Ιατρική Σχολή Κρήτης: Στηρίζει τους Αναισθησιολόγους και τον Διευθυντή των ΤΕΠ έναντι των εντολών του διοικητή του ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Ιατρική Σχολή Κρήτης: Στηρίζει τους Αναισθησιολόγους και τον Διευθυντή των ΤΕΠ έναντι των εντολών του διοικητή του ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των αναισθησιολόγων και του διευθυντή των ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ από τη γενική συνέλευση που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το μεσημέρι

Δύο επιστολές στήριξης των αναισθησιολόγων αλλά και του διευθυντή των ΤΕΠ αναμένεται να εκδώσει σήμερα Τρίτη 10 Ιανουαρίου, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε διαδικτυακά χθες το μεσημέρι. Με αυτό τον τρόπο η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης παίρνει ξεκάθαρη στάση, όπως άλλωστε έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, υπέρ των γιατρών. Η επιχειρηματολογία αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνη του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στο ζήτημα των αναισθησιολόγων. Από εκεί και πέρα, τίθεται ένα εύλογο ερώτημα τι θα κάνουν αρμόδιοι φορείς και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, συνεδρίασε χθες Δευτέρα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με φόντο τις καταδικαστέες σε επίπεδο Ιατρικού Συλλόγου αλλά και της κοινής γνώμης ενέργειες του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη. Στο επίκεντρο της συζήτησης, που έλαβε χώρα διαδικτυακά, ήταν και η “καρατόμηση” του διευθυντή των ΤΕΠ. Αφορμή για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση που έλαβε χώρα ήταν η επιστολή διαμαρτυρίας της διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αναπληρώτριας καθηγήτριας Αναισθησιολογίας Αλεξάνδρας Παπαϊωάννου.

Αναφορικά με την “καρατόμηση” του διευθυντή των ΤΕΠ κ. Νώτα, επισημαίνεται ότι, αν και εδώ και δύο χρόνια υπάρχει αίτημα για εγκατάσταση πανεπιστημιακής κλινικής Επείγουσας Ιατρικής, η οποία έχει εγκριθεί με ΦΕΚ, εντούτοις αυτό παραμένει δύο χρόνια στο συρτάρι και αιφνιδιαστικά η Διοίκηση αλλάζει τον διευθυντή των ΤΕΠ “καρατομώντας” τον ήδη διευθυντή καθηγητή της Ιατρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γραφτούν και να δημοσιοποιηθούν δύο επιστολές διαμαρτυρίας, τόσο για τους αναισθησιολόγους όσο και για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι συγκεκριμένες επιστολές που θα δουν το φως της δημοσιότητας θα αποτελούν ένα δριμύ “κατηγορώ” για τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, αλλά και για την αδράνεια που υπάρχει σε επίπεδο ΤΕΠ.

Με αυτόν τον τρόπο η Ιατρική Σχολή θα εκφράσει τη διαμαρτυρία της, που αναμένεται να κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα πάλι με έγκυρες πηγές, η γενική συνέλευση αναμένεται να υπερασπιστεί τον επαγγελματία Υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου στις 3 Ιανουαρίου είχε συνεδριάσει εκτάκτως καταδικάζοντας τη στάση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ.

«Ο ΙΣΗ, ως ΝΠΔΔ, σκοπός του οποίου είναι η μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος, ικανού από επιστημονικής αλλά και ηθικής απόψεως να εξυπηρετεί με προθυμία και αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία και τους ασθενείς, στα πλαίσια της περιφρούρησης της αξιοπρέπειας των ιατρών-μελών μας, καταδικάζει ομόφωνα τη συγκεκριμένη πράξη που πλήττει την προσωπικότητα, τα έννομα συμφέροντα, αλλά και την ιατρική αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Καταγγέλλουν «αυταρχισμό»

Είναι άξιο αναφοράς πως, με φόντο τη στάση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ να καλέσει επαγγελματίες υγείας ώστε να κάνουν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε αναισθησιολόγους που είχαν δηλώσει πως είχαν νοσήσει, έντονη ήταν και η αντίδραση των εκλεγμένων γιατρών με τη ΔΗΠΑΚ. Στην ανακοίνωσή τους οι συγκεκριμένοι γιατροί αναφέρουν: «Η απαράδεκτη καταδικαστέα εντολή του διοικητή του ΠΑΓΝΗ για επίσκεψη του γιατρού Εργασίας και μιας επισκέπτριας Υγείας σε σπίτια τριών αναισθησιολόγων, προκειμένου να επαληθεύσουν αν νοσούσαν από COVID, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των συναδέλφων προσβάλλει όλους τους εργαζόμενους στην υγεία, που δίνουν εδώ και τρία σχεδόν χρόνια τη μάχη κατά της πανδημίας. Στις αυθαιρεσίες της διοίκησης έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη “καρατόμηση” και αντικατάσταση του διευθυντή ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ». Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται πως «οι διοικήσεις επιρρίπτουν στους ίδιους τους υγειονομικούς την ευθύνη για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις χρόνιες ελλείψεις του δημόσιου Συστήματος Υγείας σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, επιδιώκοντας έτσι να αποσιωπήσουν τις κυβερνητικές ευθύνες για τις ελλείψεις αυτές, οι οποίες συνεχίζονται στα πλαίσια της εξοικονόμησης κρατικών δαπανών. Φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν προσέχουν, νοσούν και διασπείρουν, φταίνε όταν αναβάλλονται προγραμματισμένες επεμβάσεις εξαιτίας κάποιας αρρώστιας τους, φταίνε που δε θυσιάζουν ακόμη περισσότερα ρεπό και άδειες για να αναπληρώσουν ασθενείς συναδέλφους τους, φταίνε οι διευθυντές των κλινικών όταν δε φροντίζουν να μη διαταράσσεται η λειτουργία των τμημάτων τους κατά την απουσία υπαλλήλων...».

Δίωρη στάση εργασίας από τους εργαζόμενους αύριο στο ΠαΓΝΗ

Είναι άξιο αναφοράς πως, με αφορμή την ενέργεια του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, από τις 8 έως τις 10 το πρωί. Ταυτόχρονα απευθύνει κάλεσμα στους εργαζομένους να παρευρεθούν στις 8 το πρωί στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για να παρθούν αποφάσεις για τη στάση τους απέναντι στον αυταρχισμό της Διοίκησης. «Στόχος της αυταρχικής συμπεριφοράς της Διοίκησης είναι να επιβάλει τη σιγή σε όσους αναδεικνύουν τα προβλήματα και διεκδικούν λύσεις», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, μέσω της ανακοίνωσης οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. «να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, που επανειλημμένως προσβάλλει και μειώνει τους μάχιμους υγειονομικούς και προκαλεί την κοινωνία και τους ασθενείς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News