Γκίκας Μαγιορκίνης στο neakriti.gr: «Ο ιός της γρίπης είναι ο πιο ισχυρός της δεκαετίας»

Κρήτη
Γκίκας Μαγιορκίνης στο neakriti.gr: «Ο ιός της γρίπης είναι ο πιο ισχυρός της δεκαετίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση αυτή; Και πότε θα βελτιώνεται η κατάσταση;

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο neakriti.gr όπου έκανε σαφές πως ο ιός της γρίπης είναι ο πιο ισχυρός της δεκαετίας που διανύουμε. Ο κ.  Μαγιορκίνης, μεταξύ άλλων, μίλησε για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που είναι το ΧΒΒ.1.5. 

Αρχικά, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε: «Είμαστε στη χειμερινή περίοδο που όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα. Δεν έχουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση, οπότε όλες οι ιώσεις ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Ο Κορωνοϊός βρίσκεται σε επίπεδα υψηλής κυκλοφορίας σε σχέση με το Σεπτέμβριο, αλλά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά τον ιό της γρίπης, έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για μια δεκαετία». 

Πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση αυτή; Και πότε θα βελτιώνεται η κατάσταση; 

«Το είδαμε στο νότιο ημισφαίριο. Αυτοί έχουν χειμώνα όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι. Εκεί είδαμε πως τα κρούσματα της γρίπης ήταν ιδιαίτερα έντονα. Ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα. Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Είναι σίγουρο πιο διαχειρίσιμο απ’ ότι ήταν ο κορωνοϊός πέρυσι. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα με περισσότερες κλίνες και σίγουρα μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα. Δε μας ανησυχεί σε επίπεδο συστήματος υγείας. Μετά το τέλος του Φεβρουαρίου, θα δούμε βελτίωση της κατάστασης» απάντησε ο κ. Μαγιορκίνης 

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε τις εκτιμήσεις του για τον κορωνοϊό τους επόμενους μήνες λέγοντας: «Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο καινούργιο στέλεχος και πιο συγκεκριμένα για το ΧΒΒ.1.5. Το συγκεκριμένο στέλεχος ερευνάται τις τελευταίες εβδομάδες και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. To CDC των ΗΠΑ έκανε την εξής πρόβλεψη: το ποσοστό στελέχους μέχρι τέλος του μήνα θα ήταν 40%. Το υποβάθμισε χθες (σ.σ. προχθές) στο 28%. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία. Είναι το πιο δυναμικό στέλεχος του ιού που έχουμε. Όποια εκτίμηση δει το φως της δημοσιότητας, δεν θα είναι τόσο ακριβής. Μάλλον είναι πιο μεταδοτικό με βάση τα στοιχεία αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι είναι θανατηφόρο. Στις Πολιτείες όπου επικράτησε, φαίνεται πως δεν πιέστηκε το σύστημα υγείας. Φαίνεται πως είναι ένα στέλεχος που δε μπορεί να διαταράξει την πορεία προς την κανονικότητα και την ενδημικότητα». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News