Τι λένε Λαγουβάρδος, Ζερεφός και Φείδας για το φαινόμενο της παρατεταμένης καλοκαιρίας στην «καρδιά» του χειμώνα

Κρήτη
Τι λένε Λαγουβάρδος, Ζερεφός και Φείδας για το φαινόμενο της παρατεταμένης καλοκαιρίας στην «καρδιά» του χειμώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το 2010 είχαμε μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη, τη μεγαλύτερη που είχε παρατηρηθεί ποτέ σε Πρωτοχρονιά, αλλά αυτό διήρκησε λίγο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής Ερευνών της Υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος

Η θερμή εισβολή που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα θα παραταθεί και η καλοκαιρία -με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 3 με 4 βαθμούς υψηλότερες των φυσιολογικών για την εποχή- θα διατηρηθεί μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ η μέρα των Θεοφανίων προβλέπεται ότι θα είναι ηλιόλουστη και σχετικά ζεστή.

Ο Διευθυντής Ερευνών της Υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, δεν επέμεινε τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο στη διάρκειά τους. «Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή την καλοκαιρία των τελευταίων 30 ημερών είναι η διάρκεια. Το 2010 είχαμε μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη, τη μεγαλύτερη που είχε παρατηρηθεί ποτέ σε Πρωτοχρονιά, αλλά αυτό διήρκησε λίγο. Εδώ όμως συνεχίζουμε με πάνω από 30 ημέρες αυτό το μοτίβο και αυτό είναι το ανησυχητικό», εξήγησε.

«Δυστυχώς, οι περισσότεροι μήνες του χρόνου στη χώρα μας είναι πιο θερμοί από αυτό που ονομάζουμε κανονικό, από τις κλιματικές τιμές, με εξαίρεση λίγους μήνες. Παντελής είναι η έλλειψη χιονιού αυτή τη στιγμή, όχι μόνο σε χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και στα ελληνικά βουνά. Είναι ελάχιστη η χιονοκάλυψη, πάρα πολύ μικρή, κάτω από το 0,1% της ελληνικής επικράτειας είναι καλυμμένο από χιόνι, ενώ αυτή την εποχή ήταν πάνω από 10% και δεν φαίνεται, τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα, κάποια αλλαγή», πρόσθεσε.

«Πιθανώς το δεύτερο δεκαήμερο να έχουμε μια αλλαγή. Αυτή τη στιγμή είμαστε τρεις με τέσσερις βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές για την εποχή όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες, μια απόκλιση που είναι πολύ σημαντική γιατί όπως είπαμε έχει και διάρκεια. Η εκτίμησή μου είναι ότι επειδή έχουμε μπροστά μας δύο χειμωνιάτικους μήνες, θα έχουμε και ψυχρές εισβολές, θα έχουμε και χιόνια. Τα θέλουμε στα βουνά, όχι μόνο για τα χιονοδρομικά αλλά για το υδατικό ισοζύγιο. Θα ήταν απίθανο να μη δούμε κάποιο κρύο, αλλά τουλάχιστον δεν φαίνεται αυτό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, πιθανόν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου», εκτίμησε.

«Όντως μπαίνουμε σε μια αποσταθεροποίηση του κλίματος και κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτή την διαδρομή προς το άγνωστο», κατέληξε ο κ. Λαγουβάρδος.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «όλο το κλιματικό σύστημα του πλανήτη είναι διαταραγμένο. Ξεκινάμε από εκεί. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει διαταραχθεί πάρα πολύ. Έχουμε αστάθειες παντού. Κλιματικές αστάθειες. Δεν είναι σαν τις αστάθειες του καιρού, δεν είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό ή ένα υψηλό. Είναι ανωμαλίες, δηλαδή κάτω ή πάνω από τις κανονικές τιμές για εβδομάδες. Αυτό το βλέπουμε τα τελευταία 40 χρόνια να είναι ανησυχητικό. Γι αυτό και προσπαθούμε με τις διάφορες συμφωνίες, αν ποτέ εφαρμοσθούν, μήπως μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα».

«Έτσι πήγε το κρύο στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη ήρθε ζέστη και η ζέστη παραμένει, αλλά βέβαια όχι για πολύ, τουλάχιστον στη χώρα μας. Αυτοί οι θερμοί χειμώνες που έχουμε τα τελευταία 20-30 χρόνια είναι οι θερμότεροι σε όλη τη μακρά χρονοσειρά που διαθέτει η χώρα μας. Λοιπόν, τώρα αυτό θα φύγει. Έφυγε ήδη από την Αμερική και αρχίζει να μεταφέρεται», τόνισε.

Ο κ. Ζερεφός σημείωσε στη συνέχεια ότι η αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι παγκόσμιο φαινόμενο. «Έχουμε χάσει προς το παρόν το ένα τρίτο του χειμώνα, του κρύου. Αυτά τα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Δεν συμβαίνουν μόνο σε εμάς… Ξέρουμε ότι αυτή η ανωμαλία που βλέπουμε την τελευταία δεκαετία θα συνεχίσει και μάλιστα θα είναι και χειρότερα τα πράγματα, ιδίως μετά το 2050 έτσι όπως δείχνουν όλοι οι υπολογισμοί όλων των μοντέλων σε όλη τη γη».

«Φαίνεται ότι με μικρά διαλείμματα ήπιας κακοκαιρίας την επόμενη εβδομάδα -τις 3 με 4 πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας- και χωρίς σημαντικά φαινόμενα, που να σχετίζονται με μεγάλη πτώση θερμοκρασίας ή χιονόπτωσης, θα συνεχιστεί η καλοκαιρία αυτή μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη μετά βεβαιότητας πάνω από δυο εβδομάδες. Τα Θεοφάνια θα έχουμε πάρα πολύ καλό καιρό, με ηλιοφάνεια -εκτός από τις πρωινές ομίχλες- και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας,

Εξήγησε δε ότι αυτό το καιρικό φαινόμενο ότι «παρατηρείται σε όλη τη νότια Ευρώπη και Μεσόγειο και όχι μόνο στη χώρα μας και χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη διάρκεια, που ξεπερνάει τις 30 μέρες και αυτό το κατατάσσει σε μία κατηγορία κλιματικής αστάθειας και όχι απλώς μιας απλής καιρικής αστάθειας, μίας θερμής εισβολής ολίγων ημερών».

Σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του φαινομένου, ο κ. Φείδας διευκρίνισε ότι «φαίνεται να οφείλεται -με μετεωρολογικούς όρους- στη μετατόπιση του πολικού αεροχείμαρρου προς τον βορρά» και πρόσθεσε: «Ο πολικός αεροχείμαρρος καθορίζει την πορεία των καιρικών συστημάτων πάνω από τη χώρα μας και η μετατόπισή του προς τον βορρά συνεπάγεται και απουσία των συστημάτων κακοκαιρίας πάνω από την περιοχής μας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της καλοκαιρίας και μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο καθηγητής απάντησε πως «δεν θεωρούμε ότι θα περάσουμε τους επόμενους χειμερινούς μήνες χωρίς να έχουμε την αίσθηση του χειμώνα και όταν η κλιματική αστάθεια έλθει σε ύφεση αναμένουμε και ψυχρές εισβολές και χιόνια στην περιοχή, διαφορετικά θα αποτελέσει κάποιο μοναδικό φαινόμενο, αν συνεχιστεί όλο τον χειμώνα».

«Η σχέση της θερμής εισβολής με τις πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ»

Το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών στη νότια Ευρώπη φαίνεται να σχετίζεται με τις πολικές θερμοκρασίες που καταγράφονται την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ. «Αν συνδυάσουμε τις δύο ακραίες καιρικές καταστάσεις, τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τις πρωτοφανώς χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ, τα δύο φαινόμενα σχετίζονται μεταξύ τους», επισήμανε ο κ. Φείδας και εξήγησε πως «λειτουργούν σαν μορφή κυματισμού», καθώς «η πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή ωθεί θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική προς την Ευρώπη».

Ερωτηθείς αν τα φαινόμενα εκδηλώνονται ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, απάντησε ότι «ο συνδυασμός των δύο φαινομένων είναι ενδεικτικός της αστάθειας κλίματος που βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια και η οποία ενισχύεται έτος με έτος», όμως «βασικό κριτήριο για να συνδέσουμε ακραία φαινόμενα αυτού του είδους με την κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους», άρα «όσο παρατηρούμε περισσότερο τέτοια φαινόμενα, τόσο σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή».

«Ανησυχία για ξηρασία. Μόνο 1% η χιονοκάλυψη στην επικράτεια, έναντι 10% αναμενόμενα τέτοια εποχή»

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του φαινομένου, παρατήρησε ότι «από τη μία πλευρά υπάρχει η θετική διάσταση που αφορά στη μειωμένη ζήτηση ενέργειας, όμως, από την άλλη δημιουργείται το υπόβαθρο για ξηρασία κατά το επόμενο έτος, καθώς τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού προέρχονται από τις χιονοπτώσεις».

«Στη διάρκεια της Άνοιξης, όταν η χιονοκάλυψη εκλείπει λόγω υψηλών θερμοκρασιών, το υδατικό απόθεμα ενισχύεται. Αν λείπουν τα χιόνια θα έχουμε έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο», σημείωσε και κατέληξε: «Τόσο μεγάλο διάστημα θερμής εισβολής, διάρκειας άνω των 30 ημ ερών, δεν έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ και πάνω από 4-5 εβδομάδες η θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο 3 με 4 βαθμούς πάνω από τη φυσιολογική για την εποχή και χωρίς χιονόπτωση. Η χιονοκάλυψη στην επικράτεια δεν φτάνει ούτε το 1%, ενώ τέτοια εποχή θα ήταν πάνω από 10%».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News