Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Καταδικάζει και ζητά ευθύνες για την έφοδο σε σπίτια γιατρών με Covid-19 με εντολή διοικητή

Κρήτη
Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Καταδικάζει και ζητά ευθύνες για την έφοδο σε σπίτια γιατρών με Covid-19 με εντολή διοικητή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόδοση ευθυνών από το υπουργείο ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, που καταδικάζει τους κατ’ οικον ελέγχους στους αναισθησιολόγους

Αυξάνονται οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η προ ημερών κατ’ οίκον “επίσκεψη” - με εντολή του διοικητή του ΠΑΓΝΗ - σε αναισθησιολόγους του νοσοκομείου που είχαν νοσήσει με COVID-19 για να επιβεβαιωθεί μέσω rapid test η λοίμωξη από κορωνοϊό.

Μετά την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, τη δημόσια τοποθέτηση της διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου για το περιστατικό, και τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ήρθε χθες Τρίτη 3 Ιανουαρίου, η αντίδραση και της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, αργά χθες Τρίτη τη νύχτα ομοφώνως στον Ιατρικό Σύλλογο κατέληξαν σε καταδικαστική απόφαση των γεγονότων αυτών, κάτι που θα επιβεβαιωθεί με ανακοίνωση που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες του neakriti.gr, αναφέρουν ότι ο Ιατρικός Σύλλογος καταδίκασε την πρακτική με εντολή διοικητή του ΠΑΓΝΗ να πάει γιατρός Εργασίας σε σπίτια γιατρών που νοσούσαν με COVID και ταυτόχρονα ζητά την απόδοση ευθυνών σε όλες τις κατευθύνσεις.

Στο μεταξύ, το κλίμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου ήταν αρκετά “εκρηκτικό”. Το “παρών” έδωσε, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου (ήταν μία από τις γιατρούς που “ελέγχθηκαν” κατ’ οίκον υποβαλλόμενες σε rapid test) η οποία ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το neakriti.gr ότι «επιτέλους νιώθω (σ.σ. αναφέρεται προφανώς στον ΙΣΗ) ότι υπάρχει ένας φορέας στον οποίο μπορούμε να βρούμε υποστήριξη, γιατί οι συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικές για οποιονδήποτε άνθρωπο. Δεν μπορείς να είσαι ούτε παραγωγικός ούτε ευτυχισμένος σε ένα περιβάλλον που είναι εκφοβιστικό και τοξικό».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΣΗ, χθες το βράδυ, τέθηκε επί τάπητος η κλιμάκωση των αντιδράσεων ενάντια στο επίμαχο συμβάν. Σε δήλωση που έκανε στο neakriti.gr και την “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος, επισήμανε ότι «πρέπει να προασπίσουμε και να υπερασπιστούμε την ιατρική αξιοπρέπεια. Δε ζητάμε διαφορετική μεταχείριση, ό,τι μεταχείριση έχουν όλοι οι εργαζόμενοι θέλουμε και για τους γιατρούς. Δεν μπορεί όμως να αμφισβητείται η ειλικρίνεια, η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία ενός γιατρού, μιας διευθύντριας μιας κλινικής, δύο διευθυντών αναισθησιολόγων, (...)».

Η κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε, πάντως, και στην κατ’ οίκον “επίσκεψη” που δέχτηκε. «Ήρθαν δήθεν για ιατρική περίθαλψη. Αυτό έγραφε το έγγραφο. Αλλά μου αναφέρθηκε ρητά ότι η εντολή που είχαν από τον διοικητή ήταν να μου κάνουν ένα rapid test, αγνοώντας το γεγονός ότι υπήρχε ήδη το θετικό αποτέλεσμα του δικού μου rapid test αναρτημένο την πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας. Δεν έχω τίποτα να κρύψω! Υποβλήθηκα σε τεστ, το οποίο βγήκε πάλι θετικό! Δε συμφωνώ με την όλη διαδικασία, με προσβάλλει, με απαξιώνει και ως γιατρό, γιατί είναι σαν με ποινικοποιεί ότι μπορώ να πιστοποιήσω ότι είμαι ασθενής. (...) Από την άλλη δεν είχα να κρύψω κάτι, ούτε να φοβηθώ να υποβληθώ ξανά σε τεστ!».

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι τις προηγούμενες ημέρες η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου έστειλε ιατρό Εργασίας στις οικίες τριών συναδέλφων αναισθησιολόγων προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο για νόσηση από τον ιό SARS-COVID-19. Οι συνάδελφοι είχαν ήδη ακολουθήσει τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, αφού είχαν δηλωθεί στην κρατική πλατφόρμα θετικά tests.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας οφείλει να τονίσει ότι η κίνηση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι όπως πραγματοποιήθηκε δε συνάδει με τον Δημοσιονομικό Κώδικα, αποτελεί κυρίως κατάφωρη προσβολή της προσωπικότητας και της ιατρικής υπόστασης των συναδέλφων. Αυτές οι κινήσεις καταδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης, καταλύουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνεργασίας μεταξύ των ιατρών και της Διοίκησης και εισάγουν στο εργασιακό περιβάλλον στοιχεία εκφοβισμού και απαξίωσης.

Τέτοια συμβάντα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια προσέλκυσης νέων υποψήφιων αναισθησιολόγων και αμαυρώνουν την εικόνα του πολύπαθου δημόσιου Συστήματος Υγείας. Απευθύνουμε έκκληση στη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να σεβαστεί το ιατρικό λειτούργημα και να μη δυναμιτίζει τη λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο ευθύνης της», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία.

Στο μεταξύ, τα βέλη τους εναντίον του διοικητή του ΠΑΓΝΗ έστρεψαν και βουλευτές του νομού Ηρακλείου, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” του Μάνου Δασκαλάκη, μετά την απόφασή του να “τσεκάρει” αναισθησιολόγους γιατρούς που νοσούσαν από κορωνοϊό στέλνοντας συνάδελφό τους στα σπίτια τους. Μάλιστα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης έκανε λόγο για απαράδεκτη και αυταρχική ενέργεια που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προχωρώντας σε μια επιπλέον καταγγελία για τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, αφού μίλησε για κατάχρηση καθήκοντος που ξεπερνά τα όρια τους εκφοβισμού.

Μάλιστα, ο κ. Συντυχάκης έκανε λόγο για πογκρόμ επίθεσης σε βάρος του ιατρικού προσωπικού μετά και την απόφαση του κ. Χαλκιαδάκη να ελέγξει «γιατρούς που πήραν άδεια για να μαζέψουν τις ελιές τους». Ο βουλευτής ζήτησε, εξάλλου, εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ας σημειωθεί ότι χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ μαζί με συναδέλφους του κατέθεσαν αναφορά στον αρμόδιο υπουργό την ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ημερών για το περιστατικό από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

“Καταπέλτης” ήταν στην εν λόγω εκπομπή της “ΚΡΗΤΗ TV” και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους πέντε βουλευτές του κόμματός του στην Κρήτη κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το επίμαχο ζήτημα, ζητώντας, μάλιστα, από τον υπουργό να ζητήσει «έμπρακτα συγνώμη». Με τη σειρά του και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου καταδίκασε αυτές τις τακτικές, ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης ανέφερε ότι θα ζητήσει ενημέρωση για τα περιστατικά.

ΣΥΡΙΖΑ

Στο κείμενο της ερώτησης που απευθύνουν στον υπουργό Υγείας οι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, επισημαίνουν ότι «ο διοικητής ενός νοσοκομείου, ιδιαίτερα ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της περιφέρειας, οφείλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και της θεσμικής ευθύνης, αντιμετωπίζοντας στο μέτρο του δυνατού τα πραγματικά προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι δημιουργώντας αναίτιες εντάσεις και τριβές με το προσωπικό».

Ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση τονίζουν ότι «ο συγκεκριμένος διοικητής του ΠΑΓΝΗ έχει κατ’ επανάληψιν προκαλέσει τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους με την αυταρχική, αυθαίρετη και προσβλητική συμπεριφορά του» και ότι «το υπουργείο Υγείας που έχει διορίσει τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ οφείλει να πάρει θέση απέναντι στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο κ. Χαλκιαδάκης με τη συμπεριφορά του και να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους αναισθησιολόγους του νοσοκομείου». Οι βουλευτές ρωτούν ευθέως αν σκοπεύει ο υπουργός «να αποπέμψει τον κ. Χαλκιαδάκη από τη θέση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ζητώντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα συγνώμη από τους συγκεκριμένους γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και από το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού».

Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η «απαράδεκτη απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ», εάν ενημερώθηκε για «αυτή την απόφαση από τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης», αλλά και για τον αν «θα αποπέμψει τον κ. Χαλκιαδάκη από τη θέση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ζητώντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα συγνώμη από τους συγκεκριμένους γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και από το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού».

Εξάλλου, χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης μαζί με τις συναδέλφους του Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν αναφορά στον υπουργό Υγείας την ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών για το επίμαχο ζήτημα το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με θέμα “Να σταματήσει η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News