Τα οικονομικά “αγκάθια” του 2023 - Οι προσδοκίες και οι φόβοι επιχειρηματιών, εμπόρων και οικονομολόγων της Κρήτης

Κρήτη
Τα οικονομικά “αγκάθια” του 2023 - Οι προσδοκίες και οι φόβοι επιχειρηματιών, εμπόρων και οικονομολόγων της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτιμήσεις επιχειρηματιών, εμπόρων και οικονομολόγων στο neakriti.gr, για τη νέα χρονιά - Ο πληθωρισμός μεγαλύτερη “πληγή” για την αγορά και φέτος

Δυσοίωνο βλέπει η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, των εμπόρων και των οικονομολόγων το νέο οικονομικό έτος που μπήκε πριν δύο ημέρες. Το 2022 έφερε στην επιφάνεια πολλά οικονομικά προβλήματα, με τον πληθωρισμό να αποτελεί “αγκάθι”, αφού οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές του συνέπειες ήταν εμφανείς.

Η απώλεια της αγοραστικής δυναμικής για τους πολίτες-πελάτες είχε ως άμεση συνέπεια να φέρει σε δύσκολη θέση τις επιχειρήσεις, ενώ εκπρόσωποι του οικονομικού τομέα υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Υπάρχει όμως και μια μερίδα εκπροσώπων του οικονομικού τομέα που βλέπει το 2023 με θετικό μάτι, διώχνοντας την ανασφάλεια του παρελθόντος.

Ειδικότερα, ένα νέο οικονομικό έτος κατέφτασε. Είναι ένα έτος το οποίο έχει ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα, με τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών. Υπάρχουν όμως φλέγοντα οικονομικά ζητήματα τα οποία κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Είναι ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr, επικοινώνησε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού, εμπορικού κόσμου αλλά και οικονομολόγους, οι οποίοι μίλησαν για το νέο έτος και πιο συγκεκριμένα για το εάν θα είναι ένα έτος υπέρβασης των οικονομικών δυσκολιών. Εκπρόσωποι του οικονομικού τομέα τόνισαν ως μείζον ζήτημα τον πληθωρισμό, ο οποίος πρέπει να ρυθμιστεί μέσα από γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Τι είπαν οι επιχειρηματίες

Αμφίθυμα είναι τα συναισθήματα για το νέο οικονομικό έτος για τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Όπως υποστηρίζουν, η μέγγενη του πληθωρισμού συνεχίζει και απειλεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα οποία βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μερίδα ιδιοκτητών καταστημάτων που αναφέρει πως το 2023 ο κόσμος θα προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα, καθόσον θα αφήσει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης, ανέφερε ότι «η οικονομική κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως άσχημη για το 2022. Αυτό που είδαμε και κατανοήσαμε όλοι μας είναι πως το 2022 έκανε την εμφάνισή του ο πληθωρισμός, ο οποίος απώλεσε μεγάλο μέρος της δυναμικής των εισοδημάτων, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν. Πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, και η όποια προσπάθεια να είναι στοχευμένη. Επίσης, πρέπει να προβληθεί όσο γίνεται περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν. Ο τουρισμός είναι το σημαντικό μας “όπλο” και πρέπει να τον ενισχύσουμε. Χρειάζονται πρωτοβουλίες και κυρίως μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Δεν είμαι αισιόδοξος εάν λάβω υπόψη μου πως δεν υπάρχει μέτρο μακροπρόθεσμο που θα περιορίσει τον πληθωρισμό και κυρίως δεν υπάρχει πρωτοβουλία για αύξηση των εισοδημάτων».

«Δε θεωρώ πως το 2023 θα είναι θετικό. Ο πληθωρισμός συνεχίζει ακάθεκτος. Και όσο συνεχίζουν οι οικονομικές δυσκολίες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τόσο πρέπει να γίνεται επιτακτικότερο το αίτημα η Πολιτεία να κατανοήσει πως πρέπει να υπάρξουν διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις, όπως μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Στην Ισπανία γίνεται σοβαρή προσπάθεια και βλέπουμε πως τέτοια μέτρα υλοποιούνται. Είναι μέτρα που έχουν κοινωνικό πρόσημο και αφορούν τους πάντες.

Από ’κει και πέρα, εμείς ως εκπρόσωποι επιχειρηματιών ελπίζουμε το έτος να είναι θετικό, αλλά, δυστυχώς, όλες οι συνθήκες συνηγορούν προς το αντίθετο, όταν τη νέα χρονιά έρχονται νέες ανατιμήσεις και την ίδια στιγμή το πρόβλημα με τις εισαγόμενες πρώτες ύλες συνιστά “αγκάθι”», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου, Μπάμπης Λεκάκης.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Εστίασης και Επισιτισμού, Μαρία Αντωνακάκη, εμφανίστηκε θετική για το νέο έτος. Όπως είπε, το 2023 θα είναι μια χρονιά που οι άνθρωποι θα απεγκλωβιστούν από τα τρία χρόνια υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης και θα υπάρξει εκ νέου κύκλος χρήματος.

«Αυτές τις ημέρες, ο κόσμος βγήκε έξω και έδειξε ξεκάθαρα τη βούλησή του, ότι θέλει να αφήσει πίσω το παρελθόν. Ο φόβος της υγειονομικής κρίσης έχει ξεπεραστεί. Τα προηγούμενα δύο χρόνια ο φόβος ήταν έντονος, με την κυβέρνηση να προβαίνει σε περιορισμούς. Αυτό που προβληματίζει τον κόσμο και το νέο έτος έχει να κάνει με το εισόδημά του. Εμείς δεν αυξήσαμε τις τιμές. Τις αφήσαμε σε σταθερά επίπεδα. Η κίνηση αυτή έφερε τον κόσμο στα μαγαζιά εστίασης. Θεωρώ λοιπόν πως ο κόσμος θα βγαίνει έξω περισσότερο το 2023 και το χρήμα θα κυλάει με πιο εύκολο τρόπο στην αγορά. Όλα τα μαγαζιά είναι μια αλυσίδα. Εάν υπάρχει χρήμα στα εμπορικά μαγαζιά, τότε θα έχουμε χρήμα και στα μαγαζιά της εστίασης. Ισχύει και το ανάποδο. Είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε ένα έτος πολύ πιο όμορφο από τα προηγούμενα», υπογράμμισε.

ΕΜΠΟΡΟΙ

“Ποντάρουν” στον τουρισμό

Δυσοίωνο “βλέπει” και το 2023 η πλειοψηφία των εμπόρων της Κρήτης, με πολλούς εξ αυτών να τονίζουν την ανάγκη από την πλευρά του το κράτος να συνδράμει στα πολλά οικονομικά και εμπορικά προβλήματα που έχουν προκύψει. Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνουν, “αγκάθια” του 2022, όπως είναι ο πληθωρισμός, παραμένουν.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, υποστήριξε: «Θεωρώ πως η χρονιά θα πάει καλά εάν συμβούν δύο πράγματα: Το πρώτο είναι να υπάρξει σοβαρή μείωση του πληθωρισμού, που έχει “πνίξει” τόσο τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, και το δεύτερο είναι να έχουμε μια γεμάτη χρονιά με τουρισμό. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες και κινήσεις οι οποίες θα φέρουν την ανάκαμψη. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δε γνωρίζω εάν θα έχουμε το 2023 τον τουρισμό που είχαμε το 2022, αλλά θεωρώ πως η οικονομική στασιμότητα των εκλογών σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα πληθωρισμό θα φέρουν, πέραν της μείωσης των εισοδημάτων και της οικονομικής κρίσης, μια μεγάλη κοινωνική κρίση».

Ο ιδιοκτήτης εμπορικού μαγαζιού, Μάνος Κουναλάκης, ανέφερε: «Θεωρώ πως η οικονομική ανάκαμψη ή στασιμότητα της χώρας μας θα επηρεαστεί άμεσα από την προεκλογική και εκλογική περίοδο. Νομίζω ότι, εφόσον οι εκλογές γίνουν σχετικά νωρίς (πριν τον Απρίλιο), ώστε να μη δημιουργηθεί ζήτημα ποιος θα αναλάβει την εξουσία και ποιο θα είναι το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί, η σεζόν θα είναι εξαιρετική. Θεωρώ πως θα έχει θετικό πρόσημο, αλλά υπάρχει η παράμετρος των ελληνοτουρκικών εντάσεων. Θεωρώ πως ο Ερντογάν προβαίνει σε απειλές στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Εάν όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα δούμε εκλογές στην Ελλάδα και περιορίσει την προεκλογική του ρητορική έναντι της Ελλάδας μέσω γρήγορων εκλογών, πιστεύω πως το 2023 θα είναι πολύ δυνατό. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Έχει παγώσει η οικονομική δραστηριότητα λίγο και εξαιτίας της ακρίβειας, αλλά και λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Μόλις ξεπεραστεί αυτό, πιστεύω πως θα “ξεπαγώσουν” οι αγορές και οι πωλήσεις πάνω στα ακίνητα που αυτήν την περίοδο έχει “παγώσει”. Το λάδι πάει καλά. Ο τουρισμός πάει καλά. Η παραγωγή πάει καλά. Είναι εκπληκτική. Είμαι αισιόδοξος για το 2023».

«Κατά βάση είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Δε θεωρώ όμως πως το 2023 θα κινηθεί με θετικό ρυθμό σε επίπεδο οικονομίας. Δεν το βλέπω καλά. Τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν φτάσει σε αρκετά υψηλές τιμές για το μέσο νοικοκυριό και υπάλληλο. Και αυτός είναι ο λόγος που είμαι απαισιόδοξος. Επίσης, δε βλέπω να λαμβάνει χώρα καμία πρωτοβουλία όσον αφορά στις ρυθμίσεις των ανθρώπων. Δε βλέπω μία ουσιαστική πρωτοβουλία και πιο συγκεκριμένα δε βλέπω να υπάρχει πρόθεση για ένα σοβαρό “κούρεμα” στις εξοφλήσεις των χρεών μέσα από ρύθμιση των δόσεων. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει η βούληση για επιβράβευση μέσω φοροαπαλλαγών των ανθρώπων εκείνων που πλήρωναν κανονικά για κάποια χρόνια. Τώρα που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αυτά τα μέτρα και τα πράγματα, δε βλέπω μία τάση προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαι απαισιόδοξος», είπε από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης εμπορικού μαγαζιού, Νίκος Μπότης.

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις... για ανάκαμψη

Υπεραισιόδοξος είναι ο νέος προϋπολογισμός του κράτους για το νέο έτος, ενώ τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει η αίσθηση της αισιοδοξίας για ένα έτος που θα εγγυάται τη μείωση του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, Μύρων Οικονομάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε ότι νέο έτος συνδέεται με το στοίχημα για πλήρη ανάκαμψη. Γι’ αυτό θα πρέπει οι πολιτικοί χειρισμοί να είναι όσο γίνεται πιο ευέλικτοι.

«Ερχόμαστε από ένα 2022 το οποίο μας έφερε πρωτόγνωρα πράγματα και “τρέχει” ήδη ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, που δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει. Αυτό έχει ως συνέπεια να φέρνει αποσταθεροποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής και μια αβεβαιότητα. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το νέο οικονομικό έτος δείχνει να είναι αισιόδοξος. Νομίζω ότι είναι ωστόσο υπεραισιόδοξος και δεν έχει εξωγενείς παράγοντες, όπως μείωση εξαγωγών και επιρροή του πολέμου στην ακρίβεια. Είναι μια χρονιά που έχουμε θέσει το στοίχημα της ανάκαμψης. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να μην αφήσουμε τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες», ανέφερε ο κ. Οικονομάκης.

«Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Τα στοιχεία όμως δε συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε έναν πόλεμο που δείχνει να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Έχουμε μια οικονομική κρίση και κρίση ενέργειας, η οποία φαίνεται ότι δε θα αντιμετωπιστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Και έχουμε το φαινόμενο της ακρίβειας που “ροκανίζει” το εισόδημα των εργαζομένων. Δε θεωρώ ότι το 2023 θα είναι ένα έτος όπου θα υπάρξει οικονομική εξομάλυνση. Οι συνθήκες δεν προδιαθέτουν για να μιλάμε για ανάκαμψη. Εύχομαι να είναι καλύτερο, αλλά, με βάση τα δεδομένα που έχω, δεν μπορώ να ισχυριστώ πως θα είναι ένα έτος που θα έρθει η οικονομική ανάκαμψη», είπε από την πλευρά του ο οικονομολόγος και μέλος του ΟΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Νικηφόρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News