Κρήτη: Το ακριβό... ελαιόλαδο κόβει τις συντάξεις! - «Τσεκούρι» 30% σε συνταξιούχους που «έκοψαν» πολύ λάδι

Κρήτη
Κρήτη: Το ακριβό... ελαιόλαδο κόβει τις συντάξεις! - «Τσεκούρι» 30% σε συνταξιούχους που «έκοψαν» πολύ λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Καμπανάκι” για “τσεκούρι” 30% στους ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχους που θα υπερβούν τις 10.000 ευρώ σε αγροτικά εισοδήματα

Ήρθε η δυσάρεστη στιγμή να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον νόμο του... ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή Κατρούγκαλου, “πετσοκόβοντας” το 30% (που αρχικά ήταν 60%) των συντάξεων των αγροτών που ανήκουν σε όλα τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία (νυν ΕΦΚΑ), με μοναδική εξαίρεση τον πρώην ΟΓΑ. Αρκεί να έχουν συμπληρώσει δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ και άνω, που δεν είναι καθόλου δύσκολο για πάρα πολύ κόσμο σήμερα, αφού με τις τιμές που έχει φέτος το ελαιόλαδο, με μικρές σχετικά ποσότητες, συν την αγροτική επιδότηση, εύκολα μπορεί να συμπληρωθεί το συγκεκριμένο ποσό!

Το “καμπανάκι” αυτό “κρούει” προς όλους τους ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχους αγρότες ο πρώην πρόεδρος των λογιστών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης. «Τώρα είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός ξεκινούσε από μηδενική βάση να ισχύει... Αλλά στη συνέχεια με τον νόμο Βρούτση μπήκε το όριο των 10.000 ευρώ. Άρα όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και υπερβούν το ποσό των 10.000 ευρώ από τα αγροτικά εισοδήματα, θα δουν περικοπή στο 30% των συντάξεών τους και βέβαια είναι πολύ δυνατόν να τους ζητήσουν και ασφαλιστικές εισφορές, με το ασφάλιστρο του ΕΦΚΑ των 120 ευρώ τον μήνα», όπως ξεκαθαρίζει στο neakriti.gr, ο Παύλος Μπαριτάκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον πρώην πρόεδρο των λογιστών του νομού Ηρακλείου Παύλο Μπαριτάκη, ο νόμος θα ισχύει από την 1η Μαρτίου του 2023. «Είναι λοιπόν το πρώτο έτος εφαρμογής και αυτό θα πρέπει να το ξέρουν οι συνταξιούχοι. Εξαιρούνται μόνο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Δηλαδή, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν καμία επιβάρυνση, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος το οποίο θα δηλώσουν», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Μπαριτάκης.

«Επειδή φέτος και το λάδι έχει μια καλή τιμή, νομίζω ότι με δύο τόνους λάδι και με μια επιδότηση τα 10 χιλιάρικα έχουν συμπληρωθεί. Και υπάρχει κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις να έχουμε το πρόβλημα αυτό...».

Συμψηφισμός

Στο ερώτημά τι πρέπει να προσέξουν οι άνθρωποι αυτοί, ο πρώην πρόεδρος των λογιστών του νομού Ηρακλείου ξεκαθαρίζει: «Τι μπορούν να κάνουν; Να μην παράγουν; Δεν έχουν τίποτα να κάνουν. Απλά αυτό που ισχύει για όλους είναι να δηλώνουν τα έξοδά τους, με τα οποία μπορούν να συμψηφίσουν αντίστοιχα ποσά».

Πάντως, δεν έχει ακόμα γίνει αντιληπτό αυτό το ζήτημα. Έτσι, αναμένεται, όταν θα γίνει, να ξεσπάσει πραγματικά σάλος στην Κρήτη και όχι μόνο...

Σημαντικό κέρδος - Μείωση 50% του φορολογητέου ποσού σε ομαδικά σχήματα

Πάντως, την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο neakriti.gr ο πρώην πρόεδρος των λογιστών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, ένα σημαντικό όφελος είναι αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για μείωση στο 50% του φορολογητέου ποσού σε όλους αγρότες ανήκουν σε ομαδικά σχήματα.

«Πρόκειται για τους αγρότες που κάνουν συμβολαιακή γεωργία αλλά και για εκείνους που ανήκουν στις Ομάδες Παραγωγών και στους συνεταιρισμούς και διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω των σχημάτων αυτών. Πάντα βέβαια μιλάμε για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη.

«Εκτός δηλαδή από τους συνεταιριζόμενους αγρότες, μπορούν και οι μεμονωμένοι που έχουν συνάψει συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας - δηλαδή, να έχουν τον προμηθευτή, τον έμπορό τους, στον οποίο να διαθέτουν τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους και θα έχουν μια έκπτωση της φορολόγησής τους κατά 50%. Είναι κάτι που ισχύει από φέτος και ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να κατατίθενται τα συμβόλαια, για όσους είναι στο σύστημα της Συμβολαιακής Γεωργίας. Όσοι είναι πιστοποιημένοι αγρότες σε συνεταιρισμούς, απλώς θα πρέπει να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι και να είναι πιστοποιημένος ο συνεταιρισμός. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως 28 Φεβρουαρίου του 2023...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News