«Ο Εγκέλαδος… παραμονεύει!» - «Καμπανάκι» από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο για τη σεισμική δραστηριότητα στο Λασίθι

Κρήτη
«Ο Εγκέλαδος… παραμονεύει!» - «Καμπανάκι» από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο για τη σεισμική δραστηριότητα στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η επιμονή της σεισμικής δραστηριότητας επιβάλλει εξίσου επίμονη αξιολόγηση του φαινομένου», επισημαίνει ο σεισμολόγος

Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου, γεγονός που προβληματίζει τους σεισμολόγους. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «ο Εγκέλαδος… παραμονεύει!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα της Τρίτης 3 Ιανουαρίου, καταγράφηκε μια σειρά σεισμικών δονήσεων στο σημείο αυτό με 4 σεισμούς να ξεπερνούν τα 3 Ρίχτερ.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε 40 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου, και ήταν μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 8,9 χιλιόμετρα. Έπειτα σημειώθηκε σεισμική δόνηση και πάλι 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 39 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου, με 11,4 χιλιόμετρα εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Λίγα λεπτά αργότερα έλαβε χώρα και η 3η σεισμική δόνηση στο ίδιο σημείο 39 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 15,9 χιλιόμετρα. Ακριβώς ένα λεπτό μετά σημειώθηκε και η 4η στη σειρά σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα 39 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 11, 2 χιλιόμετρα.

Ο κ. Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook σήμερα Τρίτη 3 Ιανουαρίου αναφέρει:

«Έντονη σεισμική δράση αναπτύσσεται στο θαλάσσιο χώρο βόρεια από τη Νεάπολη με πολλούς σεισμούς από τις 28.12.2022.

Τα μεγέθη είναι σχετικώς μικρά, δεν υπερέβησαν το 4,4. Ωστόσο, η επιμονή της σεισμικής δράσης επιβάλλει εξίσου επίμονη και συνεχή αξιολόγηση της πορείας του φαινομένου».

Ενώ όπως ανέφερε σε δηλώσεις του χθες Δευτέρα, υπάρχει μια γενικότερη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο τα μεγέθη δεν έχουν περάσει ακόμα «την κόκκινη γραμμή».

«Τις τελευταίες μέρες αναπτύσσεται μία δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο, μερικά χιλιόμετρα βόρεια από την Νεάπολη του Λασιθίου με 2-3 σεισμούς μέχρι τώρα που είχαν μεγέθη 4 – 4,1 Ρίχτερ», είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με αφορμή τον χθεσινό σεισμό στην Κρήτη.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι μία σεισμική πηγή η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αρκετά δραστήρια. Προς το παρόν δεν έχουμε περάσει κάποια θα έλεγα κόκκινη γραμμή κινδύνου. Τώρα γίνονται απλώς κάποιοι σεισμοί αισθητοί.»

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «αν μεγαλώσει το μέγεθος, τότε μπορεί να αρχίσουμε να μπαίνουμε και στην περιοχή της βλαπτικότητας των σεισμών και όχι μόνο της αισθητότητας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να έχουμε υπό παρακολούθηση και αυτή την περιοχή πέρα από τις άλλες που ήδη μας “ταλαιπωρούν” το τελευταίο διάστημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News