Παναγία Οδηγήτρια: Στον Μέρωνα ένα από τα ιστορικότερα κειμήλια της Κρήτης (βίντεο)

Κρήτη
Παναγία Οδηγήτρια: Στον Μέρωνα ένα από τα ιστορικότερα κειμήλια της Κρήτης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εφημέριος π. Μανώλης διηγείται την ιστορία της εικόνας της Παναγίας Οδηγήτριας, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον οικισμό του Μέρωνα

Έναν από τους ιστορικότερους ναούς της Κρήτης επισκέφθηκε η εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», τον ναό της Παναγίας στον Μέρωνα, που αποτελεί ένα θρησκευτικό «στολίδι» του οικισμού. Μέσα σε αυτόν, φιλοξενείται ένα χριστιανικό κειμήλιο μεγάλης ιστορικής σημασίας, η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας.

Ο εφημέριος του Μέρωνα, π. Μανώλης, διηγήθηκε ζωντανά στην εκπομπή την ιστορία αυτής της εικόνας, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον οικισμό. «Βρισκόμαστε στο ανάκτορο, όπως το ονομάζουμε, της παναγίας. Η οικογένεια των Καλλέργηδων επιμελήθηκαν τον ναό, έφεραν ζωγράφο από την Κωνσταντινούπολη που έκανε τοιχογραφίες σε όλους τους τοίχους» ανέφερε ο π. Μανώλης εξιστορώντας τα γεγονότα για τον εμβληματικό ναό της Παναγίας.

«Η Παναγία της οδηγήτριας χρονολογείται τον 14ο αιώνα, ο επιθετικός προορισμός της, προέρχεται από τον τόπο κατασκευής που ήταν η Μονή των Οδηγών στην Κωνσταντινούπολη» εξήγησε ο εφημέριος. Στη συνέχεια, ο Αλέξιος Καλλέργης της γνωστής οικογενείας της Ενετοκρατίας, την έφερε ως δώρο στον Ναό της Παναγίας στο Μέρωνα.

Μάλιστα, η Παναγία της Οδηγήτριας, ή αλλιώς η «Μόνα Λίζα του Βυζαντίου» κατέχει μια σημαντική θέση ανάμεσα στα ιστορικά εκθέματα της χώρας. «Η εικόνα έχει λάβει μέρος σε πάρα πολλά μουσεία και εκθέσεις στην Ελλάδα. ‘Έχει χαρακτηριστεί ως η Μόνη Λίζα του Βυζαντίου, με την εικασία ότι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι χρησιμοποίησε αυτή ως πρότυπο για να ζωγραφίσει τη Τζοκόντα» επισήμανε ο π. Μανώλης.

Πρόκειται για ένα θρησκευτικό κειμήλιο, που οι κάτοικοι του Μέρωνα έχουν «αγκαλιάσει» με σεβασμό και ευλάβεια, ενώ χιλιάδες είναι οι επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου που σπεύδουν στον οικισμό για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν από κοντά την εντυπωσιακή εικόνα. «Ο χώρος του ναού είναι πάντα ανοιχτός, τον επιμελούνται οι κάτοικοι του Μέρωνα, έρχονται προσκυνητές από όλο το κόσμο. Κάθε χρόνο, έχουμε περίπου 4.000 επισκέπτες για την εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας» ανέφερε ο π. Μανώλης.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι είναι μια εξαιρετικά παλαιά εικόνα, έχει ανάγκη και από σχετική συντήρηση ώστε να διατηρεί ανεξίτηλα, την μοναδική ομορφιά της. «Έχουμε συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων πάντοτε. Η εικόνα έχει συντηρηθεί και παρά τις φθορές, τα χαρακτηριστικά του προσώπου της Παναγίας και του Χριστού είναι τόσο καλά συντηρημένα που αποτελούν μια πολύ ζωντανή μορφή» δήλωσε. Κλείνοντας, ο π. Μανώλης έκανε την μεγάλη τιμή στην εκπομπή, να ψάλει ζωντανά το μεγαλυνάριο, δοξολογώντας την Παναγία του Μέρωνα και προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News