτει τη δουλειά τριών και τεσσάρων εργαζομένων»...

Κρίσιμες συνεδριάσεις και εβδομάδα αντιδράσεων

Εκτός από τη σημερινή συνεδρίαση των γιατρών, υπάρχει και σειρά κινητοποιήσεων από αύριο Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, αύριο θα πραγματοποιηθεί δίωρη στάση εργασίας από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί και συγκέντρωση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ έξω από το Αναισθησιολογικό Τμήμα. Όλοι μαζί στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν στην πύλη του νοσοκομείου, όπου και θα προχωρήσουν σε ενημέρωση του κόσμου για όλα όσα έχουν συμβεί σε σχέση με την υπόθεση αυτή, αλλά γενικότερα σε σχέση με τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν ως προς τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, τις λίστες αναμονής και χειρουργείων, αλλά και τις χιλιάδες ώρες ρεπό και άδειας που οφείλονται στο προσωπικό. Στην ίδια κινητοποίηση θα απαιτηθεί, εξάλλου, να επαναλειτουργήσουν οι κλινικές που έχουν κλείσει.

Αναλυτικότερα, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ διεκδικεί:

  • «Να στελεχωθεί πλήρως εδώ και τώρα το ΠΑΓΝΗ με μόνιμο προσωπικό, με επείγουσες προκηρύξεις του συνόλου των κενών θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση τον ξεπερασμένο Οργανισμό.
  • Άμεση επαναφορά της λειτουργίας των κλινικών που συγχωνεύτηκαν.
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Γενναία μισθολογική αύξηση στο προσωπικό του ΕΣΥ και θέσπιση ειδικών κινήτρων (επιστημονικών, οικονομικών, διοικητικών) για τα περιφερειακά νοσοκομεία.
  • Να δοθούν όλες οι χρωστούμενες άδειες στο προσωπικό.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Όχι σε συγχωνεύσεις και στο κλείσιμο τμημάτων-νοσοκομείων».

Το απόγευμα της ίδια μέρας θα πραγματοποιεί ευρεία σύσκεψη των υγειονομικών με όλους τους φορείς για να παρουσιαστούν τα προβλήματα του ΠΑΓΝΗ και η έκφραση της αλληλεγγύης της ίδιας της κοινωνίας του Ηρακλείου, στην κατεύθυνση διεκδίκησης μιας πραγματικά δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα εξετάζεται η δυνατότητα απογευματινού συλλαλητηρίου όλων των υγειονομικών της Κρήτης, αφού «τα προβλήματα του ενός μεταφέρονται στον άλλο και ο αντίπαλος είναι κοινός»...

Η Εκκλησία παίρνει θέση

Την ίδια ώρα, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και στο Ρέθυμνο. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου εξακολουθεί να “ακροβατεί” σε “τεντωμένο σχοινί” στον απόηχο των μαζικών παραιτήσεων υγειονομικών, ενώ η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στηρίζει με τον τρόπο της τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που ερχόμενοι στο Ρέθυμνο για να υπηρετήσουν δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν στέγη.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος, το επόμενο διάστημα Εκκλησία και νοσοκομείο θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν προσωρινά στο Κέντρο “Θεομήτωρ” στον λόφο του Τιμίου Σταυρού όσοι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης.

Και ενώ το κλίμα τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά βαρύ στο νοσοκομείο έπειτα και από τις μαζικές παραιτήσεις γιατρών, με αποκορύφωμα την παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής, Ελένης Ιωαννίδου, ένα “σκληρό παζάρι” βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Στο επίκεντρο είναι οι εναπομείναντες ειδικευόμενοι γιατροί της Παθολογικής, οι οποίοι έχουν έτοιμες της παραιτήσεις τους σε περίπτωση που επιβαρυνθούν με εννέα και δέκα εφημερίες τον μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, σύσσωμο το Ρέθυμνο προετοιμάζεται για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 5 το απόγευμα για σήμερα Δευτέρα, με αφετηρία το Δημαρχείο και με στόχο να σταλεί μήνυμα διάσωσης του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου.

«Να σταματήσουμε τη διάλυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας»

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο που υπογράφουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ατσιπόπουλου, του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Σταυρωμένου, του Δημοτικού Πλακιά και του 3ου Λυκείου Ρεθύμνου.

«Οι πιο σημαντικοί κρίκοι στην κοινωνική “αλυσίδα” είναι η παιδεία και η υγεία. Ως γονείς και ως μέλη της κοινωνίας οφείλουμε να διεκδικούμε από την Πολιτεία να λειτουργούν αυτοί οι δύο τομείς εύρυθμα, προς όφελος των πολιτών.

Η παιδεία είναι μεγάλος “ασθενής” δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, αφού συχνά δίνουμε μικρές μάχες για τα αυτονόητα. Ασθενής όμως, και μάλιστα σε βαριά κατάσταση, είναι και η υγεία στο Ρέθυμνο.

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και το προσωπικό του χρειάζονται τη στήριξή μας, χρειάζονται τη φωνή μας και τη διεκδίκησή μας για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στελεχωμένο επαρκώς, με γιατρούς που δε θα δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, που θα μπορούν να ασκούν το λειτούργημά τους αξιοπρεπώς, σε συνθήκες ανθρώπινες, για να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους εμάς όταν τους χρειαστούμε.

Χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο που να το εμπιστευόμαστε, που θα μπορεί να μας εξυπηρετεί, όχι ένα νοσοκομείο που κλείνει τρύπες με μπαλώματα, για να ξανανοίξουν μετά και να φτάνουμε στο σημείο να μην υπάρχει τόσο μεγάλο μπάλωμα για να τις κλείσει.

Η πρόσφατη παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, μετά από είκοσι χρόνια θητείας στο ΕΣΥ, ανέδειξε τη θλιβερή και ανεπίτρεπτη κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού.

Δε χρειάζονται πολλά λόγια.

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου (σ.σ. σήμερα), στις 5 το απόγευμα, ας είμαστε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Ας σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε με απάθεια αυτά που μας αφορούν άμεσα, εμάς και τα παιδιά μας.

Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και αυτό το αγαθό πρέπει να το απολαμβάνουμε όλοι. Ας δώσουμε νόημα και αξία στη φράση αυτή, με την παρουσία μας στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου, φορείς και πρωτοβάθμια σωματεία του νομού», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News