Ενιαία ενίσχυση: Σκοτσέζικο ντους με τις επιδοτήσεις - Λένε ότι μπήκαν αλλά δεν… φαίνονται!

Κρήτη
Ενιαία ενίσχυση: Σκοτσέζικο ντους με τις επιδοτήσεις - Λένε ότι μπήκαν αλλά δεν… φαίνονται!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών από νωρίς σήμερα το πρωί αναμένεται να φανούν τα χρήματα του 30% της βασικής ενίσχυσης και του “πρασινίσματος”

Στα βιβλιάρια των δικαιούχων παραγωγών από νωρίς σήμερα το πρωί αναμένεται να φανούν τα χρήματα του 30% της βασικής ενίσχυσης και του “πρασινίσματος”, ενώ, κατά πληροφορίες, το πριμ για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας δεν πληρώθηκε γιατί δεν ολοκληρώθηκε ο υπολογισμός του ποσού και θα καταβληθεί σε μεταγενέστερη πληρωμή. Παράλληλα, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικοί έλεγχοι, μένουν εκτός και πάρα πολλοί άλλοι αγροτοκτηνοτρόφοι, που συμπεριλαμβάνονται στο “δείγμα”.

Μόνο για την Κρήτη το συνολικό ποσό που πιστώνεται από τη δεύτερη δόση πληρωμών υπολογίζεται γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ (30%, συν “πρασίνισμα”, συν το πριμ των νέων γεωργών). Τα ποσά είναι “ορατά” σε πρώτη φάση μόνο για τους παραγωγούς και οι υπόλοιποι, αν όχι σήμερα, θα μπορούν να τα “δουν” και να τα εισπράξουν από αύριο Παρασκευή 23 του μήνα.

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι φέτος το συνολικό ποσό πληρωμής για τους 533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, έφτασε στα 657.348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021 και όλες οι εκτάσεις δημόσιων βοσκοτόπων κατανεμήθηκαν μόνο σε κτηνοτρόφους.

Έρχεται και η εξισωτική

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και πριν το τέλος της χρονιάς, με βάση πάντα τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού, θα πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση. Μέχρι σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων για τη χορήγηση της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκτιμάται ότι θα πληρωθεί η εξισωτική στο διάστημα από 27 έως 28 Δεκεμβρίου, ενώ φέτος το κονδύλι θα ανέλθει στα 260 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε σε ό,τι αφορά την εξισωτική ότι στόχος του είναι, μετά και το πέρας των ενστάσεων, να αποδοθεί η εξισωτική αποζημίωση σε όλους τους μετακινούμενους και σε όσους έχουν σταβλικές εγκαταστάσεις σε μειονεκτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, σε όσους δηλαδή τις δικαιούνται πραγματικά. Τα θέματα των βοσκοτόπων θα διορθωθούν μετά τις ενστάσεις της εξισωτικής, ενώ μετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης το υπουργείο θα προχωρήσει σε πληρωμές, πριν τη λήξη του έτους, ανακατανέμοντας τα ποσά σε όσους πραγματικά δικαιούνται την εν λόγω αποζημίωση.

Οι πληρωμές στα λιπάσματα

Ο προϋπολογισμός για τις ενισχύσεις στα λιπάσματα αγγίζει τα 60 εκατομμύρια ευρώ και αφορά μόνο τους κατ’ επάγγελμα γεωργούς. Κι ενώ τα χρήματα επρόκειτο να καταβληθούν στη διάρκεια της περασμένης Τρίτης για να μπουν μετά και τα χρήματα του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, τελικά οι πληρωμές έγιναν χθες Τετάρτη!

Η ενίσχυση αφορά στο 10,95% των δαπανών της επιλέξιμης περιόδου, όπως καθορίστηκε με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου του 2021 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων της ενίσχυσης του κόστους λιπασμάτων και αναφορικά με τις Υπεύθυνες Δηλώσεις που απαιτείται να αποστείλουν οι δικαιούχοι, διευκρινίζει τα ακόλουθα: «Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις αφορούν τους δικαιούχους που έχουν λάβει ποσά κρατικών ενισχύσεων στα πλαίσια του “Προσωρινού Πλαισίου” της Ε.Ε. C (2022) 1890 final της 23ης/3/2022 (ζωοτροφές & γουνοφόρα). Στις Υπεύθυνες Δηλώσεις οι δικαιούχοι που έχουν λάβει ποσά κρατικών ενισχύσεων θα πρέπει να δηλώσουν το ποσό των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει.

Στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) και εντός δέκα εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 2300/384441/16.12.2022 ΚΥΑ, οι δικαιούχοι θα αποστείλουν Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνουν τα παρακάτω:

“Δηλώνω υπεύθυνα, και γνωρίζοντας τις κυρώσεις του νόμου, ότι το ποσό της επιδότησης που έχω λάβει στα πλαίσια του Προσωρινού Πλαισίου της Ε.Ε. C (2022) 1890 final της 23ης/3/2022 δεν υπερβαίνει/ή υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το ποσό της επιδότησης που έχω λάβει είναι το... €”.

Επίσης στο ίδιο mail θα αποστέλλουν σε μορφή Excel αρχείο με πίνακα στον οποίο αναγράφεται ο ΑΦΜ του δικαιούχου, το ονοματεπώνυμό του, καθώς και τα ποσά κρατικής ενίσχυσης που έχουν λάβει ως σήμερα.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις και οι οποίες αφορούν μόνο την ενίσχυση 2% των ζωοτροφών (ΚΥΑ 600/102813/2022) δε χρειάζεται να αποστείλουν υπεύθυνη δήλωση στο [email protected], διότι αυτές καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ήδη έχουν προσμετρηθεί κατά τον έλεγχο καταβολής της ενίσχυσης του κόστους λιπασμάτων».

Οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τα λιπάσματα έμειναν απλήρωτα την περασμένη Τρίτη, επειδή οι υπάλληλοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είχαν φροντίσει να διαβιβάσουν την εντολή για τη μεταφορά του αντίστοιχου ποσού των 60 εκατομμυρίων ευρώ στην αρμόδια για τις πληρωμές οικονομική Αρχή. Έτσι, ανέλαβαν τη δέσμευση το θέμα να έχει τακτοποιηθεί νωρίς το πρωί της χθεσινής ημέρας.

Για τις ζωοτροφές

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι η πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 89 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους μεταφέρεται για το 2023. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή έως και την ερχόμενη Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου και, εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, τα χρήματα πρόκειται να καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2023. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργαντά, στόχος της κυβέρνησης είναι τα χρήματα να μπουν έως τις 15 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News