Υδρογονάνθρακες: Αυτοί είναι τρεις κίνδυνοι για τις πρώτες γεωτρήσεις στην Ελλάδα

Κρήτη
Υδρογονάνθρακες: Αυτοί είναι τρεις κίνδυνοι για τις πρώτες γεωτρήσεις στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός του 2023 οι εταιρείες αλλά και συνολικά το ελληνικό project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν τρεις απειλές

Υδρογονάνθρακες: Οι κίνδυνοι για τις πρώτες γεωτρήσεις στην Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ελληνικό project των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ) μέχρι στιγμής διαπιστώνει την τήρηση των συμφωνηθέντων με τις εταιρείες ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy ως προς την πρόοδο των σεισμικών ερευνών. Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί πλήρως απέναντι στις συμβατικές τους υποχρεώσεις φέρνοντας τα σεισμογραφικά σκάφη για την εκτέλεση των εργασιών πρόσκητησης δισδιάστατων ή τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών, ανάλογα με το block.

Η ExxonMobil αναμένεται να παρατείνει το σεισμικό της πρόγραμμα στα θαλάσσια blocks της Κρήτης σκανάροντας με πλέον αποτελεσματικό τρόπο κάθε γεωολογική δομή. Οι πληροφορίες, μάλιστα θέλουν, να προτίθεται να φέρει και κατά ένα χρόνο νωρίτερα γεωτρύπανο.

Οι απειλές

Ωστόσο, εντός του 2023 οι εταιρείες αλλά και συνολικά το ελληνικό project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν τρεις απειλές.

Η περίπτωση της Energean στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων, η οποία είναι και η πλέον ώριμη περιοχή για την πρώτη γεώτρηση στη χώρα μας, δείχνει τους κινδύνους. Σύμφωνα με τα όσα έγραψε χθες η στήλη του ΟΤ «Inside Stories» και παρά τα όσα δείχνουν τα χρονοδιαγράμματα της ΕΔΕΥΠ και οι πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρώτη γεώτρηση θα γίνει τελικά, όχι εντός της χρονιάς, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Και φυσικά, η χρονική μετατόπιση δεν αποδίδεται στην Energean.

Ας δούμε, όμως, τους κινδύνους που απειλούν με καθυστέρηση το πρόγραμμα έρευνας κι εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων:

1. Η διοικητική γραφειοκρατεία.

Πριν τη διενέργεια μίας γεώτρησης απαιτείται η έκδοση και έγκριση από το ΥΠΕΝ της Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από τη στιγμή της υποβολής της στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) απαιτούνται 30 ημέρες προκειμένου να ελεγχθεί αν ο φάκελος είναι πλήρης ή ελλιπής.

Κι αν είναι πλήρης τότε η ΔΙΠΑ θα πρέπει να αποστείλει τη Μελέτη προς διαβούλευση στην αρμόδια Περιφέρεια και άλλους φορείς. Το εκτιμώμενο διάστημα για τη διαβούλευση, τις γνωμοδοτήσεις των αρχών και την τελική έγκριση από τη ΔΙΠΑ είναι τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Στη συνέχεια χρειάζεται ένα εξάμηνο για την εξεύρεση του εξοπλισμού (γεωτρύπανα), τη διαμόρφωση του εργοταξίου και τον εντοπισμό λιμανιού ή χώρου βάσης για τα γεωτρύπανα.

Ο προαναφερόμενος χρόνος οδηγεί, για παράδειγμα την περίπτωση των Ιωαννίνων στο πρώτο τρίμηνο του 2024 προκειμένου να ξεκινήσει η γεώτρηση.

2. Οι εθνικές εκλογές

Το εξάμηνο που έρχεται είναι εκλογικό.

Δεν αποκλείεται, με βάση και την ελληνική πραγματικότητα, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να παγώσουν.

Όπως επίσης και οι υπουργοί να κατεβάσουν τα μολύβια… Η διενέργεια των εκλογών στη χώρα μας έχει και την αβεβαιότητα, λόγω του συστήματος διεξαγωγής τους. Το σύστημα της απλής αναλογικής. Οπότε είναι πιθανόν να προκύψουν καθυστερήσεις

3. Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Το Φθινόπωρο στην Ελλάδα διεξάγονται και οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Και μπορεί οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες να στηρίζουν το εγχείρημα των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Δεν είναι, όμως, σε θέση κανείς να γνωρίζει αν την επόμενη μέρα, οι νέες τοπικές ηγεσίες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το project ή θα το παρεμποδίσουν.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτές οι απειλές είναι πιθανόν να μετατοπίσουν χρονικά το όλο εγχείρημα της χώρας για την έρευνα κι εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου. Και φυσικά οι εκλογές δεν είναι δυνατόν και φυσικό να αποφευχθούν, όπως σχολιάζουν. Ωστόσο τα διοικητικά εμπόδια και η γραφειοκρατία είναι ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News