ΠΑΓΝΗ: Θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις μετά την παράταση θητείας του διοικητή (βίντεο)

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: Θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις μετά την παράταση θητείας του διοικητή (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, φιλοξενούμενος χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος γενικότερα δεν είχαν καμία γνώση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για την παράταση θητείας των διοικητών, μεταξύ των οποίων και του διοικητή του ΠΑΓΝΗ

Προσωρινή παράταση στη θητεία του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη αποφάσισαν η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας, την ώρα που καταγράφεται ένας ορυμαγδός αντιδράσεων και ανακοινώσεων από πλευράς ιατρικής κοινότητας και τοπικών φορέων εναντίον του, με ομοβροντία μάλιστα αιτημάτων για την απομάκρυνσή του.

Η θητεία της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, του διοικητή Γιώργου Χαλκιαδάκη και του αναπληρωτή διοικητή Στέλιου Κτενιαδάκη παρατάθηκε, όπως και για όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ που έγινε γνωστό χθες το πρωί, μέχρι την οριστική επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος της Κρήτης.

Το σχετικό ΦΕΚ έχει, πάντως, ημερομηνία έκδοσης τη 12η Ιανουαρίου, με την υπουργική απόφαση όμως, την οποία υπογράφει ο υπουργός Αθανάσιος Πλεύρης, να έχει ημερομηνία υπογραφής και έκδοσης την 4η Ιανουαρίου, αφότου δηλαδή είχε ήδη προκληθεί ο σάλος μετά την πρωτοφανή απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ να στείλει τον γιατρό Εργασίας για εφόδους-ελέγχους στα σπίτια νοσούντων με COVID αναισθησιολόγων...

Το παράδοξο πάντως είναι ότι, ανατρέχοντας κανείς στη “Διαύγεια” και στις αποφάσεις του υπουργού, δε βρίσκει αναρτημένη την απόφαση παράτασης θητείας για τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ (αντίθετα υπάρχουν αναρτημένες πριν το ΦΕΚ αποφάσεις παράτασης θητείας για άλλους διοικητές νοσοκομείων).

Μάλιστα και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, φιλοξενούμενος χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος γενικότερα δεν είχαν καμία γνώση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για την παράταση θητείας των διοικητών, μεταξύ των οποίων και του διοικητή του ΠΑΓΝΗ.

Ο κ. Πατριανάκος τόνισε ότι το πληροφορήθηκε και αυτός βλέποντας, όπως όλοι, το δημοσιευμένο ΦΕΚ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να το ξαναδεί το θέμα ο υπουργός Υγείας, ερευνώντας εις βάθος και σταθμίζοντας προσεκτικά τα τελευταία γεγονότα και τις κινήσεις τού κ. Χαλκιαδάκη.

Η προσωρινή έστω παράταση της θητείας ήρθε παρά το όλο κλίμα οργής κατά του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης διεμήνυε ότι θα εξετάσει με προσοχή τις καταγγελίες και τις οργισμένες διαμαρτυρίες των υγειονομικών φορέων που έχουν φτάσει στα χέρια του.

Θυμίζουμε ότι το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί ένας ξεσηκωμός υπέρ της αποπομπής του κ. Χαλκιαδάκη στάθηκε η εντολή που έδωσε σε γιατρό Εργασίας να ελέγξει κατ’ οίκον 3 νοσούντες με COVID-19 αναισθησιολόγους, όπως και αμέσως μετά, η απόφασή του για την καρατόμηση του διευθυντή του ΤΕΠ, αναπληρωτή καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής Γιώργο Νότα.

Τις κινήσεις και τις αποφάσεις αυτές του κ. Χαλκιαδάκη έσπευσαν να καταδικάσουν με ηχηρό τρόπο το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου, αλλά και τοπικά πολιτικά πρόσωπα και όργανα πολιτικών κομμάτων.

Σε αυτόν τον καμβά, η εξέλιξη με την προσωρινή παράταση της θητείας του πυροδότησε νέο γύρο με θυελλώδεις αντιδράσεις...

Με τους αναισθησιολόγους να προειδοποιούν με ομαδικές παραιτήσεις, που θα παραλύσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, οι υγειονομικοί φορείς έχουν ήδη προγραμματίσει στάση εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και έκτακτη συνάντηση με όλους τους φορείς του νομού Ηρακλείου...

Η θρυαλλίδα των εξελίξεων, μετά την κίνηση αυτή της κυβέρνησης να παρατείνει τη θητεία του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, δεν αποκλείεται να πάρει διαστάσεις ντόμινο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, σε περίπτωση πάντως που ο κ. Πλεύρης ανανέωνε τη θητεία της διοίκησης του νοσοκομείου, τότε δε θα παραιτηθεί μόνο το σύνολο των αναισθησιολόγων του ΠΑΓΝΗ, αλλά και οι ακαδημαϊκοί γιατροί που εργάζονται εντός του νοσοκομείου.

«Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση θέλει τέτοιους ακριβώς διοικητές. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι με το “εντέλλεσθε”, με την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου.

Φαίνεται, την ίδια ώρα, πως γι’ αυτό και δεν έπαιρναν θέση ούτε το υπουργείο Υγείας, ούτε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για τα όσα έχει καταγγείλει εδώ και μήνες το Σωματείο μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Πιστεύουμε, δυστυχώς, ότι θα συνεχιστεί αυτή η κορύφωση με πολύ άσχημες επιπτώσεις για την Υγεία, για τις παροχές της Δημόσιας Υγείας και τον κρητικό λαό. Γιατί ακριβώς αυτή την εξυπηρέτηση της πολιτικής, που θέλει τα νοσοκομεία διαλυμένα, ιδιωτικοποιημένα και υποβαθμισμένα, χρειάζεται τέτοιους διοικητές», σημείωσε με τη σειρά του το μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας.

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, που προγραμματίζουν την ερχόμενη εβδομάδα επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια.

Για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης έχει προγραμματιστεί 2ωρη στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 10, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8:30 έξω από το Αναισθησιολογικό του νοσοκομείου. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί και έκτακτη συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στην οποία έχουν κληθεί να μετέχουν όλοι οι φορείς, καθώς, όπως επισημαίνουν, η λειτουργεία της Δημόσιας Υγείας τινάζεται συνολικά στον αέρα.

Η ανακοίνωση για τη στάση εργασίας

«Η ανανέωση της θητείας του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή του ΠΑΓΝΗ από το υπουργείο Υγείας, παρά τις καταγγελίες για τρομοκρατία, αυταρχισμό, εκβιασμούς, τις τεράστιες αντιδράσεις του Σωματείου, της Ένωσης Γιατρών, της ΟΕΝΓΕ, του τοπικού και Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο ΤΕΤΟΙΟΥΣ διοικητές θέλει! Το επιβεβαίωσε μάλιστα και ο επικεφαλής της 7ης Υ.ΠΕ. στη συνάντηση με τις Ενώσεις γιατρών της Κρήτης, όπου χαρακτήρισε τη διοίκηση επιτυχημένη!

Για την κυβέρνηση και το υπουργείο, λοιπόν, είναι επιτυχία οι συγχωνεύσεις κλινικών, η σωματική και ψυχολογική εξόντωση του προσωπικού, το κύμα παραιτήσεων γιατρών και άλλων υγειονομικών, οι τεράστιες αναμονές των ασθενών για χειρουργεία και ραντεβού λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Γι’ αυτούς είναι σε σωστή κατεύθυνση το “μαστίγιο” της διοίκησης με την τρομοκρατία, τις αυθαιρεσίες, τον αυταρχισμό, την υποτίμηση και υποβάθμιση της δουλειάς των υγειονομικών, την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους, γι’ αυτό και επιβραβεύονται με παράταση θητείας.

Άλλωστε, το κύμα παραιτήσεων γιατρών σε Ρέθυμνο και Βενιζέλειο λόγω της σωματικής, πνευματικής και ψυχολογικής εξάντλησης των γιατρών, αλλά και των άλλων υγειονομικών, είναι η φυσική εξέλιξη της συνειδητής εγκατάλειψης από την κυβέρνηση πολλών περιφερειακών νοσοκομείων, για να έρθει σαν “ώριμο φρούτο” το οριστικό κλείσιμό τους, ή η μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας, ώστε να απομείνουν ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία- “κόμβοι”.

Τέτοιο νοσοκομείο φιλοδοξούν να αποτελέσει το ΠΑΓΝΗ, που ήδη αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που καλείται να εξυπηρετήσει λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης. Έτσι προβλέπεται το επόμενο διάστημα να πολλαπλασιαστεί ο όγκος των ασθενών που απευθύνονται στο ΠΑΓΝΗ, αφού θα αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από τα λοιπά νοσοκομεία! Τέτοιες διοικήσεις, λοιπόν, θα έχουν ανάγκη από ’δω και πέρα, που θα κληθούν να εφαρμόσουν με ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό το “νέο ΕΣΥ” της κυβέρνησης, που ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου, ξεζουμίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και στύβει τις τσέπες των ασθενών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και ενημερώνει πως «τη Δευτέρα 16/1 (σ.σ. μεθαύριο) θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για αποφάσεις σχετικά με τον συντονισμό για αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τα άλλα σωματεία της Υγείας».

Γιατροί Ρεθύμνου: Συνάντηση με 7η Υ.ΠΕ. για παραιτήσεις, ΠΑΓΝΗ και Κέντρο Μοιρών

Εντωμεταξύ, συνάντηση πραγματοποιήθηκε προχθές μεταξύ εκπροσώπων των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου και της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ρεθύμνου, η προσβλητική ενέργεια του διοικητή του ΠΑΓΝΗ κατά των αναισθησιολόγων και η επίθεση σε γιατρό του Κ.Υ. Μοιρών.

Επισημάναμε στη διοίκηση τους λόγους για το κύμα παραιτήσεων γιατρών, που είναι κυρίως οι εντατικοί ρυθμοί δουλειάς (η υπερεφημέρευση, οι περικοπές ρεπό, οι εκατοντάδες χρωστούμενες άδειες, οι μετακινήσεις) λόγω της υποστελέχωσης.

Για την απαράδεκτη απαξιωτική εντολή του διοικητή του ΠΑΓΝΗ να στείλει γιατρό εργασίας στα σπίτια τριών αναισθησιολόγων για να επαληθεύσει τη νόσησή τους από COVID, η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. απέφυγε να πάρει θέση, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει ακόμη όλα τα δεδομένα. Υπερασπίστηκε δε τη διοίκηση ως επιτυχημένη στη διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών του νοσοκομείου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News