"Εξαναγκάζομαι σε παραίτηση γιατί..." φεύγει καταγγέλοντας η Διευθύντρια της Παθολογικής Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου

Κρήτη
"Εξαναγκάζομαι σε παραίτηση γιατί..." φεύγει καταγγέλοντας η Διευθύντρια της Παθολογικής Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Της αποψινής παραίτησης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο που κορυφώθηκε στις αρχές της εβδομάδας όταν η κα Ιωαννίδου κατέθεσε στα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου αίτηση για την χορήγηση 170 ημερών αδείας που δικαιούται με την πρόθεση παραίτησης

Μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας στο Ε.Σ.Υ., όπου τα τελευταία 6 χρόνια ήταν στο «τιμόνι» της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η παθολόγος και λοιμωξιολόγος του νοσηλευτικού ιδρύματος, Ελένη Ιωαννίδου γνωστοποίησε το απόγευμα με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παραίτησή της από ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο.

Η ίδια κάνει λόγο για «τέλος εποχής», υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει καμία προοπτική ενίσχυσης της πολύπαθης παθολογικής κλινικής με έμψυχο δυναμικό.

Της αποψινής παραίτησης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο που κορυφώθηκε στις αρχές της εβδομάδας όταν η κα Ιωαννίδου κατέθεσε στα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου αίτηση για την χορήγηση 170 ημερών αδείας που δικαιούται με την πρόθεση παραίτησης.

Το πρωί μάλιστα υπήρξε νέα συνάντηση μεταξύ της κα Ιωαννίδου και της διοίκησης του νοσοκομείου, όπου της ανακοινώθηκε πως το αίτημα της απορρίφθηκε, με την ίδια να απαντά πως μετά την αυριανή εφημερία στο ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο, θα επανέλθει την Δευτέρα με σκοπό να υποβάλλει και επίσημα την παραίτηση της.

Εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση η διευθύντρια της παθολογικής κάνει μεταξύ άλλων αναφορά στον εξαναγκασμό που υπέστη και μάλιστα με αυταρχικό τρόπο για να συμμετέχει σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών παρά την έγγραφη και έντονη αντίθεση της που πηγάζει από την μη ειδίκευση της σε αυτό το αντικείμενο.

Επιπλέον, μιλά για τα 13 συνολικά «εντέλλεσθε» που έλαβε τα τελευταία 3 χρόνια, για τις περικοπές ρεπό και αδειών τόσο της ιδίας όσο και των συνεργατών της προκειμένου να βγαίνει το πρόγραμμα της πρωινής λειτουργίας, για τον χρόνο που ουδέποτε είχε για την οικογένεια της, για τον εξαναγκασμό που υπέστη σε 9η εφημερία και 4η αργία σε ένα μήνα ενώ η κλινική της βρίσκεται σε τόσο οριακή υποστελεχωση.

Μιλά για την παραίτησή της και από την Επιτροπή Λοιμώξεων, που δεν λειτουργεί και από την οποία παραιτήθηκε πριν από 1 μήνα. Αναφέρεται στα 4 χρόνια που δεν λειτουργεί το εξωτερικό παθολογικό ιατρείο, αλλά και για την πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της όταν αδυνατούσε να προχωρήσει σε νέες εισαγωγές ασθενών στην παθολογική.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης της κα Ιωαννίδου:

«Παραιτούμαι από το ΕΣΥ ή μάλλον εξαναγκάζομαι σε παραίτηση

Οι λόγοι της απόφασης μου να παραιτηθώ είναι γνωστοί στη διοίκηση από τα αναρίθμητα έγγραφα τα οποία έχω καταθέσει και στα οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση εκτός από «εντέλλεσθε». Παρόλα αυτά θα τα συνοψίσω στα παρακάτω.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί με αυταρχικό τροπο μου επιβλήθηκε να συμμετέχω σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών παρά την έγγραφη και έντονη αντίθεση μου που πηγάζει από την μη ειδίκευση μου σε αυτό το αντικείμενο

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχω καταφέρει να λάβω ούτε το 1/20ο από την κανονική μου άδεια, καθόλου εκπαιδευτική η άλλου είδους άδεια.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω λάβει 13 εντέλλεσθε τα τελευταία 3 χρόνια και από ότι φαίνεται θα λάβω πολλά ακόμα για μια κατάσταση που ουδόλως έκτακτη και ουδόλως επείγουσα είναι αντιθέτως είναι χρόνια και γνωστή στους πάντες από καιρό.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχω πάει σε ένα συνέδριο, σε ένα μετεκπαιδευτικό σεμινάριο, δεν έχω λείψει από τη δουλειά για περισσότερο από μια εβδομάδα συνεχόμενη και αυτή με μαζεμένα ρεπό και άπειρες εφημερίες πριν και μετά.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί κόβω συνέχεια ρεπό από τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου προκειμένου να βγει το πρόγραμμα της πρωινής λειτουργίας

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί ο χρόνος μου με την οικογένεια μου είναι ελάχιστος και είμαι σε μια συνεχή κίνηση και αγωνία για να κρατήσω ένα επίπεδο στη φροντίδα των ασθενών, στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων και τη συνεργασία με τις άλλες κλινικές

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν μπορώ να προγραμματίσω τίποτα στη ζωή μου και ζω σε μια κατάσταση πρόχειρων και λύσεων της τελευταίας στιγμής.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί παρά τις αντίθετες δηλώσεις περί εκτίμησης στο πρόσωπο μου από τη διοίκηση έχω εξαναγκαστεί σε 9η εφημερία και 4η αργία σε ένα μήνα ενώ η κλινική μου βρίσκεται σε τόσο οριακή υποστελεχωση.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ σοβαρά με την επιτροπή λοιμωξεων η οποία ουσιαστικά δεν λειτουργεί και όταν παραιτήθηκα πριν από ένα μήνα δεν έγινε καμία κίνηση αντικατάστασης μου.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί εδώ και 4 χρόνια δεν μπορώ να λειτουργήσω το εξωτερικό παθολογικό ιατρείο και ντρέπομαι τους ασθενείς που νοσηλεύω όταν τους λέω ότι δεν γίνεται επανεξέταση.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί αγνοήθηκα όταν ζήτησα μια νοσηλεύτρια λοιμωξεων αποκλειστικής απασχόλησης όπως λέει ο νόμος.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί αγνοήθηκα σε όποια πρόταση έκανα για προϊσταμένη της κλινικής και για νοσηλεύτρια λοιμωξεων.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα αίτημα μου που θα έκανε πιο βιώσιμη τη λειτουργία της κλινικής και της επιτροπής λοιμωξεων.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω κάνει ότι μπορούσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση με αποκορύφωμα την άρνηση μου να νοσηλεύω ασθενείς που δεν θα μπορώ να φροντίσω όπως πρέπει, και αντιμετωπίστηκα από τη διοίκηση με πειθαρχική διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικά εκλεγμένων συναδέλφων μου.

Κυρίως όμως εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης, το οποίο μου έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σταθερής μετακίνησης γιατρού στην κλινική μας, κανένα σχέδιο κινήτρων, καμία προκήρυξη θέσης ή οποιασδήποτε μόνιμης λύσης, αλλά θα συνεχίσει το καθεστώς των αποσπασματικών μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής κάθε μήνα για εφημερίες.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί με την ανακοίνωση της παραίτησης μου η λύση μοιάζει να «αφορά» τον τομέα και όχι τη διοίκηση.

Τέλος εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής μου αντοχής.

ΥΓ. Ζήτησα την κανονική μου άδεια η οποία είναι γύρω στις 170 μέρες με την πρόθεση παραίτησης. Η απάντηση ήταν άλλο ένα όχι.

4 Ιανουαρίου 2023

Τέλος εποχής για μένα

Ελενη Ιωαννίδου»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News