Ένας μικρός παράδεισος αναδύεται μόλις 12 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ηρακλείου, ανάμεσα στο Αρχανιώτικο φαράγγι στα δυτικά και στην εύφορη κοιλάδα των Αρχανών στα ανατολικά, ο λόγος για του Φουρνί.
Το δάσος Φουρνί είναι ένα μικρό τεχνητό δασάκι, το οποίο βρίσκεται στο λόφο Κεφάλα, δίπλα στο χωριό Κάτω Αρχάνες. Το όνομά του το πήρε από το ομώνυμο προμινωικό νεκροταφείο που βρέθηκε στη νότια πλευρά του λόγου και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του νοτίου Αιγαίου.
Στο λόφο του Φουρνιού έχει διαμορφωθεί ένα πολύ όμορφο δασάκι με πάγκους και τραπέζια. Παρόλο που είναι τεχνητό είναι πραγματικά πανέμορφο και αξίζει να κάνει κάποιος μια εκδρομή έως εκεί, έχουν φυτευτεί πολλά πεύκα και κυπαρίσσια που ξεπροβάλουν από τους λίγους βράχους του λόφου.
Το δασάκι στο Φουρνί είναι ιδανικό για πεζοπορία ενώ οι πολλές διαδρομές του το έχουν κάνει αγαπητό και σε ποδηλάτες. Στο Φουρνί υπάρχει ένα μικρό πέτρινο θεατράκι απ’ όπου η θέα στις απέναντι Αρχάνες είναι εκπληκτική.
Λίγο παραπέρα από το θεατράκι βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος του προμινωικού νεκροταφείου, το οποίο μάλιστα αποτελεί το μεγαλύτερο προϊστορικό νεκροταφείο του Αιγαίου. Στο Φουρνί μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να γίνονται ανασκαφές οι οποίες φέρνουν στην επιφάνεια σημαντικότατα ευρήματα.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν μαρτυρούν ότι οι αρχαίες Αρχάνες είχαν σχέσεις με το Αιγαίο, τη Αίγυπτο και την Ανατολή. Το σημαντικότερο ίσως εύρημα είναι ασύλληπτη σαρκοφάγος της βασίλισσας, όπου βρέθηκαν αμύθητης αξίας κοσμήματα περισσότερα από 140 και άλλα αντικείμενα που θα έπαιρνε μαζί της στον άλλο κόσμο αλλά και υπολείμματα από τη θυσία ενός βοδιού και ενός αλόγου. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο των Αρχανών και στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.