Στα Χανιά ο ετήσιος απολογισμός του ΟΟΣΑ (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Στα Χανιά ο ετήσιος απολογισμός του ΟΟΣΑ (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη, προβλέπεται η δημιουργία ενός κέντρου του Διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα

Τον κεντρικό ρόλο της Κρήτης στο χώρο της Μεσογείου έρχεται να αναδείξει η σύμπραξη του δήμου Χανίων και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 

Η σπουδαία συνεργασία επικυρώθηκε με το σύμφωνο συνεργασίας το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας από τον δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών κ. Συμεών Τσομώκο, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, του μονίμου αντιπροσώπου του Οργανισμού κ. Γιώργου Πρεβελάκη, του γενικού γραμματέα του Οργανισμού κ. Ματίας Κόρμαν. Παρόντες ήταν και πρεσβευτές των χωρών που αποτελούν μέλη του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη, προβλέπεται η δημιουργία ενός κέντρου του Διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, με το ετήσιο συνέδριο του να λαμβάνει χώρα στα Χανιά, όπου θα παρουσιάζεται η τακτική έκθεση του Οργανισμού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η ίδρυση του κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Σήμερα το μεσημέρι εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη.

Για μια νέα συνεργασία και για τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής, έκανε λόγο ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος μίλησε για μια ιστορική στιγμή. «Ο παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με τη βάση δεδομένων, το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία του, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με το εγνωσμένο κύρος και την αξιοπιστία του στην ανάπτυξη του διαλόγου, τη μετάδοση νέων ιδεών αλλά και τη γενικότερη συμβολή του στην αποτύπωση της ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, συναντώνται στα Χανιά» υπογράμμισε ο κ. Σημανδηράκης.

Πρόσθεσε δε ότι «η πόλη των Χανίων έχει όλα τα εχέγγυα, καθώς και το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο για τη φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την αντιμετώπιση των πληθυσμιακών ζητημάτων που ταλανίζουν τη σύγχρονη Ευρώπη και την παγκόσμια κοινωνικο-οικονομική πολιτική σκηνή».

Στην την ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Οργανισμού αλλά και τον πρωθυπουργό «για την καθοριστική του συμβολή στην επίτευξη αυτής της συνεργασίας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην επιλογή των Χανίων για τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου του Οργανισμού τονίζοντας πως: «Η επιλογή των Χανίων δεν αποτελεί απόρροια μόνο του ρόλου της Κρήτης ως συνόρου της Ευρώπης αλλά τη συνισταμένη της επάρκειας των υποδομών, της πρόθεσης των φορέων και της διάθεσης των πολιτών καθώς και του κεντρικού ρόλου που έχει το νησί στον μεσογειακό και στο διηπειρωτικό χώρο».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την ίδρυση θεματικού Κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη προχώρησαν η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, το μνημόνιο υπογράφηκε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Mathias Cormann και τους Υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Παρόντες επίσης κατά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ κ. Γιώργος Πρεβελάκης και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Το Κέντρο του ΟΟΣΑ αποτελεί πρόταση και πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με σκοπό την ανάδειξη και την ανάλυση:

  • πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση,
  • ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά και
  • την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Το Κέντρο του ΟΟΣΑ θα λειτουργήσει ως κόμβος για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την έρευνα και τον διεθνή πολιτικό και επιστημονικό διάλογο για την υποστήριξη και τη συμπλήρωση του έργου του Οργανισμού. Το Κέντρο θα οργανώνει δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και think tanks που εδρεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται και η διοργάνωση σε ετήσια βάση του Διεθνούς Συνεδρίου Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό (International Crete Conference for Dialogue on Population), το οποίο θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News